Kihirdették a világ legjobb éttermeinek listáját

Június 20-án hirdették ki a The World’s 50 Best Restaurants 2023-as rangsorát a spanyolországi Valenciában.

A tavalyi második helyezett Central étterem végzett a 2023-as The World’s 50 Best Restaurants lista élén, a második és harmadik helyet két spanyol étterem, a barcelonai Disfrutar és a madridi Diverxo szerezte meg. A dél-amerikai győztes étlapja Peru történelme és hagyományai előtt tiszteleg, tükrözve az ország őshonos alapanyagainak egyedülálló sokféleségét és a létesítmény fenntarthatósági céljait.

Kihirdették a világ legjobb éttermeinek listáját

„Nagy örömünkre szolgál, hogy idén a fantasztikus Central éttermet üdvözölhetjük a The World’s 50 Best Restaurants élén. Virgilio Martinez és Pía León séfek, valamint az étterem teljes csapata innovatív recepteken keresztül, szívélyes vendéglátás mellett adnak teret hazájuk őshonos alapanyagainak. A kutatás iránti elkötelezettségük, valamint országuk hagyományainak tisztelete és a perui biodiverzitás példátlan népszerűsítése miatt érdemelték ki a S.Pellegrino és Acqua Panna által támogatott The World’s Best Restaurant rangsor első helyezését. Az idei lista ismét megmutatja, milyen sokrétű tehetségekkel találkozhatunk a gasztronómia világában, izgatottan várjuk, hogy a következő években kezdeményezésünk miként alakul és fejlődik majd” – mondta el William Drew, a The World’s 50 Best Restaurants tartalomért felelős igazgatója.

Dél-Amerika tovább erősítette pozícióját a nemzetközi gasztronómiában: az 50-es listán a kontinens kilenc étteremmel képviselteti magát. Emellett hét ázsiai helyszín is megtalálható a ranglistán, azonban 2023-ban is Európa uralja a rangsort.

A hazai ínyencek számára jó hír, hogy elég a szomszédos országokba utazni a kiváló gasztronómiai élményekért: a bécsi Steirereck étterem 18. helyen, a szlovéniai Kobarid városában található Hiša Franko pedig a 32. helyen végzett a listán.

A toplista mellett több egyéni díjazottat is kihirdettek a 21. ünnepélyes gálán:

  • A világ legjobb cukrászának járó elismerést Pía Salazar kapta a quitói Nuema étteremből, a legjobb sommeliernek pedig Ángel Millánt választották a madridi Diverxoból.
  • A fokvárosi Fyn étterem nyerte el a Flor de Caña Fenntartható Étterem díját, a koppenhágai Alchemist pedig a Gin Mare által odaítélt Vendéglátás Művészete díjjal gazdagodott.
  • A világ vezető séfjei által megszavazott Estrella Damm Séf Választása díjat Julien Royer kapta a szingapúri Odette-ből.
  • A párizsi Table by Bruno Verjus étterem a 10. helyen debütált, ezzel elnyerte a legjobb új belépő díját.
  • A legtöbb helyezést javító létesítmény a new yorki Atomix lett, amely 25 helyet lépett előre az előző évhez képest.

Az estélyen megünnepelték azokat a szakmabelieket is, akiket a The World’s 50 Best Restaurants kezdeményezés keretében korábban különdíjakkal jutalmaztak. A Változás Bajnoka díjat az Amal nevű marokkói szociális kezdeményezés alapítója, Nora Fitzgerald Belahcen, valamint az élelmiszerbiztonsági No Us Without You LA projekt alapítói, Othón Nolasco és Damián Diaz kapták. A világ legjobb női séfjének Elena Reygadast választották, az Ikon díjat Andoni Luis Aduriz, a Resy Reménység díját pedig Tatiana by Kwame Onwuachi étterem csapata vehette át.

A szavazás menete

A The World’s 50 Best Restaurants idei listája az 1080 főt számláló, nemzetközi szakértőkből és világutazó ínyencekből álló Akadémia tagjainak szavazatai alapján állt össze. A testület összesen 27 különálló régióra oszlik világszerte, egyenként 40 tagú, összetétele pedig nemek szerint is kiegyensúlyozott. A szavazási folyamatra az esemény egyetlen szponzorának sincs hatása. A listát a Deloitte professzionális tanácsadó cég vizsgálja felül, beleértve az 51-től 100-ig tartó rangsort is, amely garantálja az eredményül kapott lista integritását és hitelességét.

Legjobb a Legjobbak Között

Azok az ikonikus gasztronómiai helyszínek, amelyek értékeiket bizonyítva korábban az 50-es lista első helyén végeztek, az idei évtől a Legjobb a Legjobbak Között dicsőségcsarnokba kerülnek. A díjnyertes séfek és éttermi dolgozók eltökéltek aziránt, hogy befektetésként tekintsenek a vendéglátás jövőjére, és új projektek, kezdeményezések révén ne csupán profitáljanak a gasztronómiából, de vissza is adjanak az ágazatnak.

Az elit klubba került többek közt a tavalyi nyertes Geranium étterem, valamint a három Michelin-csillaggal rendelkező legendás koppenhágai Noma is.

A világ 50 legjobb étterme:

1. Central - Lima
2. Disfrutar - Barcelona
3. Diverxo - Madrid
4. Asador Etxebarri - Atxondo
5. Alchemist - Koppenhága
6. Maido - Lima
7. Lido 84 - Gardone Riviera
8. Atomix - New York
9. Quintonil - Mexikóváros
10. Table by Bruno Verjus - Párizs
11. Trèsind Studio - Dubaj
12. A Casa do Porco - São Paulo
13. Pujol - Mexikóváros
14. Odette - Szingapúr
15. Le Du - Bangkok
16. Reale - Castel di Sangro
17. Gaggan Anand - Bangkok
18. Steirereck - Bécs
19. Don Julio - Buenos Aires
20. Quique Dacosta - Denia
21. Den - Tokió
22. Elkano - Getaria
23. Kol - London
24. Septime - Párizs
25. Belcanto - Lisszabon
26. Schloss Schauenstein - Fürstenau
27. Florilège - Tokió
28. Kjolle - Lima
29. Boragó - Santiago
30. Frantzén - Stockholm
31. Mugaritz San - Sebastian
32. Hiša Franko Kobarid
33. El Chato - Bogotá
34. Uliassi - Senigallia
35. Ikoyi - London
36. Plénitude - Párizs
37. Sézanne - Tokió
38. The Clove Club - London
39. The Jane - Antwerpen
40. Restaurant Tim Raue - Berlin
41. Le Calandre - Rubano
42. Piazza Duomo - Alba
43. Leo - Bogotá
44. Le Bernardin - New York
45. Nobelhart & Schmutzig - Berlin
46. Orfali Bros Bistro - Dubaj
47. Mayta - Lima
48. La Grenouillère - La Madeleine-sous-Montreuil
49. Rosetta - Mexikóváros
50. The Chairman - Hong Kong

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...