Elsüllyednek a rezsibizonytalanságban a vendéglátóhelyek

Teljesen bizonytalan jövő vár a vendéglátóhelyekre: a szakmában dolgozók igen sötéten látják a helyzetet, miután megkapták az első, rezsicsökkentés-csökkentés utáni számláikat. A 444.hu körképe egy borús láthatárt mutat be.

A vendéglátóhelyekre évek óta ilyen-olyan formában rájár a rúd. Ugyan a jelen helyzetben, a lakossági oldalon rengeteg embernek is megugrottak a költségei, azonban ugyanez történt megannyi vállalkozással is. Ráadásul hatványozottan: az első körben kiküldött számlákon csillagászati értékek szerepelnek, állami segítség és a helyzet enyhülése nem nagyon várható, így a vendéglátóhelyek nagy része a bezárás és a csőd közelébe került. Merre vezet a kiút? A 444.hu körképében akadnak válaszok, persze egyik sem túl biztató.

Elsüllyednek a rezsibizonytalanságban a vendéglátóhelyek

Durva emelkedő

Miután a 444.hu szerkesztősége arra kérte olvasóit, hogy küldjék el megemelkedett rezsiszámláikat, sokan csatlakoztak a felhíváshoz a vendéglátósok táborából is. Ezek alapján lehetett látni, hogy elképesztő mértékű drágulás ment végbe a vendéglátóhelyek költségeit tekintve:

  • egy szegedi pizzéria eddig havi 300 ezer forintért vette a gázt, ami most havi 2,3 millió forint lett
  • egy budapesti kocsma az áramért eddig havi 180 ezer forintot fizetett, ezentúl viszont 900 ezer forint lenne az összeg
  • a legtöbb vendéglátós energiaköltségei átlagosan 300 százalékkal emelkedtek az elmúlt hónapokban

Lejáró szerződések

A legtöbb vállalkozásnak azzal is szembe kellett néznie, hogy az eddig kötött szerződéseik lejártak, és azokat csak igen bonyolultan tudták megújítani a szolgáltatókkal. Egy pécsi étteremtulajdonos 19 helyről kért ajánlatot gázra: ezek közül 9 helyről nem kapott választ, 9 helyről elutasító választ kapott. Az egyetlen ajánlat, amit kapott, adott mennyiségű gáz lekötésére szólt, a mindenkori piaci áron, ami érthető okokból nem volt számára elfogadható.

Ráadásul amennyiben a szolgáltatócég mondja fel a szerződést, akkor a vendéglátóhelynek azonnal találnia kell egy új szolgáltatót, ahol szerződést köthet, különben a régi cégtől már nem vehet gázt, áramot.

Nem hárítható át

Egy ilyen helyzetben, amikor ennyire drasztikusan emelkednek a költségek, nyilván megoldás lehet az extra költségek áthárítása a vásárlókra. Azonban azt a vendéglátósok is érzik, hogy ez már lehetetlen, hiszen, ha olyan áron adnának mindent, ami tükrözné a valós költségeket, akkor nyilvánvalóan nem lenne senki, aki ezt az árat kifizetné.

A 444.hu egy forrása szerint például, ha a kenyér valós árát fizetnénk, akkor 4000 forintba kerülne kilója.

Mindemellett arra is oda kell figyelni, hogy a vásárlók is kevesebbet tudnak költeni, hiszen az ő költségeik is ugyanúgy megemelkedtek. Ennek egy speciális vonzata az is, hogy a munkavállalók költségei is emelkednek, így a béremelést sem lehet elhanyagolni. Egyes helyeken az energiaköltségek mellett a bérköltség is 100-150 százalékkal növekedett.

A bezárás árnya

Ami megoldásként jelentkezhet, az egy részről a részleges bezárás: rövidebb nyitva tartás, illetve a fűtési időszak alatt a roló lehúzása. Az első inkább a kocsmák, kisebb kávézók részére lehet megoldás, hiszen ők nem tárolnak olyan nagy mennyiségű ételt, amelynek folyamatos hűtésre lenne szüksége.

Az időszakos bezárás esetében pedig természetesen felmerül a munkaerő megtartásának problémája. Hiszen már a koronavírus-járvány időszaka alatt is sokan elhagyták a vendéglátás ágazatát a bezárások miatt.

Összességében tehát sajnos nagy mértékű bezárásra lehet majd számítani a vendéglátóhelyek körében: egyes szakértők szerint sokkal nagyobbra, mint a COVID alatt.

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...