Az én húsmentes életem: miben változtak a bevásárlási, főzési szokásaim

Lassan két éve elhagytam a húst az étrendemből. Ez alatt az idő alatt értek olyan élmények, változások, amikre fel voltam készülve, de azért meglepett egy-két újdonság.

Az életmódváltás azért is tud nehézkes lenni, mert egyik napról a másikra teljesen felborítjuk a korábban megszokott életünket. Számomra a vegetáriánus életmódra való áttérés abszolút hirtelen felindulásból kezdődött, ezért fokozatosan tanultam meg, hogy mit is jelent ez a mindennapokra nézve. Korai bukdácsolás, és olyan könnyen kikerülhető hibák a vegetáriánus életmód során, amiket nektek nem kell majd elkövetni. Én megtettem helyettetek.

Az én húsmentes életem: miben változtak a bevásárlási, főzési szokásaim

Jobban kell figyelni a szezonalitásra

A hús egész évben elérhető alapanyag. A zöldségek ezzel szemben minden hónapban és évszakban kedvükre jönnek-mennek, megnehezítve ezzel a vegetáriánus szakácsok dolgát.

Persze a szupermarketben télen is van paradicsom, és nyáron sütőtök. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a kapható zöldségek ugyanolyan finomak. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam meg.

A sokszínűség jegyében próbáltam olyan ételeket főzni, amik egyáltalán nem illettek az adott évszakhoz. Ízetlen és kiábrándító étel került a tányérra, többet nem is tértem le a szezonális alapanyagok útjáról.

Nem kell növelni az adagokat

Elsőre úgy tűnhet, hogy egy szelet húst végtelen mennyiségű zöldséggel kell majd pótolni. Ez csak akkor igaz, ha olyan ételeket főzünk, amik nem fognak rendesen eltelíteni minket.

Szaftos rakott zöldség

Ha szeretnétek összedobni egy igazán krémes, szaftos rakott zöldséget, ami nem csak finom, de még egészséges is, akkor ne is habozzatok tovább, dobjátok össze a családnak. Önmagában is ...

Kezdetben többször is előfordult, hogy ebéd után pár órával korgó hassal gondolkoztam azon, hogy mit rontottam el. Aztán rájöttem: olyan ételeket főztem, amikből nagyobb mennyiségekkel sem tudtam jól lakni.

Most már, több tapasztalattal be tudom osztani a hét étkezéseit: mindig jut egy, akár kettő hüvelyes fogás is, esetleg egy tésztás vagy krumplis étel (ezek mellé érdemes könnyű levest főzni). A többi üres napot kitöltöm olyan zöldséges receptekkel, amik valamilyen köret társaságában laktató ebédet adnak.

A tápértéket annál inkább növeljük

A hüvelyesek azért nagyon fontosak a vegetáriánus étrendben, mert pótolják a fehérjét, amit a hússal elveszítünk. Emellett nagyon jól is tudunk lakni velük.

Köretből is válasszunk valamilyen egészségesebb opciót. Lépjünk túl a főtt krumplin és fehér rizsen: rengeteg lehetőség vár ránk a bulgurtól kezdve a kölesig és grillsalátáig.

A zöldséges ételek is könnyen megromlanak

Néztem már szembe egy nagy fazék bablevessel, amit kint hagytam a konyhapulton, naivan azt gondolva, hogy mivel nincs benne semmi húsos, biztos kibírja majd azt a néhány napot.

Hát, nem bírta. Nem is tudom, miért gondoltam, hogy megúszhatom a dolgot, leginkább lustaságból követtem el ilyen hibákat.

A főtt zöldséges ételeket is azonnal tegyük a hűtőbe, ahogy kellően kihűltek. A legjobb, ha 2-3 napon belül elfogyasztjuk őket.

Más konyhákból is meríteni kell

Lássuk be, a magyar konyha nem bővelkedik húsmentes ételekben. A krumpli, paprika, paradicsom szentháromságon ritkán lépünk túl, ha zöldségekről van szó.

Ezért érdemes minél több nemzetközi konyhába belekóstolni, hiszen sokan vannak, akik a vegetáriánus étkezést sokkal jobban csinálják, mint mi. Dél-Amerika, India és a mediterrán országok mind élen járnak a zöldségekkel való főzésben.

Nem kell persze rögtön a legkülönlegesebb alapanyagokra egy vagyont költeni, meglepődnénk, mennyi mindent kezdhetünk a jól ismert, otthoni alapokkal.

Vega chilis bab tacoba töltve

Fogyasztható önmagában egytálételként is, de kiváló tortillatekercsbe vagy tacoba töltve. Egyszerű, praktikus, gyors vacsora a rohanó hétköznapokban.

Vega indiai lecsó

Ez egy pofonegyszerű vega kaja, amit mi neveztünk el indiai lecsónak a római kömény jellegzetes íze miatt. Nagyon egyszerűen el lehet készíteni, nem kell hozzá semmi ördöngőség.

A strandon beszűkülnek a lehetőségek

A barátaink nagyon fognak szeretni minket, mert vegetáriánusként sajnos kiesnek majd éttermek, ahová beülhetnek velünk. Persze ahol egy ajtó bezárul, egy másik kinyílik: rángathatjuk őket jobbnál jobb vega helyekre is.

Szokjunk hozzá, hogy gyakran kerül majd elénk rántott sajt, paradicsomos tészta és különféle szomorú saláták az étlapon. Egy ideig én is elvoltam ezekkel, de manapság inkább gondoskodom a saját ebédemről, ha például strandra megyünk.

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a FacebookonInstagramonYouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!


Tudj meg még többet a húsmentes életről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...