Irreálisan szigorú szabály szoríthatja sarokba a hazai vendéglátást

Meglepően szigorú szabályozás jelent meg a Magyar Közlönyben: az új rendelet komoly hatással lesz a vendéglátósok életére. Az amúgy is nehéz helyzetben lévő éttermek és büfék értetlenül állnak a fejlemények láttán, ugyanis velük nem egyeztetett senki.

A magyar vendéglátás szereplőinek 90%-a képtelen lenne betartani azt az új szabályozást, ami szeptember 1-jén lépett hatályba. A rendelet lényege, hogy a hideg és meleg ételek, italok és cukrásztermékek készítését innentől csak szakképzett munkaerő végezhetné. A szakmabeliek teljesen ledöbbentek a hírtől, ugyanis előtte nem történt velük egyeztetés a rendeletről, semmilyen formában nem kaptak hírt a tervezetről. A koronavírus-járvány miatt amúgy is nehéz helyzetbe jutott vendéglátás számára hatalmas problémát jelenthet a határozat.

Irreálisan szigorú szabály szoríthatja sarokba a vendéglátást

Meglepően szigorú szabályok

A szabályozás bevezetése előtt elég volt, ha a fenti munkafolyamatok elvégzése alatt jelen volt a műszakban legalább egy szakképzett ember. Aki a feladatot végezte, annak nem kellett kötelezően képzettnek lennie. Erről adott hírt a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, majd egy vendéglátós szakmai szervezet is.

Szeptember 1-től, az új rendelet szerint azonban minden ilyen munkafolyamat elvégzéséhez kötelező lesz a szakképesítés.

Az olyan egyszerű és alap feladatok is végzettséghez lesznek kötve, mint a panírozás, sütemények díszítése vagy a hússütés. Nem lesz elég, ha egy szakképzett felügyelő jelen van a műszakban, az összes munkavállalónak rendelkeznie kell majd képesítéssel.

Nem történt egyeztetés

Ugyan a rendelet szeptember 1-től hatályba lépett, és már a Magyar Közlönyben is megjelent, a vendéglátásban dolgozók alig értesültek a döntésről. A médiában nem nagyon esett szó a dologról, és a szakmán belül sem indult róla komolyabb párbeszéd.

A Telex megkereste egy vendéglátós szakszervezet vezetőjét, aki elmondta, hogy semmilyen módon nem egyeztettek a döntéshozók az érintettekkel. A rendelet megjelenése óta próbálják értelmezni a lépést, egyelőre kevés sikerrel.

Az érintettek reakciója

„Nem akarjuk elhinni, hogy ilyen létezhet” – nyilatkozta a megkérdezett szakszervezeti vezető a Telexnek. Véleménye szerint a határozat akkor sem lett volna életszerű, amikor a járvány előtt még egyszerűbb volt munkaerőt találni. A munkaerőhiány problémája már akkor is látszott, azonban erre még inkább rátett az elmúlt két év összes nehézsége.

Ahogy mondja, a szabály irreális, mivel nagyjából a vendéglátóhelyek 10%-a tudná ezt betartani. Mind a gyorséttermek, mind a kifőzdék és kisebb helyek számára nehézséget jelentene a szabályozás, azonban az átlagos éttermek is alaposan megéreznék a dolgot.

Bármilyen embert alig találunk, nemhogy szakképzettet

- fűzte hozzá.

Egyelőre semmi konkrétum nem derült ki az ügyről, mind a vendéglátósok, mind a média próbálják elérni az érintett hatóságokat. Válasz eddig még nem érkezett, frissítjük cikkünket, ha visszajelzés érkezik.

FRISSÍTÉS: A mai napon (2021.10.13.) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) módosította a rendeletet, így mégsem kell majd szakmai képzettség a cukrászati készítmények, fagylaltok, valamint meleg és hideg ételek, italok készítéséhez. Indoklásuk szerint a módosítás a piaci visszajelzések alapján történt.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...