Ezek az élelmiszerek is jócskán növelik a rák kockázatát

A dohány és az azbeszt mellett egy élelmiszercsoport is felkerült is a rákkeltő anyagok listájára.

A Nemzetközi Rákkutató Intézet, átfogó kutatások és elemzéseket követően a feldolgozott hústermékeket is a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolta. Az Egészségügyi Világszervezet szerint, elegendő bizonyíték van arra, hogy a feldolgozott húskészítmények fogyasztása vastagbélrákot okozhat.

A hús feldolgozása során ugyanis, olyan vegyi anyagok keletkeznek, amelyek valószínűleg rákkeltő hatásúak. Ezek közé a termékek közé tartoznak a különböző felvágottak, virslik, préselt sonkák és húskonzervek. A jelenlegi adatok szerint már napi 50 gramm termék bevitele 18%-al növeli a vastagbélrák kockázatát, míg a napi 100 gramm vörös hús fogyasztása 17%-al.

„Minden bizonnyal a túlzott húsfogyasztás az oka a napjainkban oly gyakran előforduló bélráknak” – magyarázza Dr. Ian Johnson. „Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a brit vegetáriánusok körében csökkent arányt mutatna a bélrendszeri rák kialakulása” – teszi hozzá.

Más tényezők

Azon emberek, akik túl sok húst fogyasztottak, más káros szokások is hozzájárultak a rák kialakulásához, ilyen például a nagymértékű dohány- és alkoholfogyasztás. Ettől függetlenül a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a feldolgozott húskészítmények fogyasztása révén akár 44%-al is növelhetjük az elhalálozási arányt.

„A húsfogyasztás, különösen a feldolgozott húsé, a kevésbé egészséges életmódhoz kapcsolódik. De a dohányzás, az elhízás és az egyéb egészségtelen szokások mellett, úgy véljük, hogy a feldolgozott hús fogyasztása rendkívül nagy egészségügyi kockázatot jelent. A dohányzásról való leszokás fontosabb, mint a húsfogyasztás csökkentése, de ez utóbbit is javasolom” – mondta Sabine Rohrmann, a Zürichi Egyetem professzora.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...