4 étel, mely kifejezetten rosszat tesz a vesédnek

Érdemes az alábbi az ételekből kevesebbet fogyasztani, hogy megvédd az egyik legfontosabb szervedet, a vesédet.

A vesék az emberi test igazi harcosai: kiszűrik a vizet és a salakanyagokat a vérünkből, és így naponta körülbelül 1500 milliliter vizeletet hoznak létre. A vese páros szerv, és míg az egyik nélkül jó életminőséggel el tud éldegélni az ember, ha mindkettő tönkremegy, az már igazán komoly problémát jelent.

4 étel, mely nagyon rosszat tesz a vesédnek

Két krónikus betegségről tudunk, amelyek igazán növelik a vesebetegség kockázatát: a cukorbetegség és a magas vérnyomás. A vesebetegséget végül négy állapotba sorolják: vesekő, akut vesekárosodás, krónikus vesebetegség vagy végstádiumú vesebetegség. A nátrium és a telített zsírok bevitelének korlátozása az elsődleges módja a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázatának csökkentéséhez, ami védelmet jelenthet a vesebetegség kialakulásával szemben.

Nem nehéz kitalálni, hogy elsősorban a magas nátriumtartalmú és telített zsírokban gazdag ételeket érdemes csökkenteni az étrendben, ha óvni szeretnéd a vesédet. Az alábbi ételeket például lehetőség szerint kerüld el, vagy fogyaszd, csak kifejezetten ritkán!

Feldolgozott húsok

A magyar konyha hemzseg a felvágottaktól, szalámiktól, kolbászoktól, pedig a feldolgozott húsok kifejezetten egészségtelenek. A vesédnek nem tesz jót, hogy magas a nátriumtartalmuk, és az sem, hogy jellemzően zsírosak, ráadásul állati eredetű fehérjék, amelyek túlzott fogyasztását érdemes kerülni. A napi 2300 milligrammot (mg) meghaladó, rendszeres túlzott nátriumbevitel növelheti a vérnyomást, és ez extra stresszt okoz a vesékben.

Zacskós levesek

Bár az otthon készített leveseknek is lehet magas a nátriumtartalma, a zacskós, bolti verziók jellemzően kifejezetten sósak.

Arra is érdemes figyelni, hogy ha otthon főzzük a levest, ne tegyünk bele magas nátriumtartalmú leveskockát, mert nagyjából ugyanott vagyunk, mintha zacskósat vásároltuk volna. Inkább válasszunk alacsony sótartalmú leveseket, és otthon se sózzuk túl az ételt!

Fagyasztott pizza

Bár néha egy jó pizza elfogyasztásával alapvetően nincs probléma, azt azért tudni kell, hogy a fagyasztott pizzában nemcsak a zsír, de a nátrium is nagyon nagy mennyiségben lehet jelen. Éppen ezért nem érdemes gyakran fogyasztani, vagy ha mégis szereted, inkább hagyományosabb változatokat válassz.

Szójaszósz

Sajnos az extrán sós szójaszósznak is magas a nátriumtartalma. A boltokban készen kapható legmagasabb nátriumtartalmú szószok közé tartozik, a tamarinddal együtt. Ezek a termékek 950 milligramm nátriumot tartalmaznak egy evőkanálnyi adagban, ami a nátrium napi ajánlott beviteli értékének közel 50 százaléka.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...