Soha többé unalmas zöldségek: elkészítéskalauz nem csak vegáknak

Több zöldséget kéne ennünk. Sokat segíthet ebben, ha minden zöldségből kihozzuk a legtöbbet az elkészítés során. Tanuljuk meg, mit hogyan főzzünk-süssünk!

Az egészséges táplálkozás egyik betonpillére a zöldségfogyasztás. Sokan azonban viszolygunk ennek gondolatától, netán unalmasnak tartjuk őket. Ennek legfőbb oka, hogy egy átlagos konyhában ugyanaz minden zöldség elkészítési módja. Persze jók a főtt zöldségek is, de mennyivel ízletesebb egy grillezett vagy sütőben sült verzió, nem? A cikkben bemutatjuk, hogyan érhetünk el maximális ízt, ha ismerjük az adott zöldségek elkészítésének minden titkát.

Alap tudnivalók

Elsősorban olyan zöldségekről lesz szó, amiket köretnek vagy salátába szánunk. Nem kell semmilyen különleges konyhai felszerelés sem, az alapokat fogjuk használni. Serpenyő, tepsi, esetleg egy párolóbetét, de ezt könnyen kiválthatjuk egy egyszerű fazékkal is. Gyerekjáték az egész, vágjunk is bele!

Nyersen

Egyszerű dolgunk lesz ezekkel a zöldségekkel, mert még főznünk sem kell őket. Sőt a kulcs itt pont abban rejlik, hogy a főzés során elveszítenénk a frissességet, ami ezekben a zöldségekben megtalálható. Ezért jobban járunk, ha nyersen fogyasztjuk őket.

Legjobb példa erre a sárgarépa és a káposzta. Ha ettünk már coleslaw salátát, biztosan egyetértünk, hogy ezt a két zöldséget nyers fogyasztásra találták ki.

Főzés vagy párolás esetén sokat veszítenek amúgy harsány ízükből, és semleges masszává alakulnak.

Ez pedig nem egy előnyös tulajdonság. Legközelebb párolt káposzta helyett próbáljunk ki egy friss ecetes verziót, például ezt.

Párolás

Gyors és egészséges köret készülhet párolással. A főzéssel ellentétben, ez a módszer több ízt hagy a zöldségekben. Párolóbetétben vagy fazékban egy pohár víz társaságában pár perc alatt kirobbanó végeredményt kaphatunk.

Próbáljuk ki borsóval, brokkolival. Zöldebb íz és szín jellemzi majd az így készített köreteinket, amik kiválóan illenek például ezekhez az ételekhez:

Mézes-szójás csirke

A levesben főtt csirkehús tuningolására elég sok remek módszer van, de egy pikáns és szaftos mézes mázzal nem lőhetünk mellé. 

Steak borskéregben

Nem volt kedvem ilyen klassz őszi időben a konyhában órákig időzni, csak valami gyors ebéd jöhetett szóba. A gyönyörű hús adott volt, így került sor erre a hipp-hopp elkészíthető, ...

Száraz serpenyő

A száraz serpenyő előnye, hogy nagy hőt ad át a benne lévő zöldségeknek anélkül, hogy közben olajjal terhelné azokat. Erre akkor van szükségünk, ha magas nedvességtartalmú zöldségekkel dolgozunk, és nem szeretnénk, hogy a végtermék kellemetlenül puha legyen.

Ilyen lehet a gomba vagy a kelbimbó. Egy felhevített serpenyőbe dobva a gomba minden benne lévő vizet kiad magából, főleg ha meg is sózzuk egy kicsit. (Ha pirítjuk a gombát, érdemes emiatt csak a legvégén sózni.) Ettől nem fog leragadni a serpenyőben semmi. Ha az összes folyadék elpárolgott, csak a végén adjunk egy kevés olajat és fűszereket (a bors és a petrezselyem kiváló választás) az egészhez, és pirítsuk le. Bolondíthatjuk egy kevés citromlével.

Hasonló eljárással a kelbimbót is elvarázsolhatjuk. Nagyon jót tesz neki, ha olaj nélkül hagyjuk kicsit odapörkölődni, karamellizálódni. Remekül illik hozzá a balzsamecet.

Olajos serpenyő

Egy fokozattal feljebb kapcsolunk, ezek a zöldségek akkor a legjobbak, ha kevés forró olajon, hirtelen megsütjük őket. Karakteres ízük és érdekes textúrájuk miatt eszünkbe se jusson, hogy vízbe tesszük őket!

Soha többé unalmas zöldségek: elkészítés-kalauz nem csak vegáknak

Ódzkodunk a padlizsántól, hiszen könnyen nyers marad, ha nem jól készítjük el. Felejtsük el a rágós padlizsánba harapást ezzel a pár lépéssel! Hosszában vágjuk 1-1,5 centi vastag szeletekre, sózzuk, borsozzuk, majd fektessük forró olajos serpenyőbe. Körülbelül 5 perc alatt biztosan átsül, ekkor fordítsuk meg. Ha kicsit odakap, semmi baj, annál komplexebb íze lesz a végén.

Ugyanezt az eljárást a cukkinival is megismételhetjük. Bármelyik verzióból kiváló grillsalátát kapunk.

Két dologra figyeljünk: legyen forró az olajunk és mindenképpen szeletekre vágjuk a zöldséget, így kevesebb olajat szívnak majd magukba.

Sütőben

Lassabban átadott, kevésbé közvetlen hővel készülnek ezek a zöldségek a sütőben. A legjobb az egészben, hogy alig kell dolgoznunk vele, miután betettük, szinte el is felejthetjük. Csak oda ne égjen!

Az egyszerű konzerv csicseriborsóból elképesztően ropogós csodát készíthetünk. Szűrjük le, egy tálban keverjük össze olajjal és kedvenc fűszereinkkel (ez bármi lehet, de a chilit és a paprikát erősen ajánlom), majd öntsük egy tepsibe és tegyük magas hőfokú (200-230 °C) sütőbe. Félúton keverjünk egyet rajta, és csak akkor vegyük ki, ha aranyszínű és ropogós. Ebben a salátában zseniális helye lesz:

Tradicionális Cézár saláta

Az eredeti recept egy Cesar Cardini nevű, olasz származású szakácstól származik, akinek Tijuana-ban volt étterme. Az alkoholtilalom alatt rengeteg amerikai ruccant át Mexikóba, ...

Ropogós vitaminsaláta

Hétvégén megint grillezés volt, és már nagyon unom a szokásos salátákat, ezért most beújítottam, és Ő a legújabb kedvenc, most biztosan jó ideig folyamatosan készíteni fogom. ...

Akár a csicseriborsóval együtt is tepsire tehetjük az édesburgonyát. hasonlóan olajozva, fűszerezve édes-krémes krumplit kapunk a végén.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A csodás zöldségekről ezekben a cikkekben olvashatsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...