Úgy fest, mégsem úgy kell gombát sütni, ahogy eddig tudtuk - míg legtöbben szigorúan elkerültük a víz használatát, ha finom pirult gombára vágytunk, és a száraz fejeket apróbb darabokra vágva kevés vajon sütöttük, csak a végén sózva, most kiderült, hogy lehet, tévedtünk.
De ha nem így kell, akkor hogy?
Jim Fuller fine dining séf Ausztráliából, aki a gombák megszállottja és nem mellesleg a téma szakértője 12 éve, most elmondta: bizony a legelső lépés, amivel a legfinomabb és táplálóbb eredményt érhetjük el: a VÍZBEN FŐZÉS!
A módszer a következő:
- Egy serpenyőben kevés vízben kezdjük el főzni a gombákat. Nem kell elsőre sok, mert engedni is fog nedvességet. Addig adagoljuk a vizet, amíg szükséges, azaz, amíg "ki nem főzzük a gomba saját víztartalmát", és amíg el nem tűnik a zavaró rágós állag.Mintha olasz tésztát főznénk al dentére.
- Ha a víz elpárolgott, és a textúra ismegfelelő, hagyjuk, hogy a serpenyő tulajdonképpen szárazzá váljon, avíz pedig teljesen eltűnjön, és ekkor öntsünk a gombára egy kevés olívaolajat.
- Adjunk hozzá némi zöldhagymát, fokhagymát, salottát, amit szeretnénk.
- Süssük-pirítsuk a gombák külsejét fél-egy percig, majd alegvégén hintsük meg sóval, petrezselyemmel, stb.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
17 ellenállhatatlan gombás hús hétvégére
Kedvelt alapanyagunk a gomba. Relatív olcsó, és tökéletes kísérője szinte bármelyik húsfajtának. Dobd fel vele a hétvégi ebédet!
Nosalty10 nagyon gyors gombás fogás hétköznapokra
Nagyon jól variálható és sokrétűen felhasználható alapanyagunk a gomba. Legyen szó tésztaszószról, csőben sültről vagy grillezett gombáról, mindenhogy megállja a helyét!
NosaltyÍgy főzz LEVEST, ha kezdő vagy, de most rákényszerülsz a...
Sorozatunkban segíteni próbálunk azoknak, akik a bezárás és a tengernyi otthon töltött idő közepette ennének egy jó levest, de nem igazán szoktak főzni.
Brecz Judit