Elsüllyednek a rezsibizonytalanságban a vendéglátóhelyek

Teljesen bizonytalan jövő vár a vendéglátóhelyekre: a szakmában dolgozók igen sötéten látják a helyzetet, miután megkapták az első, rezsicsökkentés-csökkentés utáni számláikat. A 444.hu körképe egy borús láthatárt mutat be.

A vendéglátóhelyekre évek óta ilyen-olyan formában rájár a rúd. Ugyan a jelen helyzetben, a lakossági oldalon rengeteg embernek is megugrottak a költségei, azonban ugyanez történt megannyi vállalkozással is. Ráadásul hatványozottan: az első körben kiküldött számlákon csillagászati értékek szerepelnek, állami segítség és a helyzet enyhülése nem nagyon várható, így a vendéglátóhelyek nagy része a bezárás és a csőd közelébe került. Merre vezet a kiút? A 444.hu körképében akadnak válaszok, persze egyik sem túl biztató.

Elsüllyednek a rezsibizonytalanságban a vendéglátóhelyek

Durva emelkedő

Miután a 444.hu szerkesztősége arra kérte olvasóit, hogy küldjék el megemelkedett rezsiszámláikat, sokan csatlakoztak a felhíváshoz a vendéglátósok táborából is. Ezek alapján lehetett látni, hogy elképesztő mértékű drágulás ment végbe a vendéglátóhelyek költségeit tekintve:

  • egy szegedi pizzéria eddig havi 300 ezer forintért vette a gázt, ami most havi 2,3 millió forint lett
  • egy budapesti kocsma az áramért eddig havi 180 ezer forintot fizetett, ezentúl viszont 900 ezer forint lenne az összeg
  • a legtöbb vendéglátós energiaköltségei átlagosan 300 százalékkal emelkedtek az elmúlt hónapokban

Lejáró szerződések

A legtöbb vállalkozásnak azzal is szembe kellett néznie, hogy az eddig kötött szerződéseik lejártak, és azokat csak igen bonyolultan tudták megújítani a szolgáltatókkal. Egy pécsi étteremtulajdonos 19 helyről kért ajánlatot gázra: ezek közül 9 helyről nem kapott választ, 9 helyről elutasító választ kapott. Az egyetlen ajánlat, amit kapott, adott mennyiségű gáz lekötésére szólt, a mindenkori piaci áron, ami érthető okokból nem volt számára elfogadható.

Ráadásul amennyiben a szolgáltatócég mondja fel a szerződést, akkor a vendéglátóhelynek azonnal találnia kell egy új szolgáltatót, ahol szerződést köthet, különben a régi cégtől már nem vehet gázt, áramot.

Nem hárítható át

Egy ilyen helyzetben, amikor ennyire drasztikusan emelkednek a költségek, nyilván megoldás lehet az extra költségek áthárítása a vásárlókra. Azonban azt a vendéglátósok is érzik, hogy ez már lehetetlen, hiszen, ha olyan áron adnának mindent, ami tükrözné a valós költségeket, akkor nyilvánvalóan nem lenne senki, aki ezt az árat kifizetné.

A 444.hu egy forrása szerint például, ha a kenyér valós árát fizetnénk, akkor 4000 forintba kerülne kilója.

Mindemellett arra is oda kell figyelni, hogy a vásárlók is kevesebbet tudnak költeni, hiszen az ő költségeik is ugyanúgy megemelkedtek. Ennek egy speciális vonzata az is, hogy a munkavállalók költségei is emelkednek, így a béremelést sem lehet elhanyagolni. Egyes helyeken az energiaköltségek mellett a bérköltség is 100-150 százalékkal növekedett.

A bezárás árnya

Ami megoldásként jelentkezhet, az egy részről a részleges bezárás: rövidebb nyitva tartás, illetve a fűtési időszak alatt a roló lehúzása. Az első inkább a kocsmák, kisebb kávézók részére lehet megoldás, hiszen ők nem tárolnak olyan nagy mennyiségű ételt, amelynek folyamatos hűtésre lenne szüksége.

Az időszakos bezárás esetében pedig természetesen felmerül a munkaerő megtartásának problémája. Hiszen már a koronavírus-járvány időszaka alatt is sokan elhagyták a vendéglátás ágazatát a bezárások miatt.

Összességében tehát sajnos nagy mértékű bezárásra lehet majd számítani a vendéglátóhelyek körében: egyes szakértők szerint sokkal nagyobbra, mint a COVID alatt.

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...