Az utóbbi években robbantak be a gasztronómiába és a mindennapi táplálkozásba a különböző préselt gyümölcs- és zöldséglevek. Ezeket mint szuperegészséges italokat hirdetik, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal, pedig fontos tudni, hogy például a narancslé fogyasztása önmagában nem feltétlenül tesz jót a szervezetnek, sőt, rostok nélkül, a cukortartalom miatt gyakorlatilag olyan, mintha kólát inna az ember. A zöldséglevek közül azonban egy mintha minden más fölött állna a népszerűségben – ez a zellerlé. Utánanéztünk, hogy ez a zöld lé valóban beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, és mit várhatunk a fogyasztásától.
Röviden összefoglalva: a zellerlé valóban egészséges, számtalan tápanyag található benne, azonban a Well & Good magazinnak adott interjújában Dr. Amy Lee, a Nucific vezető dietetikusa kiemelte, hogy a legjobb mégis az, ha az ember nyersen fogyasztja ezt a zöldséget.
Az angol zeller (avagy szárzeller) pozitív hatásai
Tele van antioxidánsokkal
A kutatások alapján elmondhatjuk, hogy a zellerben sok az antioxidáns, valamint számos enzim és fitotápanyag megtalálható benne.
Segít a toxinok kiürítésében
Emellett a zeller egy természetes vízhajtó, segít a májnak a toxinok kiürítésében, és csökkentheti a puffadást.
Gyulladáscsökkentő hatású
A kutatások azt is megállapították, hogy a zellerkivonat antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
Hidratál
A zellerlé fogyasztása a hidratálásban is segíthet, ugyanis a zeller nagyrészt víz.
Segíthet a bőrproblémákon
Ugyan a zellerlé semmilyen krónikus állapotra nem megoldás, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a zellerlé fogyasztása javíthat bizonyos bőrproblémák súlyosságán, ilyen például a pikkelysömör.
Hasznos tápanyagok a zellerben
A zellerben többféle hasznos tápanyag is megtalálható, így a zellerlé fogyasztása előnyös, ha valaki másképp nem jutna hozzá ezekhez:
Apigenin
Különböző gyümölcsökben és zöldségekben található meg, így a zellerben is. Támogatja az immunrendszert, illetve antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van.
Luteolin
Ez egy növényi flavonid, ami gyulladáscsökkentő képességéről ismert. Ráadásul a rák megelőzésében is szerepe lehet, ugyanis képes megelőzni a DNS károsodását és meggátolni a sejtproliferációt.
Ferulasav
Egy újabb antioxidáns, amely csökkenti az oxidatív stresszt a szervezetben.
K-vitamin
A zellerben nagy mennyiségben található K-vitamin, ami egy zsírban oldódó vitamin, és azért hasznos, mert hozzájárul a csontok egészségéhez, és megelőzi a csontritkulást.
Csodaszer vagy trend?
Nyugodtan igyál zellerlevet, ha épp megkívánod (a jellegzetes "fűízt"...), mert ha más formában nem fogyasztanál zellert, akkor szuper dolgokat adhat a szervezetednek, de nem jelent önmagában mindenre megoldást – az egészséges életmódnak csak az egyik összetevője lehet.
Egyébként, ha teheted, inkább nyersen edd a zöldséget, ugyanis ez a legjobb a beleidnek, az emésztésednek és a vércukorszintednek is.
Kinek NEM ajánlott a zellerlé?
Akik alacsony nátriumtartalmú diétán vannak, azoknak nem ajánlott a zellerlé fogyasztása, mivel kimondottan magas a nátrium tartalma. Emellett K-vitamin-tartalma miatt azoknak is ellenjavallott, akik vérhígítót szednek valamilyen szív- és érrendszeri betegség kezelésére.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Olvass még többet a zellerről: