A tavalyi második helyezett Central étterem végzett a 2023-as The World’s 50 Best Restaurants lista élén, a második és harmadik helyet két spanyol étterem, a barcelonai Disfrutar és a madridi Diverxo szerezte meg. A dél-amerikai győztes étlapja Peru történelme és hagyományai előtt tiszteleg, tükrözve az ország őshonos alapanyagainak egyedülálló sokféleségét és a létesítmény fenntarthatósági céljait.
„Nagy örömünkre szolgál, hogy idén a fantasztikus Central éttermet üdvözölhetjük a The World’s 50 Best Restaurants élén. Virgilio Martinez és Pía León séfek, valamint az étterem teljes csapata innovatív recepteken keresztül, szívélyes vendéglátás mellett adnak teret hazájuk őshonos alapanyagainak. A kutatás iránti elkötelezettségük, valamint országuk hagyományainak tisztelete és a perui biodiverzitás példátlan népszerűsítése miatt érdemelték ki a S.Pellegrino és Acqua Panna által támogatott The World’s Best Restaurant rangsor első helyezését. Az idei lista ismét megmutatja, milyen sokrétű tehetségekkel találkozhatunk a gasztronómia világában, izgatottan várjuk, hogy a következő években kezdeményezésünk miként alakul és fejlődik majd” – mondta el William Drew, a The World’s 50 Best Restaurants tartalomért felelős igazgatója.
Dél-Amerika tovább erősítette pozícióját a nemzetközi gasztronómiában: az 50-es listán a kontinens kilenc étteremmel képviselteti magát. Emellett hét ázsiai helyszín is megtalálható a ranglistán, azonban 2023-ban is Európa uralja a rangsort.
A hazai ínyencek számára jó hír, hogy elég a szomszédos országokba utazni a kiváló gasztronómiai élményekért: a bécsi Steirereck étterem 18. helyen, a szlovéniai Kobarid városában található Hiša Franko pedig a 32. helyen végzett a listán.
A toplista mellett több egyéni díjazottat is kihirdettek a 21. ünnepélyes gálán:
- A világ legjobb cukrászának járó elismerést Pía Salazar kapta a quitói Nuema étteremből, a legjobb sommeliernek pedig Ángel Millánt választották a madridi Diverxoból.
- A fokvárosi Fyn étterem nyerte el a Flor de Caña Fenntartható Étterem díját, a koppenhágai Alchemist pedig a Gin Mare által odaítélt Vendéglátás Művészete díjjal gazdagodott.
- A világ vezető séfjei által megszavazott Estrella Damm Séf Választása díjat Julien Royer kapta a szingapúri Odette-ből.
- A párizsi Table by Bruno Verjus étterem a 10. helyen debütált, ezzel elnyerte a legjobb új belépő díját.
- A legtöbb helyezést javító létesítmény a new yorki Atomix lett, amely 25 helyet lépett előre az előző évhez képest.
Az estélyen megünnepelték azokat a szakmabelieket is, akiket a The World’s 50 Best Restaurants kezdeményezés keretében korábban különdíjakkal jutalmaztak. A Változás Bajnoka díjat az Amal nevű marokkói szociális kezdeményezés alapítója, Nora Fitzgerald Belahcen, valamint az élelmiszerbiztonsági No Us Without You LA projekt alapítói, Othón Nolasco és Damián Diaz kapták. A világ legjobb női séfjének Elena Reygadast választották, az Ikon díjat Andoni Luis Aduriz, a Resy Reménység díját pedig Tatiana by Kwame Onwuachi étterem csapata vehette át.
A szavazás menete
A The World’s 50 Best Restaurants idei listája az 1080 főt számláló, nemzetközi szakértőkből és világutazó ínyencekből álló Akadémia tagjainak szavazatai alapján állt össze. A testület összesen 27 különálló régióra oszlik világszerte, egyenként 40 tagú, összetétele pedig nemek szerint is kiegyensúlyozott. A szavazási folyamatra az esemény egyetlen szponzorának sincs hatása. A listát a Deloitte professzionális tanácsadó cég vizsgálja felül, beleértve az 51-től 100-ig tartó rangsort is, amely garantálja az eredményül kapott lista integritását és hitelességét.
Legjobb a Legjobbak Között
Azok az ikonikus gasztronómiai helyszínek, amelyek értékeiket bizonyítva korábban az 50-es lista első helyén végeztek, az idei évtől a Legjobb a Legjobbak Között dicsőségcsarnokba kerülnek. A díjnyertes séfek és éttermi dolgozók eltökéltek aziránt, hogy befektetésként tekintsenek a vendéglátás jövőjére, és új projektek, kezdeményezések révén ne csupán profitáljanak a gasztronómiából, de vissza is adjanak az ágazatnak.
Az elit klubba került többek közt a tavalyi nyertes Geranium étterem, valamint a három Michelin-csillaggal rendelkező legendás koppenhágai Noma is.
A világ 50 legjobb étterme:
1. Central - Lima
2. Disfrutar - Barcelona
3. Diverxo - Madrid
4. Asador Etxebarri - Atxondo
5. Alchemist - Koppenhága
6. Maido - Lima
7. Lido 84 - Gardone Riviera
8. Atomix - New York
9. Quintonil - Mexikóváros
10. Table by Bruno Verjus - Párizs
11. Trèsind Studio - Dubaj
12. A Casa do Porco - São Paulo
13. Pujol - Mexikóváros
14. Odette - Szingapúr
15. Le Du - Bangkok
16. Reale - Castel di Sangro
17. Gaggan Anand - Bangkok
18. Steirereck - Bécs
19. Don Julio - Buenos Aires
20. Quique Dacosta - Denia
21. Den - Tokió
22. Elkano - Getaria
23. Kol - London
24. Septime - Párizs
25. Belcanto - Lisszabon
26. Schloss Schauenstein - Fürstenau
27. Florilège - Tokió
28. Kjolle - Lima
29. Boragó - Santiago
30. Frantzén - Stockholm
31. Mugaritz San - Sebastian
32. Hiša Franko Kobarid
33. El Chato - Bogotá
34. Uliassi - Senigallia
35. Ikoyi - London
36. Plénitude - Párizs
37. Sézanne - Tokió
38. The Clove Club - London
39. The Jane - Antwerpen
40. Restaurant Tim Raue - Berlin
41. Le Calandre - Rubano
42. Piazza Duomo - Alba
43. Leo - Bogotá
44. Le Bernardin - New York
45. Nobelhart & Schmutzig - Berlin
46. Orfali Bros Bistro - Dubaj
47. Mayta - Lima
48. La Grenouillère - La Madeleine-sous-Montreuil
49. Rosetta - Mexikóváros
50. The Chairman - Hong Kong