Rossz hírünk van azoknak, akik nagyon szeretik a felvágottakat

Rossz hír azoknak, akik rendszeresen esznek felvágottakat: egy friss kutatás szerint a feldolgozott hústermékek jelentősen megnövelik a demencia kialakulásának esélyét, már nagyon kis mennyiségben fogyasztva is.

A Leedsi Egyetem kutatói kapcsolatot találtak a feldolgozott húsok, mint például a szalonna, a sonka, szalámi, a virsli vagy a felvágottak, és a demencia kialakulása között. A szakértők szerint az ilyenek mindennapos fogyasztása, még akkor is, ha kis mennyiségben történik, megnöveli a későbbi demencia kialakulásának esélyét.

arra jutottak, hogy már napi 25 grammnyi (két szelet baconnyi) feldolgozott hús fogyasztása 44 százalékkal növelte a kockázatát a későbbi demencia kialakulásának.

A kutatásban résztvevők étrendjében jórészt szalonna, kolbász, húskonzervek és pácolt termékek, például szalámi szerepelt. Az éremnek azonban másik oldala is van: a nem feldolgozott húsok, mint a marha vagy a disznó, egyenesen csökkentették a demencia esélyét, méghozzá 19 százalékkal.

Reggelialternatívák felvágott helyett:

Céklás humusz ropogós pitával

Kolléganőmtől kaptam egy nagy fej céklát. Ahhoz kevés volt, hogy savanyúságot készítsek belőle, de a céklás humuszt már régen ki akartam próbálni. Nemcsak a színe gyönyörű, de az ...

Rókagombás omlett

Többször írtam már nektek gombás fogásokról. Egyrészt mert szezonja van, másrészt mert roppantul imádom. De, hogy ne csak mindig tésztával, vagy rizzsel egyem, kitaláltam, hogy milyen ...

Fetás tojáskrém

Egy egyszerű és finom krém, ízesíthetjük kevés citromlével is. A krémbe beledolgozhatunk ízlés szerint egy darab piros paprikát is. 

A szakértők célja a kutatással az volt, hogy megállapítsák, van-e összefüggés a húsfogyasztás és a demencia kialakulása között, az időskori kognitív romlás ugyanis egyre több embert érint világszerte. Jelenleg a 60 éven felüliek 5-8 százaléka szenved tőle.

A brit Biobank adatait átvizsgálva a szakértők azt állapították meg, hogy a résztvevők közül nyolc év leforgása alatt 2896 embernél állapítottak meg demenciát. A kutatók a 40-69 éves korosztályt vizsgálták. A demenciával küzdő emberek nagyobb eséllyel dohányoztak, mozogtak kevesebbet, volt a családjukban stroke vagy demencia korábban, és erős genetikai hajlamuk volt a betegségre. A feldolgozott húskészítmények kockázata azonban mindenképpen fennmaradt, és a tendenciát nem változtatta meg az, hogy valaki genetikailag hajlamosabb volt-e a demenciára.

Korábbi kutatások is kimutatták már, hogy a húsfogyasztás összeköthető a mentális és kognitív leépüléssel, de ez, a The American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban megjelent beszámoló az első tanulmány, amely a hús fajtáival is foglalkozik.

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...