A vendéglátóhelyekre évek óta ilyen-olyan formában rájár a rúd. Ugyan a jelen helyzetben, a lakossági oldalon rengeteg embernek is megugrottak a költségei, azonban ugyanez történt megannyi vállalkozással is. Ráadásul hatványozottan: az első körben kiküldött számlákon csillagászati értékek szerepelnek, állami segítség és a helyzet enyhülése nem nagyon várható, így a vendéglátóhelyek nagy része a bezárás és a csőd közelébe került. Merre vezet a kiút? A 444.hu körképében akadnak válaszok, persze egyik sem túl biztató.
Durva emelkedő
Miután a 444.hu szerkesztősége arra kérte olvasóit, hogy küldjék el megemelkedett rezsiszámláikat, sokan csatlakoztak a felhíváshoz a vendéglátósok táborából is. Ezek alapján lehetett látni, hogy elképesztő mértékű drágulás ment végbe a vendéglátóhelyek költségeit tekintve:
- egy szegedi pizzéria eddig havi 300 ezer forintért vette a gázt, ami most havi 2,3 millió forint lett
- egy budapesti kocsma az áramért eddig havi 180 ezer forintot fizetett, ezentúl viszont 900 ezer forint lenne az összeg
- a legtöbb vendéglátós energiaköltségei átlagosan 300 százalékkal emelkedtek az elmúlt hónapokban
Lejáró szerződések
A legtöbb vállalkozásnak azzal is szembe kellett néznie, hogy az eddig kötött szerződéseik lejártak, és azokat csak igen bonyolultan tudták megújítani a szolgáltatókkal. Egy pécsi étteremtulajdonos 19 helyről kért ajánlatot gázra: ezek közül 9 helyről nem kapott választ, 9 helyről elutasító választ kapott. Az egyetlen ajánlat, amit kapott, adott mennyiségű gáz lekötésére szólt, a mindenkori piaci áron, ami érthető okokból nem volt számára elfogadható.
Ráadásul amennyiben a szolgáltatócég mondja fel a szerződést, akkor a vendéglátóhelynek azonnal találnia kell egy új szolgáltatót, ahol szerződést köthet, különben a régi cégtől már nem vehet gázt, áramot.
Nem hárítható át
Egy ilyen helyzetben, amikor ennyire drasztikusan emelkednek a költségek, nyilván megoldás lehet az extra költségek áthárítása a vásárlókra. Azonban azt a vendéglátósok is érzik, hogy ez már lehetetlen, hiszen, ha olyan áron adnának mindent, ami tükrözné a valós költségeket, akkor nyilvánvalóan nem lenne senki, aki ezt az árat kifizetné.
A 444.hu egy forrása szerint például, ha a kenyér valós árát fizetnénk, akkor 4000 forintba kerülne kilója.
Mindemellett arra is oda kell figyelni, hogy a vásárlók is kevesebbet tudnak költeni, hiszen az ő költségeik is ugyanúgy megemelkedtek. Ennek egy speciális vonzata az is, hogy a munkavállalók költségei is emelkednek, így a béremelést sem lehet elhanyagolni. Egyes helyeken az energiaköltségek mellett a bérköltség is 100-150 százalékkal növekedett.
A bezárás árnya
Ami megoldásként jelentkezhet, az egy részről a részleges bezárás: rövidebb nyitva tartás, illetve a fűtési időszak alatt a roló lehúzása. Az első inkább a kocsmák, kisebb kávézók részére lehet megoldás, hiszen ők nem tárolnak olyan nagy mennyiségű ételt, amelynek folyamatos hűtésre lenne szüksége.
Az időszakos bezárás esetében pedig természetesen felmerül a munkaerő megtartásának problémája. Hiszen már a koronavírus-járvány időszaka alatt is sokan elhagyták a vendéglátás ágazatát a bezárások miatt.
Összességében tehát sajnos nagy mértékű bezárásra lehet majd számítani a vendéglátóhelyek körében: egyes szakértők szerint sokkal nagyobbra, mint a COVID alatt.
Hírek, újdonságok, érdekességek: