Kilószámra fogyasztjuk tavasszal – főleg húsvétkor – nagy részét azonban a kukába dobjuk ennek a zöldségnek. Gyökeres változást jelent majd a trükk, amivel az egész újhagymát felhasználhatjuk. Az izgalmas lépéssel több lesz az étel, és kevesebb a szemét.
Újhagyma-anatómia...bizony, még a gyökere is ehető!
Pazarló módon esszük legtöbben, pedig lehetséges az egész újhagymát felhasználni. És jelen esetben tényleg az EGÉSZ zöldségről van szó: a levelétől a gyökeréig hasznosítható, ezek mind alkalmasak emberi fogyasztásra.
Általában egyedül a zsenge fehér rész kerül a húsvéti asztalokra, és emiatt szinte a zöldség egyharmada a kukában landol. Ugyan tényleg a fehér szár a legkellemesebb a hagyma három része közül, ez nem jelenti, hogy a zöldjét és gyökerét ne tudnánk valamilyen módon főzéshez használni.
Zöld levelek
Az egyik legegyszerűbb dolog, amit a megmaradt zölddel tehetünk, hogy felhasználjuk főzéshez. Bármilyen húsos vagy zöldséges egytálétel készítésénél dobjuk az apróra vágott zöld leveleket a fazékba. Érdemes a vöröshagymával együtt az olajon megdinsztelni, hogy veszítsen valamennyit erősebb ízéből és kellemesen megpuhuljon. A kész szószos ételben diszkréten megbújik.
Krémlevesekben ügyesen elrejthetjük, a plusz hagymalevelektől friss, tavaszi íze lesz. A turmixolás miatt pedig senkinek nem fog feltűnni, hogy egy „mostoha” alapanyag került a tányérjukba.
Szintén jó megoldás, ha a fagyasztóba tesszük későbbi felhasználásra. Gyűjtsünk mellé más zöldségdarabokat is, és néhány hét múlva főzhetünk belőlük egy csodásan gazdag alaplevet.
A gyökér
A boltban vagy piacon vett újhagymacsokor végén mindig ott kígyóznak a gyökér hosszabb-rövidebb szálai. Első ránézésre nem tűnik úgy, hogy tudunk vele bármit is kezdeni. Azonban a látszat csal! A gyökér ugyanúgy fogyasztható, mint az újhagyma több része.
Az apró szálak enyhén hordozzák magukban a hagyma ízét, megfelelő módon elkészítve ropogós, meglepően különleges feltétként szolgálhatnak. Ha a felhasználásuk mellett döntünk, alaposan mossuk meg őket, hiszen általában marad köztük némi föld.
Az alapos megtisztítás után csupán annyi dolgunk van, hogy a szálakat olajban kisütjük, amíg aranybarna színt nem kapnak.
Tegyük levesekre, salátákba vagy szendvicsbe: tulajdonképpen bármihez jó lesz, ha ropogós kontrasztot akarunk elérni. Próbáljátok ki ezekkel a receptekkel:
Ne féljünk idén húsvétkor az egész újhagymát használni, izgalmas kalandban lesz részünk!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Itt mindent megtalálsz, ami a tökéletes húsvéthoz kell: