Lehull a lepel: a legkerekebb kekszek érdekében tepsi helyett egy muffinformát vegyünk elő. Ebben süthetjük tökéletesen ropogósra, mégis omlósra a kedvenc süteményünket. A módszer ugyanis szinte az összes keksz esetében működik, csupán néhány dologra kell odafigyelnünk.
Tökéletes forma
Valószínűleg sokunkkal megesett már az, hogy a tepsin gondosan elrendezgetett kekszek valahogy mégis összesültek a sütőben töltött idő alatt. Ez a baki egy sor dolog következménye lehet a hűtőben való pihentetéstől a vaj és a cukor arányáig.
Annyi biztos, hogy ha egy muffinformába tesszük a tésztát, nem kell amiatt aggódnunk, hogy a kekszek elveszítik szép kerek alakjukat.
Kifejezetten jól jön ez akkor, ha fontos számunkra a sütemények kereksége: ha szendvicset akarunk belőle csinálni, esetleg ha ajándékba akarjuk adni.
Ropogós külső, omlós belső
Szintén nagy előny, hogy a muffinformában sütött kekszeket olyan vastagra vagy vékonyra csinálhatjuk, amilyenre csak akarjuk. A körbezártság miatt ugyanis a sütemény vastagsága csak minimálisan változik majd a sütőben.
Ha vastagabb kekszeket szeretnénk, tegyünk több tésztát a lyukakba. Ilyenkor a külsejük aranybarna és ropogós, míg a közepük omlós és ragacsos lesz. Ezeket egy kicsit tovább kell sütnünk, de ne aggódjunk, tudni fogjuk, mikor vannak készen: a barna szélek és az enyhén puha kekszközép árulkodnak erről.
A vékonyabb, teljesen ropogós kekszekhez használjunk kevesebb masszát. Vigyázzunk, oda ne égjenek!
Karamellizált aroma
Míg egy lapos tepsin csak a keksz alja érintkezik a forró edénnyel, egy muffinforma majdnem teljesen körbeveszi a süteményt. Így az alja és az oldalai is jobban megsülnek, karamellizálódik ezeken a részeken a cukor és barnul a vaj.
A barnított vaj és a karamellizált cukor két olyan süteményízesítő, amiért általában elég sokat kell szenvedni, azonban ezzel a módszerrel szinte munka nélkül elérhetjük, hogy belekerüljenek a kekszekbe.
Szóval vegyük elő a muffinformánkat, és pakoljuk bele a jobbnál jobb kekszeket: meg fogunk lepődni az eredményen!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
Tökéletes sütemények, minden alkalomra: