Ismét bajba kerülhetnek a vendéglátóhelyek

A cégek sorra mondják le a decemberben tartandó év végi eseményeiket, ez pedig komoly problémákat okoz a vendéglátásban, hiszen rengeteg bevételtől esnek így el.

Egy-egy riasztóbb fertőzöttségi vagy halálozási adat közlése után máris jönnek a rendezvénylemondások – osztotta meg a vendéglátósok legújabb tapasztalatait az Indexszel Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Bár szeptemberben erős volt a vendéglátósok forgalma, a folyamatosan erősödő járványhelyzet miatt lényegében október közepe óta folyamatosan esik vissza a céges és egyéb rendezvényekre szóló rendelésállomány.

Jelenleg az év végéig mindössze a két évvel ezelőtti forgalom 10-15-20 százalékának megfelelő a leadott rendelésállomány, de sokan még kivárnak, mielőtt döntenek, hogy megtartanak-e egy-egy rendezvényt

– mondta Kovács László. Ezek a rendezvények is kisebbek, körülbelül 50-80-100 fős eseményekről van szó, a multinacionális szektorban lényegében tartózkodnak a termelést, a munkát veszélyeztető nagyobb, belső céges események szervezésétől.

Egyébként is átalakult a vendéglátás, hiszen ősszel már erősen jellemző volt, hogy legfeljebb két hétre előre lehetett tudni, hogy mivel tervezhet egy-egy vendéglátóhely, de volt példa arra is, hogy egy héttel az esemény előtt kértek be egyáltalán ajánlatot egy 100 fős budapesti céges rendezvényre. A pandémia előtti időszakban jellemző volt, hogy már szeptemberben le voltak foglalva a helyszínek az évzáró eseményekre, de ehhez egyelőre nem tér vissza a szektor Kovács László szerint.

Ezeket az eseményeket általában a későbbiek folyamán sem tartják már meg, azonban az elmaradt családi eseményeket igen, ami a jövő tavaszi-nyári szezonra azért némi reménnyel kecsegtet.

Sajnos a negyedik hullámnak köszönhetően előfordulhat, hogy további korlátozásokat vezet majd be a kormány – például védettségi igazolványhoz vagy maszkviseléshez köti az étterembe járást –, de bíznak abban, hogy most nem zárják be teljesen az egész szektort, mivel véleménye szerint a védettségért mindent megtett vendégeket nem lenne szabad ilyen jellegű korlátozásokkal sújtani. Ezek mellett pedig az ágazat eddig még kitartó szereplőit is teljesen ellehetetlenítené.


Még több aktuális hír itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...