Nem tetszik a miniszterelnöknek, hogy kevesebb húst kéne enni, maradna a steaknél

A húsfogyasztás csökkentésére kérte a spanyol embereket az ország egyik minisztere. Az egészséges táplálkozás és a bolygó védelme érdekében született a felhívás, ami nem várt ellenállásba ütközött.

Alberto Garzón, Spanyolország fogyasztói ügyekért felelős minisztere a túlzott húsfogyasztás veszélyeire hívta fel a figyelmet közleményében. Az Európai Unióban a spanyolok eszik a legtöbb hústerméket, ami nagy terheket ró a népesség egészségére és a környezetre is. A miniszter üzenetét a túlzott húsfogyasztásról sokan negatív kommentekkel illették, többek között a miniszterelnök is.

Az Európai Unióban a spanyolok eszik a legtöbb hústerméket

A legnagyobb húsevők a kontinensen

Érdekes, hogy pont Spanyolországban született meg ez a felhívás, tekintve, hogy az ország túlszárnyal mindenki mást az Unióban a húsfogyasztás terén. Még Németország és Franciaország is elmarad a spanyolok mögött.

Évi 7,6 millió tonna húst termelünk az országban, amihez 70 millió állat megölése szükséges

– mondta a miniszter.

Twitter-profilján arra is felhívta a figyelmet, hogy a húsipar a szén-dioxid-kibocsátás 14,5%-ért felelős. Ezért is nagyon fontos, hogy több zöldség kerüljön a spanyolok tányérjára.

Figyelemfelhívás az országnak

Persze nem arról van szó, hogy teljesen le kéne mondania minden spanyolnak a húsról. A miniszter szerint elég, ha megfontoltabban állnak az emberek a dologhoz: legyen több saláta, rizs, hüvelyes és zöldség az étrendben.

A Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség ajánlása heti 200 és 500 gramm közti mennyiséget tartalmaz, ezt a spanyolok azonban bőven túllépik. Átlagosan több mint egy kiló húst esznek meg hetente.

„Ahhoz, hogy megehessünk egy kiló húst, 15000 liter víz felhasználása szükséges” – fűzte hozzá Alberto Garzón.

Érezhető ellenállás

Várható volt, hogy a leginkább húsimádó európai ország nem fog annyira lelkesedni a felhívásért. A hústenyésztők is nemtetszésüket fejezték ki a kampánnyal szemben.

Ezen kívül maga a miniszterelnök sem volt túl boldog a bejelentés után. Nyilatkozatából lehetett érezni, hogy ő sem szívesen mondana le kedvenc ételeiről.

Személyes véleményem, hogy a közepesen átsült steaknél kevés jobb dolog van

– mondta.


Még több hír a nagyvilágból:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...