Alberto Garzón, Spanyolország fogyasztói ügyekért felelős minisztere a túlzott húsfogyasztás veszélyeire hívta fel a figyelmet közleményében. Az Európai Unióban a spanyolok eszik a legtöbb hústerméket, ami nagy terheket ró a népesség egészségére és a környezetre is. A miniszter üzenetét a túlzott húsfogyasztásról sokan negatív kommentekkel illették, többek között a miniszterelnök is.
A legnagyobb húsevők a kontinensen
Érdekes, hogy pont Spanyolországban született meg ez a felhívás, tekintve, hogy az ország túlszárnyal mindenki mást az Unióban a húsfogyasztás terén. Még Németország és Franciaország is elmarad a spanyolok mögött.
Évi 7,6 millió tonna húst termelünk az országban, amihez 70 millió állat megölése szükséges
– mondta a miniszter.
Twitter-profilján arra is felhívta a figyelmet, hogy a húsipar a szén-dioxid-kibocsátás 14,5%-ért felelős. Ezért is nagyon fontos, hogy több zöldség kerüljön a spanyolok tányérjára.
Figyelemfelhívás az országnak
Persze nem arról van szó, hogy teljesen le kéne mondania minden spanyolnak a húsról. A miniszter szerint elég, ha megfontoltabban állnak az emberek a dologhoz: legyen több saláta, rizs, hüvelyes és zöldség az étrendben.
A Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség ajánlása heti 200 és 500 gramm közti mennyiséget tartalmaz, ezt a spanyolok azonban bőven túllépik. Átlagosan több mint egy kiló húst esznek meg hetente.
„Ahhoz, hogy megehessünk egy kiló húst, 15000 liter víz felhasználása szükséges” – fűzte hozzá Alberto Garzón.
Érezhető ellenállás
Várható volt, hogy a leginkább húsimádó európai ország nem fog annyira lelkesedni a felhívásért. A hústenyésztők is nemtetszésüket fejezték ki a kampánnyal szemben.
Ezen kívül maga a miniszterelnök sem volt túl boldog a bejelentés után. Nyilatkozatából lehetett érezni, hogy ő sem szívesen mondana le kedvenc ételeiről.
Személyes véleményem, hogy a közepesen átsült steaknél kevés jobb dolog van
– mondta.
Még több hír a nagyvilágból: