Rossz hírünk van azoknak, akik nagyon szeretik a felvágottakat

Rossz hír azoknak, akik rendszeresen esznek felvágottakat: egy friss kutatás szerint a feldolgozott hústermékek jelentősen megnövelik a demencia kialakulásának esélyét, már nagyon kis mennyiségben fogyasztva is.

A Leedsi Egyetem kutatói kapcsolatot találtak a feldolgozott húsok, mint például a szalonna, a sonka, szalámi, a virsli vagy a felvágottak, és a demencia kialakulása között. A szakértők szerint az ilyenek mindennapos fogyasztása, még akkor is, ha kis mennyiségben történik, megnöveli a későbbi demencia kialakulásának esélyét.

arra jutottak, hogy már napi 25 grammnyi (két szelet baconnyi) feldolgozott hús fogyasztása 44 százalékkal növelte a kockázatát a későbbi demencia kialakulásának.

A kutatásban résztvevők étrendjében jórészt szalonna, kolbász, húskonzervek és pácolt termékek, például szalámi szerepelt. Az éremnek azonban másik oldala is van: a nem feldolgozott húsok, mint a marha vagy a disznó, egyenesen csökkentették a demencia esélyét, méghozzá 19 százalékkal.

Reggelialternatívák felvágott helyett:

Céklás humusz ropogós pitával

Kolléganőmtől kaptam egy nagy fej céklát. Ahhoz kevés volt, hogy savanyúságot készítsek belőle, de a céklás humuszt már régen ki akartam próbálni. Nemcsak a színe gyönyörű, de az ...

Rókagombás omlett

Többször írtam már nektek gombás fogásokról. Egyrészt mert szezonja van, másrészt mert roppantul imádom. De, hogy ne csak mindig tésztával, vagy rizzsel egyem, kitaláltam, hogy milyen ...

Fetás tojáskrém

Egy egyszerű és finom krém, ízesíthetjük kevés citromlével is. A krémbe beledolgozhatunk ízlés szerint egy darab piros paprikát is. 

A szakértők célja a kutatással az volt, hogy megállapítsák, van-e összefüggés a húsfogyasztás és a demencia kialakulása között, az időskori kognitív romlás ugyanis egyre több embert érint világszerte. Jelenleg a 60 éven felüliek 5-8 százaléka szenved tőle.

A brit Biobank adatait átvizsgálva a szakértők azt állapították meg, hogy a résztvevők közül nyolc év leforgása alatt 2896 embernél állapítottak meg demenciát. A kutatók a 40-69 éves korosztályt vizsgálták. A demenciával küzdő emberek nagyobb eséllyel dohányoztak, mozogtak kevesebbet, volt a családjukban stroke vagy demencia korábban, és erős genetikai hajlamuk volt a betegségre. A feldolgozott húskészítmények kockázata azonban mindenképpen fennmaradt, és a tendenciát nem változtatta meg az, hogy valaki genetikailag hajlamosabb volt-e a demenciára.

Korábbi kutatások is kimutatták már, hogy a húsfogyasztás összeköthető a mentális és kognitív leépüléssel, de ez, a The American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban megjelent beszámoló az első tanulmány, amely a hús fajtáival is foglalkozik.

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...