Csomómentes főzelékek: felejtsd el a lisztet, sűríteni mással is lehet

Nem kell feltétlenül mindenbe habarás, nagyon sok krémleves és főzelék létezik, aminél a sűrítést meg lehet oldani „házon belül”. Alternatívák főleg zöldségekkel.

A habarás számomra egy olyan konyhai technika, amit szeretek minél többször elkerülni. Egyszer ezért megpróbáltam a lehetetlennek tűnőt: liszt nélkül sűríteni egy főzeléket. Az eredmény fantasztikus lett: sehol egy csomó, a liszt íze nem köszönt vissza minden kanálnál, és mindeközben ugyanolyan sűrű lett az étel, mintha hagyományosan és nem liszt nélkül sűrítettem volna. Ha kipróbáljuk, ez a néhány tanács segíthet.

Csomómentes főzelékek: felejtsd el a lisztet, sűríteni mással is lehet

Zöldségekkel sűríteni

Krémlevesek, de főleg főzelékek készítésénél pár egyszerű trükkel teljes mértékben kiválthatjuk a habarást vagy rántást. Ebben segítségünkre lesz két szerény zöldség: a krumpli és a fehérbab. Ne ijedjünk meg, nem lesz minden tál ételnek krumpli és bab íze!

Ezeknek a zöldségeknek a két legjobb tulajdonsága, hogy nincsen karakteres ízük, viszont megfőtt állapotban krémes, sűrű textúrát kölcsönöznek az ételeknek. Kedvenc főzelékeinknek pedig pont erre van szüksége, nem lisztre.

Lisztmentes tökfőzelék

Egyik kedvenc nyári főzelékünk a zsenge tökfőzelék. Olcsó és gyorsan elkészíthető. Mi most egy liszt nélküli verziót készítettünk el, így gluténérzékenyek is bátran ...

Egyszerű burgonyafőzelék

A hidegebb télies napokon, amikor az ember bendője is egy kis melegségre vágyik, tökéletes választás a főzelék: laktató, rostban gazdag, és igazából bármilyen zöldségből ...

Sárgaborsó-főzelék

A sárgaborsó (vagy felesborsó, kinek-mi) az egyik legalulértékeltebb alapanyag, pedig fehérjében gazdag, szuper hüvelyes. Legtöbbször főzeléket készítünk belőle - így tettünk most ...

Az elkészítést tekintve két út áll előttünk:

1.) Az alapból krumplit vagy babot tartalmazó ételeket az adott recept szerint elkészítjük, annyi különbséggel, hogy rántás helyett utolsó lépésként a lábas tartalmának egy részét leturmixoljuk botmixerrel. Hasonló módon sűríthetjük önmagával a paprikás krumplit, lencsefőzeléket, stb.

2.) Olyan esetekben, amikor nincs krumpli vagy bab a receptben (például finomfőzelék), a fazékba tegyünk a mennyiséghez mérten elég extra zöldséget.

Egy fél krumpli körülbelül egy tál ételt képes besűríteni, babból három evőkanál kell. Miután megfő, vegyük ki, a főzőlével turmixoljuk le, és öntsük vissza.

Ha fehérbabot használunk (ajánlom a konzervet, hiszen az már előfőzött), azt nem kell az étellel együtt főzni, csak a végén, az étel levével leturmixolva visszaönteni. Ez krémlevesekkel kifejezetten jól működik.

Currys-kókusztejes karfiolkrémleves

Ezt a levest az ünnepek utánra ajánljuk, hiszen a kissé fűszeres, de könnyed krémlevesek ilyenkor igazán szív-, lélek- és pocakmelengetőek. Egy bekuckózós, jéghideg napon ideális ...

Selymes sültgomba-krémleves

Ha csak egyetlen krémlevest ehetnénk, valószínüleg mi a gomba mellett tennénk le voksunkat, akkora kedvencünk. Ha igazán különlegesen szeretnétek elkészíteni, használjatok többféle ...

A módszer előnye, hogy saját magunk dönthetünk az adott főzelék állagáról, addig próbálkozhatunk, amíg el nem érjük a kívánt sűrűséget.

Búcsút mondhatunk a liszt ízű, malterkemény borsófőzeléknek. Nem mellesleg ezzel a megoldással rögtön gluténmentes lesz az így készült étel!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Sosem fogyunk ki a konyhai megoldásokból:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...