A technika, amivel gyerekjáték a vajas tészta kinyújtása

Amilyen egyszerűnek tűnik első pillantásra a vajas tészta receptje, olyan nagy meglepetés érhet minket az elkészítése során. A massza ugyanis elég önkényesen viselkedik, és akár egy apró mozdulat is elindíthat minket a rossz irányba.

A vajas tészta adja olyan klasszikus kedvencek alapját, mint a gyümölcsös pite, sós quiche és a különféle omlós kekszek. És épp ezért olyan fontos, hogy jól eltaláljuk minden egyes alkalommal. El kell kerülnünk például a túlzott megmunkálást, hiszen az erősebb glutén nehéz, kemény vajas tésztát eredményez. A túldolgozás oroszlánrésze pedig a kinyújtás alatt fordulhat elő, ennek a technikáját fogjuk most megvizsgálni.

A technika, amivel gyerekjáték a vajas tészta kinyújtása

Mitől omlós a tészta?

Az omlósságot a tészta lemezes szerkezetének köszönhetjük. Ez akkor alakul ki, amikor a vajat elmorzsoljuk a liszttel, így kisebb-nagyobb darabokat hozunk létre a tésztában.

A massza akkor jó, ha nem teljesen homogén, hanem maradnak benne egész vajdarabok.

Ezek ugyanis elolvadnak a sütő hőjének hatására, létrehozva a korábban említett lemezeket. Azonban amikor túl sokat gyúrjuk a tésztát, egyrészt előre megolvasztjuk a vajat, másrészt megerősítjük a lisztben lévő glutént. Mindkét cselekvés a maximálisan omlós állag ellen dolgozik.

A nyújtás előtt

Legtöbb esetben a vaj okozhat problémát a tészta összeállítása közben. A lényeg, hogy nagyon hidegnek kell lennie, és maradnia az egész folyamat alatt. Ezért a felhasználásig tartsuk szigorúan a hűtőben, csak akkor vegyük elő, ha készen állunk a morzsolásra.

Határozott és gyors mozdulatokkal hozzuk létre a tésztát. Tartsuk fejben, hogy minél többet dolgozzuk, forgatjuk és nyomkodjuk, annál keményebb lesz a süteményünk alapja. Ha összeállt a tészta, tegyük hűtőbe, minimum 30 perc erejéig (ez akár egy óra is lehet).

Lisztezzünk alaposan

Amikor kivesszük a hűtőből a vajas tésztánkat, újra elkezd majd megolvadni benne a zsiradék, ez pedig nehezen kezelhetővé teszi a masszát, főleg a nyújtás alatt. Figyeljünk az alapos és folyamatos lisztezésre, ezzel tudjuk ugyanis megakadályozni a leragadást.

Ha pedig nem ragad a tészta, nem kell folyton újragyúrnunk, ezzel is csökken a túldolgozás esélye.

Belülről kifelé haladjunk

Ezzel a technikával érhetjük el a leggyorsabb és leghatékonyabb nyújtást: a tésztánk közepébe nyomjuk bele a sodrófánkat (a legelején a hideg vajtól keményebb a massza állaga, több erő kell ehhez a feladathoz), majd bentről kifelé haladva kezdjük el nyújtani.

Ne használjunk oda-vissza mozdulatokat, mert ezek kevésbé működnek jól, és duplán dolgozzák meg a tészta felületét. A tészta felétől kiindulva először magunktól elfelé, majd az ellenkező irányba, magunk felé görgessük a nyújtófát.

Közben alkalmanként forgassuk az egyre nagyobb tésztalapot, hogy egyenletes legyen a vastagsága. Mindig próbáljuk a lehető legkevesebb mozdulattal elérni a célt.

Citromkrémes mandulás linzer

A linzer az egyik legalapvetőbb karácsonyi édesség. Általában lekvárral töltjük meg, mi most azonban egy hasonlóan finom citromkrémes verziót mutatunk nektek, ami a karácsonyi ...

Ne ijedjünk meg a repedésektől

Mivel nem egy teljesen homogén tésztával dolgozunk, meg fognak jelenni repedések a tészta szélein. Ezek a legtöbb esetben ártalmatlanok, és csak rosszat teszünk, ha elkezdjük befoldozgatni őket.

Amennyiben kekszet csinálunk, a repedéseket úgyis körbe tudjuk szaggatni. Piték és quichek esetében pedig a tésztánk nagyobb lesz, mint a forma átmérője, így valószínűleg a repedt részeket le fogjuk vágni. Nyújtsunk bátran és határozottan, ez a technika fő kulcsa.

Mini quiche

Egy igazi klasszikus, most mini formában! Könnyedén elkészíthető és variálható falatkák, most zöldséggel, sonkával, cottage cheese-zel és sok-sok sajttal!

Baconös-gombás quiche póréhagymával

A quiche messze nem olyan macerás fogás, mint azt gondolnánk, ráadásul azért is nagyszerű étel, mert tetszés szerint variálhatjuk a tölteléket. Mi most egy gombával, baconnel és ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a konyhai technikák is jól jöhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...