5 egyszerű lépés, ami a tökéletes zabkekszhez vezet

A zabkeksz egy gyors, finom és egészséges nassolnivaló lehet, ha jól eltaláljuk. Azonban egy kisebb baki is száraz, fullasztó és kemény korongokat eredményezhet, ezért nézzük, mi kell a hibák elkerüléséhez.

Sokan talán azért nem szeretik a zabkekszet, mert volt vele egy korábbi rossz élményük. A bolti verziók is gyakran elmaradoznak egy igazán jó, szinte szaftos, belül puha, kívül ropogós keksztől, így még tovább szűkül az a metszet, amiben a tökéletes zabkeksz lakozik. Fussuk át most a sütemény elkészítését, lépésről-lépésre, hogy megismerjük, és elkerüljük a leggyakoribb ballépéseket.

5 egyszerű lépés, ami a tökéletes zabkekszhez vezet

Milyen zabot használjunk?

Ha zabról van szó, az egyik legfontosabb kérdés a szemek mérete. A gabona ugyanis két különböző formában kapható: apró- és nagy szemű változatban. És míg mindkettőnek megvan a maga helye, a keksz esetében abszolút nem mindegy, melyiket választjuk.

Az igazán puha, mégis kissé darabos keksz érdekében használjunk apró szemű zabot.

Ez egyrészről minimális nedvesség társaságában is könnyebben felpuhul, azaz nem lesz olyan száraz tőle a keksz. Ezzel szemben mégis marad annyi tartása, hogy a sütemény külsején elhelyezkedő szemek enyhén megpirulnak a sütőben, ropogósak és aranybarnák lesznek.

Mazsolás zabkeksz

Ez a süti glutén-, tojás-, tej-, sütőpor-, szódabikarbónamentes és vegán. A szójajoghurt tartja össze, egy csoda az egész! Tehettek bele más aszalt gyümölcsöt, de magokat már csak ...

Zabkeksz 4 összetevőből

Ez a zabkeksz baromi egyszerű, de fontos, hogy tényleg maglisztet használjon hozzá az ember. Viszont se tojás, se olaj, se tej nem kell bele, és gyorsabban elfogy, mint ameddig elállna. 2 ...

Milyen állagú legyen a tészta?

Már akkor is láthatjuk, hogy valami nincs rendben a zabkekszünkkel, mielőtt betennénk a sütőbe. A túl híg vagy túl száraz massza két dolognak lehet az előjele: az első esetben a kekszek szét fognak folyni, nem tartják meg az alakjukat. Míg a száraz tészta kemény, akár sületlen süteményhez is vezethet.

Ha szétesik a kezünkben a massza, és még nyomásra sem akar összeállni, adjunk hozzá valamilyen folyadékot: tejet, gyümölcslevet, esetleg tojást (tulajdonképpen bármit, ami amúgy is szerepel a receptben).

A híg keksztésztát pedig egy kis liszt vagy zab hozzáadásával orvosolhatjuk. A lényeg, hogy még sütés előtt észrevegyük a hibát.

Mivel édesítsük?

A zabkeksz állaga nagyban függ az édesítő kiválasztásán is. A kristálycukor ugyanis nem képes olyan alaposan feloldódni a szokásosnál szárazabb tésztában (egy kevert sütemény esetében ezzel nem lenne probléma), így a megsült keksz szerkezete is más lesz.

Erre két megoldás adott: vagy fel kell olvasztanunk a cukrot, vagy alapból valamilyen folyékony édesítőt (méz, juharszirup) kell használnunk.

A cukor olvasztását mindig óvatosan tegyük, a vaj társaságában, nehogy túlságosan odaégjen. Persze egy kis karamellizált aroma nem ártott még egy süteménynek sem.

Ez a tökéletes zabkekszek titka

Hogyan tegyük izgalmasabbá?

Ha a megfelelő omlós állagot már eltaláltuk, dolgozzunk egy kicsit a keksz textúráján is. Adjunk a tésztához olyan alapanyagokat, amiktől izgalmasabb, változatosabb lesz minden falat.

Ezt a legkönnyebben aszalt gyümölcsök és olajos magvak használatával tehetjük meg, de jó döntés lehet egy marék csokoládé is.

Egyedül arra érdemes figyelni, hogy az aszalt gyümölcsöket áztassuk be használat előtt egy kevés forró vízbe vagy más folyadékba (tej, gyümölcslé netán alkohol), ellenkező esetben kiszáradnak a sütő hőjétől.

Meddig süssük?

Még az utolsó hajrában is történhet baleset, a sütőben történhet a zabkeksz-készítés egyik legnagyobb tragédiája: a túlsütés. Egy átlagos méretű keksz nagyjából 12-15 perc alatt éri el a tökéletes állagot, ezen túl elkezd száradni.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, figyeljük a kekszek szélét, pontosabban azok színt. Ha aranybarnából elkezdenek sötétbarnába, neadjisten feketébe átmenni, az jelenti, hogy átléptük a biztonságos határt. Ebben az esetben kapjuk ki őket gyorsan a melegből.

És egy utolsó nagyon fontos dolog: hagyjuk őket teljesen kihűlni, ugyanis a hűlés folyamata során alakul ki a végleges szerkezetük. Ezen kívül nincs más dolgunk, csak élvezni őket.

Gluténmentes aszalvány-zabkeksz

Ideális csemege gluténérzékenyeknek kirándulásra, strandra, táborba...  Figyelem! Garantáltan gluténmentes csak akkor lesz, ha a zab jelölten gluténmentes!  Az aszalványokat bárhogyan ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Tippek a zökkenőmentes sütés-főzéshez:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...