Lekvárt, pitét és savanyút is csinálhatsz a zöld paradicsomból

A lédús nyári paradicsomoknak már se híre, se hamva, de néhány zöld paradicsomot még így októberben is elcsíphetünk. De ugyan mit is kezdjünk egy nagy halom éretlen gyümölccsel? Nos, a lehetőségek tárháza végtelen.

Az éretlen gyümölcsök és zöldségek sokszor nem ehetők, sőt, néha mérgezőek is lehetnek. Azonban ez egyáltalán nem vonatkozik a zöld paradicsomra. A kedvenc nyári gyümölcsünk ősszel tovább éli az életét, zöld köntösben ugyan, de ugyanolyan sokszínűen: konyhai felhasználására jobbnál jobb módok adottak. Főzhetjük, savanyíthatjuk, akár pitébe is tehetjük: a zöld paradicsom (majdnem) mindenre képes.

Lekvárt, pitét és savanyút is csinálhatsz a zöld paradicsomból

Savanyúság

Mivel az éretlen paradicsom nem olyan puha, jobban tartja az alakját, kibírja a savanyítás folyamatát is. Egészen izgalmas savanyú lesz belőle, amit különlegességként kínálhatunk húsok, szendvicsek vagy saláták mellé.

Mivel túl sok íze önmagában nincsen az éretlen paradicsomnak, használjunk bőségesen fűszereket.

A savanyító folyadék azonos mennyiségű ecet és víz keverékéből készül, amihez sót, cukrot és tetszőleges fűszereket adhatunk. Kiváló kiegészítője lehet a fokhagyma, chili, bors, mustármag.

A paradicsomokat érdemes félbe vágni, mert a héja éretlen formában elég vastag, Ha felvágjuk, a savanyítólé könnyebben átjárja majd, kissé fel is puhítja. A savanyúságot tartsuk a hűtőben, ahol pár hétig biztosan eláll.

Sült zöld paradicsom

Gyorsan összedobható ínyencség az amerikai Délről, amit a Sült, zöld paradicsom című könyv, illetve az abból készült film tett ismertté. Fogyaszthatjuk ebédre, de akár délutáni ...

Zöldparadicsom chutney

Ezzel a recepttel amikor összetalálkoztam, azt gondoltam: Na, beadtam a derekam az indiai konyhának. De nem, mert hiába chutney, nem indiai, hanem angol találmány. Hát persze, hol is lenne ...

Lekvár, chutney

Elindulhatunk vele édes vagy sós irányba is, mivel mindkettő elég jól áll a zöld paradicsomnak. Lekvár készülhet belőle egyszerűen cukorral, vagy chutney lehet cukor, ecet és különböző fűszerek hozzáadásával.

Egyszerű ételecet, de alma- vagy fehérborecet is kerülhet a chutney-ba, fűszerek terén pedig próbáljuk ki a chilit, gyömbért, fokhagymát, koriandert, köményt, paprikát, vagy bármi mást, amit szeretünk.

Raguk és egytálak

Ugyan hivatalosan gyümölcs, a paradicsomot zöld formában kezelhetjük zöldségként is. Ezen a vonalon elindulva belefőzhetjük húsos vagy zöldséges ragukba, egytálételekbe. Vágjuk kisebb vagy nagyobb darabokra, attól függően, hogy milyen állagúra szeretnénk a ragut. Akkor is puhára fő, ha csak negyedekben hagyjuk, apró kockákként pedig majdnem homogén szósz lesz belőle.

Csőben sütve

Itt is kihasználhatjuk, hogy nem olyan lédús a gyümölcs, és készíthetünk belőle csőben sült paradicsomot. Vágjuk vékony szeletekre (csodák csodájára nem fog teljesen szétesni), és rétegezzük egy sütőedénybe.

Öntsük le a tejszínes, vajas, fűszeres keverékkel, majd süssük aranybarnára és krémesre az egészet. Tálaljuk köretként, de egy kisebb adagban vacsorára is ehetjük.

Sós vagy édes pitébe

Unjuk az őszi gyümölcsös pitéket? Vegyük elő a zöld paradicsomot, ami technikailag gyümölcs, ezért süthetünk belőle egy amerikai típusú pitét. Édesen, de sósan is működhet a töltelékben a paradicsom, süssük a pitét a saját szájízünk szerint.

Tésztaszószokban

Nem kérdés, hogy a tésztaszószok világában a piros paradicsom uralja a terepet. Vigyünk egy újabb színt ebbe a világba, főzzünk zöld paradicsomos tésztát. Rusztikus, darabosabb vagy homogén szószt is összedobhatunk vele, hasonló fűszerezéssel, mint a klasszikus verziót.

Zöld paradicsomszósz

Éva-Anyóca kérdésére, hogy mit kezdjen a zöld paradicsomokkal, találtam egy jó néhány választ. Ez az egyik, ami nekem megtetszett, mert nem sok a hozzávaló, egyszerű az elkészítése ...

Paradicsomos galette

A galette a legkönnyebb és leggyorsabb elkészíthető omlós, vajas, francia pite, ami szinte bármivel tölthető, leginkább szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel szokás. Én most ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Házi készítésű finomságok a kamrába:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...