Ezért ne hagyd ki soha a vajas tészta pihentetését

A vajas tészta adja piték, kekszek és más isteni sütemények alapját, és sokan tartanak tőle, talán egy korábbi kudarc miatt. Pedig nem olyan nagy mumus ám, főleg akkor, ha tudjuk a titkok nyitját.

A vajas tészta meglepően kevés hozzávalóból (lisztből, vajból, vízből esetleg cukorból) áll, mégis gyakran kifoghat a házi cukrászon. Már több cikket olvashattunk arról, hogy mit kell pontosan eltalálni az igazán omlós, lemezes végeredményhez, és erre a listára most felkerül egy újabb fontos tennivaló: a vajas tészta pihentetése a hűtőben.

Ezért ne hagyd ki soha a vajas tészta pihentetését

Megszilárdul a vaj

A zsiradék adja a tészta lemezes szerkezetét, ettől lesz olyan omlós az összes hasonló sütemény. Miközben összedolgozzuk a tésztát, a vaj és a liszt vékony rétegeket alkotnak, amelyek egymásra halmozódva adják a massza lemezeit.

Miközben dolgozunk a tésztával, akarva-akaratlanul megolvasztjuk a vajat, aminek ezután némi időre van szüksége, hogy megszilárduljon.

Ez nemcsak azért fontos, mert így kezelhetőbb lesz a tészta (erről bővebben lentebb), hanem azért is, mert a visszadermedt vajban lévő nedvesség a hűtőben töltött idő alatt egyenletesen eloszlik a tésztában, így minden falatban érezhetjük majd a gazdag, vajas ízt.

Rákóczi-túrós piteformában

A Rákóczi-túrós az egyik legautentikusabb magyar sütemény gyerekkorunk egyik nagy slágere, a Rigó Jancsi, a mignon és a dobostorta mellett. Magas és pompázatos tojásfehérjehab, édes ...

Kávés keksz

Nagyon csokis, nagyon kávés, kívül ropogós, belül puha. Kávés keksz barnított vajjal, ez az új kedvencünk! 

Baconös-gombás quiche póréhagymával

A quiche messze nem olyan macerás fogás, mint azt gondolnánk, ráadásul azért is nagyszerű étel, mert tetszés szerint variálhatjuk a tölteléket. Mi most egy gombával, baconnel és ...

Ellazulnak a gluténszálak

Az omlós tészta esetében az egyik legfontosabb dolog, hogy minél gyengébb gluténszálak jöjjenek létre a keverés alatt. Ezért nem szabad sokáig dolgozni, dagasztani, gyurmázni a tésztát, mert attól megerősödik a lisztben lévő gltuén.

Persze valamennyi akkor is kialakul a tésztában, ha nagyon óvatosan keverjük össze, de épp ezért nagyon fontos, hogy hűtőbe tegyük a kész tésztát: a hidegben ugyanis a gluténszálak ellazulnak.

És miért jó ez nekünk? Ha pihentetés nélkül tennénk a formába, a vajas tészta összemenne sütés közben: a glutén összerántaná. Azonban ha eltölt egy fél órát a hűtőben, elkerülhetjük ezt a bakit.

Könnyebben kezelhető tészta

Kész rémálom, amikor a tökéletesen bekevert omlós tészta fele odaragad a pultra, miután gyönyörűen kinyújtottuk. Ez pedig azt jelenti, hogy újra össze kell gyúrnunk, és másodszor is ki kell nyújtanunk, ami túldolgozáshoz, azaz kemény, rágós süteményekhez vezet.

Ugyan az alapos lisztezés is segíthet nekünk elkerülni a leragadást, mégis sokkal többet számít, ha egy keményebb, könnyebben kezelhető tésztát veszünk elő. A vaj megszilárdulása miatt a tészta nem lesz olyan ragacsos, nem fog olyan könnyen elszakadni, vagy odatapadni a pulthoz.

Hagyjuk tehát pihenni a vajas tésztát a hűtőben: már 30 perc is elég neki, közben pedig mi is szusszanhatunk egyet.

Laskagombás pite

Egy sósabb pitetésztát készítünk, és ezt töltjük meg csodafinom laskagombás töltelékkel. A legjobb, ha ún. baby laskát használunk, ennek a levelei sokkal kisebbek. Akár főételnek, ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Tippek és trükkök süteménysütéshez:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...