Fehérjedús ételek, amiket mindenképpen fogyassz, ha nem eszel húst

Vegetáriánusként, vegánként, de időszakosan húsmentes étrend mellett is nagyon fontos a fehérjebevitel. Mivel nem eszünk húst, kiesik ennek a tápanyagnak az elsődleges forrása, amit muszáj valamivel pótolnunk. Nézzük a legjobb növényi fehérjeforrásokat!

Amikor hosszabb vagy rövidebb időre vegetáriánus étrendre váltunk, gondoskodnunk kell a húsmentes fehérjepótlásról. Egészségünk és a kiegyensúlyozott táplálkozás miatt nagyon fontos, hogy erre odafigyeljünk, amikor lekerül a tányérról a hús. Ha most porok és tabletták jutnak eszünkbe, gyorsan felejtsük is el őket! A húsmentes fehérjepótlás teljesen természetes és mindennapos alapanyagokkal is megoldható, lássuk, melyek ezek!

Fehérjedús ételek, amiket mindenképpen fogyassz, ha nem eszel húst

Hüvelyesek

A hüvelyesek tényleg a növényi fehérjebevitel királyai. Sokszínűen felhasználható alapanyagként, szinte bármilyen fogásba belecsempészhetjük. Így biztosan nem fogunk beleunni, izgalmasan tudjuk majd megoldani a fehérjepótlást.

A kulcs az, hogy a különböző hüvelyeseket és fogásokat váltogassuk, így egy héten akár többször is főzhetünk velük. Borsó, bab, lencse, csicseriborsó mind a tányérra kerülhet.

Főzhetünk belőlük levest, ragut különböző fűszerekkel és más zöldségekkel. Zöldségfasírt alapjaként is kiváló választás bármelyik, mert a megsült pogácsa jól tartja az alakját, változatosan fűszerezhető, és nagyon tápláló.

Megfőzve, ropogósra sütve szórhatjuk salátákba is, a könnyebb zöldségek (pl. saláta, uborka, paradicsom) mellett kellemesen tartalmassá teszi az egyszerű köretet.

Csicseriborsós minestrone

Leves mindig a megfelelő idényzöldségekből, így lehet egyszerűen megfogalmazni a minestrone mibenlétét. Ebben a hűvös időben a könnyedebb hagyma, zellerszár, paradicsom és répa mellé ...

Tejtermékek

Amennyiben diétánk engedi, fogyasszunk tejtermékeket is. Ne olyan rendszeresen, mint hüvelyeseket, de moderált mennyiségben bekerülhetnek az étrendbe.

Készítsünk szendvicskrémet túróból, mártogatóst tejfölből, a reggeli zabkásánkra kanalazzunk joghurtot.

Egy másik tejtermék, ami kifejezetten magas fehérjében, a tejsavó. Ez a sajtkészítésből és más hasonló folyamatokból visszamaradó sárgás, opálos folyadék.

A fehérje nagy része benne marad, így vétek lenne kiönteni. Főzhetünk benne rizst vagy tésztát, használhatjuk turmixokban is.

Tojás

Szintén egy hétköznapi hozzávaló, ami biztosan ott lapul a hűtőnkben. Amikor elhagyjuk a húst, a megszokott tojásfogyasztásunkon növelhetünk valamennyit, azonban jobban járunk, ha a pótolni kívánt mennyiség nagy részét inkább növényekből esszük meg.

A tojás inkább kiegészítője legyen az étrendünknek, ne legfőbb fehérjeforrása.

Joghurtos spenótsaláta

Ezzel a nagyon gyors, de mégis különleges spenótsalátával nagy sikereket lehet aratni társaságban. Pirított fenyőmaggal megszórva pedig egyszerűen fenomenális!

Joghurtos cukkinikrém

Egy őrülten finom krém cukkiniből, amit aztán kenhetünk friss ropogós kenyérre vagy pirítósra. Az élmény minden esetben kárpótolhatatlan!

Olajos magvak

Nassolni is lehet fehérjedúsan: az olajos magvak például sokat tartalmaznak ebből a tápanyagból. Tegyük rendszeres szereplővé őket az étrendünkben, a szervezetünk meg fogja hálálni.

Reggelire ehetjük müzliben, uzsonnára vagy tízóraira magában, esetleg gyümölcs és sajt mellé. Főzéshez elsősorban az ázsiai gasztronómiát hívjuk segítségül, az ilyen receptek előszeretettel használják a magvakat. Szórjuk bőkezűen salátákba, izgalmasan ropogós kiegészítő lesz belőlük.

Készíthetünk mogyoróvajat vagy más olajos magból készült krémet is, amit sütemények tésztájába keverhetünk vagy más édességekre, gyümölcsre kenhetünk.

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a FacebookonInstagramonYouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!


Ha húsmentesel étkezel, ezeket mindenképpen olvasd el:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...