A vegán étkezési szokások távolról igen körülményesnek és fáradtságosnak tűnnek: a sok helyettesítés, fehérjepótlás, az intenzív odafigyelés arra, hogy mit eszünk és mit nem. Sokan ezért is tartják szinte lehetetlennek, hogy valaha is vegán életmódot folytassanak: egyszerűen túl sok befektetett energiára van hozzá szükség. De mit szólnánk ahhoz, ha valaki elárulná nekünk, hogy már most is vannak olyan vegán étkezési szokások, amiket betartunk? Ráadásul minden odafigyelés nélkül? Biztos meglepődnénk, nem? A lent felsorolt konyhai műveletek talán teljesen természetesen hatnak majd, hiszen „mindig is így csináltuk”, és nem fogjuk nagy sikerként elkönyvelni a dolgot, azonban legyünk egy kicsit büszkék magunkra, hiszen minden apró emberi változtatással segíthetünk a bolygónknak a túlélésben.
„Önmagukkal” sűríted az ételeket
Ha a levesek és főzelékek sűrítéséről van szó, két lehetséges utat választhat az átlagember. Egyrészt indulhat a klasszikus, jól megszokott irányba: zsiradékból és lisztből rántást készít, majd ennek segítségével besűríti az adott ételt.
Van azonban egy másik módszer, amit akkor használhatunk, ha nem akarunk annyit mosogatni vagy netán ki akarjuk hagyni a rántás maceráját vagy a lisztet magát a főzésből: egész egyszerűen leturmixoljuk az étel egy részét, ettől kapja kellemesen sűrű állagát.
Utóbbi módszer hüvelyeseket vagy magas keményítőtartalmú zöldségeket (burgonya, répa, zeller, stb.) tartalmazó egytálételek, levesek esetében működik kifejezetten jól.
Olajat használsz zsír helyett
A magyar ételek nagy többsége zsíron kezdődik – legalábbis régen biztos mindig így volt. Még ma is sokan kitartanak a zsírral főzés mellett, és nincs is ezzel semmi baj. Azonban egyre többen választanak a főzéshez valamilyen növényi olajat, talán azért, mert nem szeretik a zsír ízét, vagy, mert ez utóbbi zsiradék nem füstöl annyira, és az illata is semlegesebb.
Így sok étel önmagában vegánná válik, ha nem használunk benne más állati eredetű terméket (tojást, tejterméket, stb.).
Margarinnal sütsz
A folyamatos huzavona, ami a sütőzsiradékok világát körülveszi már teljesen összezavarhatott mindenkit abban a kérdésben, hogy akkor most melyiket is érdemes használni. Van, aki vajat választ, van, aki margarint, és ez a világ rendje.
Sokaknak azonban berögzött szokás a margarinnal való sütés, mert „már a nagymama is így csinálta”, vagy a régi receptek mindig ezt írják. De olyan is van, hogy egyszerűen a kedvezőbb ára miatt kerül gyakran az édességek tésztájába.
Manapság pedig már sok olyan margarin található a boltok polcain, ami teljesen növényi eredetű zsírokból áll, nyoma sincsen benne tejterméknek vagy más állati eredetű dolognak.
Ismerkedsz nemzetközi ételekkel
Persze mind szeretjük a jól megszokott ízeket és ételeket, de ahogy egyre jobban kinyílik körülöttünk a világ, közelebb kerülnek hozzánk olyan nemzetközi konyhák is, amiket korábban csak a tévében láttunk.
És ezek révén nagyon sok olyan nemzetközi étel költözik be az életünkbe, ami inkább kevesebb hússal készül, netán teljesen húsmentes vagy vegán. Érdemes megismerkedni ezekkel a nemzetközi finomságokkal, sőt, akár az otthoni elkészítésükre is rávehetjük magunkat, ha a lehetőségeink megengedik.
Egy nagy, színes, izgalmas ételekkel teletűzdelt világ ez, ahol nemcsak mi adhatunk tanácsot másoknak a konyhában, de rengeteg mindent tanulhatunk mi magunk is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Vegán receptek, finomságok és tanácsok: