Csodatévő zellerlé: valóban annyira egészséges?

Zöldes színű lé, ami állítólag szuperegészséges – vannak, akik esküsznek rá, hogy a zellerlé az egyik legjobb dolog, ami a gyomorba kerülhet. De vajon tényleg egy csodatevő dologról van szó, vagy ez is csak egy trend?

Az utóbbi években robbantak be a gasztronómiába és a mindennapi táplálkozásba a különböző préselt gyümölcs- és zöldséglevek. Ezeket mint szuperegészséges italokat hirdetik, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal, pedig fontos tudni, hogy például a narancslé fogyasztása önmagában nem feltétlenül tesz jót a szervezetnek, sőt, rostok nélkül, a cukortartalom miatt gyakorlatilag olyan, mintha kólát inna az ember. A zöldséglevek közül azonban egy mintha minden más fölött állna a népszerűségben – ez a zellerlé. Utánanéztünk, hogy ez a zöld lé valóban beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, és mit várhatunk a fogyasztásától.

Csodatévő zellerlé: valóban annyira egészséges?

Röviden összefoglalva: a zellerlé valóban egészséges, számtalan tápanyag található benne, azonban a Well & Good magazinnak adott interjújában Dr. Amy Lee, a Nucific vezető dietetikusa kiemelte, hogy a legjobb mégis az, ha az ember nyersen fogyasztja ezt a zöldséget.

Az angol zeller (avagy szárzeller) pozitív hatásai

Tele van antioxidánsokkal

A kutatások alapján elmondhatjuk, hogy a zellerben sok az antioxidáns, valamint számos enzim és fitotápanyag megtalálható benne.

Segít a toxinok kiürítésében

Emellett a zeller egy természetes vízhajtó, segít a májnak a toxinok kiürítésében, és csökkentheti a puffadást.

Gyulladáscsökkentő hatású

A kutatások azt is megállapították, hogy a zellerkivonat antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Hidratál

A zellerlé fogyasztása a hidratálásban is segíthet, ugyanis a zeller nagyrészt víz.

Segíthet a bőrproblémákon

Ugyan a zellerlé semmilyen krónikus állapotra nem megoldás, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a zellerlé fogyasztása javíthat bizonyos bőrproblémák súlyosságán, ilyen például a pikkelysömör.

Kínai ropogós zellersaláta

Nálam mindig az van a zellerszárral, hogy megveszem, mert valamibe kell, viszont csak egy-két szárat használok belőle, a többi pedig megmaradt, és nem tudom, mit kezdjek vele. Most már ...

Hasznos tápanyagok a zellerben

A zellerben többféle hasznos tápanyag is megtalálható, így a zellerlé fogyasztása előnyös, ha valaki másképp nem jutna hozzá ezekhez:

Apigenin

Különböző gyümölcsökben és zöldségekben található meg, így a zellerben is. Támogatja az immunrendszert, illetve antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van.

Luteolin

Ez egy növényi flavonid, ami gyulladáscsökkentő képességéről ismert. Ráadásul a rák megelőzésében is szerepe lehet, ugyanis képes megelőzni a DNS károsodását és meggátolni a sejtproliferációt.

Ferulasav

Egy újabb antioxidáns, amely csökkenti az oxidatív stresszt a szervezetben.

K-vitamin

A zellerben nagy mennyiségben található K-vitamin, ami egy zsírban oldódó vitamin, és azért hasznos, mert hozzájárul a csontok egészségéhez, és megelőzi a csontritkulást.

Csodaszer vagy trend?

Nyugodtan igyál zellerlevet, ha épp megkívánod (a jellegzetes "fűízt"...), mert ha más formában nem fogyasztanál zellert, akkor szuper dolgokat adhat a szervezetednek, de nem jelent önmagában mindenre megoldást – az egészséges életmódnak csak az egyik összetevője lehet.

Egyébként, ha teheted, inkább nyersen edd a zöldséget, ugyanis ez a legjobb a beleidnek, az emésztésednek és a vércukorszintednek is.

Kinek NEM ajánlott a zellerlé?

Akik alacsony nátriumtartalmú diétán vannak, azoknak nem ajánlott a zellerlé fogyasztása, mivel kimondottan magas a nátrium tartalma. Emellett K-vitamin-tartalma miatt azoknak is ellenjavallott, akik vérhígítót szednek valamilyen szív- és érrendszeri betegség kezelésére.

Forrásunk volt

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még többet a zellerről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...