Ez a magyarok kedvenc zöldsége, és ennyit eszünk belőle

Ugyan javul a magyarok zöldség- és gyümölcsfogyasztási kedve, a bevitt mennyiség még mindig nem elég magas: többek között ez is kiderült a DélKerTÉSZ reprezentatív kutatásából. Arra is fény derült, milyen gyakran és hol szeretünk zöldséget, gyümölcsöt vásárolni.

A magyarok gyümölcs- és zöldségfogyasztását mérte fel a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ), azért, hogy kiderüljön, vajon mennyit eszünk ezekből átlagosan, mik a kedvenceink, és honnan szerezzük be őket. Az adatoknak egyszerre örülhetünk is, meg nem is: szerencsére az elmúlt évekhez mérten nőtt a gyümölcs- és zöldségfogyasztás mértéke, azonban még korántsem vagyunk azon a szinten, ahol lennünk kéne.

Ez a magyarok kedvenc zöldsége, és ennyit eszünk belőle

Vesszük, de nem esszük minden nap

A 18 és 65 év közötti magyarok igen nagy része, 88 százaléka vesz rendszeresen zöldséget és gyümölcsöt. Ezzel a számmal eddig nem is lenne probléma, azonban, ha azt is megvizsgáljuk, hogy az emberek milyen gyakran fogyasztják ezeket az élelmiszereket, egy fokkal szomorúbb képet láthatunk.

10-ből csak 2 ember van Magyarországon, aki minden nap eszik zöldséget vagy gyümölcsöt.

Egy átlagos magyar háztartásban inkább a heti 2-3 alkalom a bevett mennyiség. Falun többen esznek minden nap friss termékeket: a lakosság 22%-a, ez a 20%-os átlaghoz képest egy fokkal jobb.

A zöldség vagy a gyümölcs a nyerő?

Gyümölcsből többször eszünk, mint zöldségből: a kutatásban részt vevők 20%-a mondta, hogy minden nap fogyaszt belőlük. A nagy többség (31%) heti kétszer-háromszor eszik gyümölcsöt, ennél ritkább a 4-6 alkalommal való fogyasztás.

Érdekes viszont, hogy több ember mondta, hogy egyáltalán nem eszik gyümölcsöt, mint zöldséget.

Javulás, kis lépésekben

Mindenképpen pozitívum, hogy a KSH adatai szerint évtizedes összevetésben növekedett az egy főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás is

- így jellemezte a magyarok szokásainak változását Nagypéter Sándor, a szentesi DélKerTÉSZ elnöke.

2019-ben fejenként 38 kiló gyümölcsöt ettünk, ez a szám 2010-ben 53 kilóra emelkedett. Zöldségek terén a 2019-es mennyiség 48 kiló volt, ami 2010-re szintén 53 kilóra nőtt. Viszont sajnos ez az ajánlások szerint még mindig nem elég, ugyanis napi 5 adag zöldséget és gyümölcsöt kéne ennünk.

A magyarok kedvencei: paprika és paradicsom

A kutatásból azt is megtudhattuk, hogy a magyar embereknek két kedvenc zöldsége van: a paprika és a paradicsom. Ezen belül legtöbbször a tölteni való (TV) paprika kerül a kosárba, népszerűségben pedig ezt követi a kaliforniai és a hegyes erős paprika.

A cseresznye-, alma- és chilipaprikákat már kevesebben ismerik és fogyasztják.

Paradicsomból egyértelműen a fürtős változat a nyerő, amit a koktél-, majd az édes paradicsom követ. Érdekes, hogy fiatalok inkább az apró koktélparadicsomot részesítik előnyben.

Boltból, piacról, termelőtől

És hogy hol szerzik be mindezt a magyarok? A kutatás szerint a legnépszerűbb vásárlóhelyek a nagy boltláncok áruházai és a hipermarketek. Ide a megkérdezettek 73%-a jár. Zöldségeshez 42% megy, piacra és vásárcsarnokokba pedig 34%. Termelői piacra csupán az emberek 17%-a látogat el. Ez utóbbi hely a legfiatalabb és legidősebb korosztályokban, illetve a fővárosiak körében a legfelkapottabb.


Még több segítség, tanács és tipp a bevásárláshoz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...