Drasztikus: törölte egyik fő alapanyagát ez a receptoldal

Elgondolkoztató döntést hozott egy népszerű amerikai receptoldal: felhagytak a marhahúsos ételek publikálásával, a fenntarthatóság érdekében. Az elhatározás több okból született, lássuk, milyen egy húsmentes gasztrooldal!

Komoly elhatározást hozott Amerika egyik vezető receptoldala, az Epicurious: a marhahús elhagyásával akarják felhívni a figyelmet arra, hogy az alapanyag nagymértékben terheli a környezetet. Oldalukon ezentúl a növényi alapú és alternatív húsokat tartalmazó receptek kerülnek előtérbe.

Van-e értelme az ilyen kezdeményezéseknek, milyen hatása lehet a marhahús elhagyásának?

Drasztikus: törölte egyik fő alapanyagát ez a receptoldal

Fenntartható konyha

Ahogy életünk többi részén, a táplálkozási szokásainkban is egyre nagyobb szükség van valamilyen irányváltásra. A jelenlegi fogyasztásunk alapján szomorú jövő vár a bolygóra és a rajta élőkre.

Egyre nyilvánvalóbb például, hogy a mértéktelen húsfogyasztásról le kell szoknunk, hiszen nehéz terheket ró a környezetre. Az élőállat-tenyésztés felelős ugyanis az üvegházhatású gázok kibocsájtásának 15%-ért.

A legtöbb kutatás abba az irányba mutat, hogy több növényi alapanyaggal és kevesebb hússal értékes éveket adhatunk a Földnek. Egy marhahús nélküli étrend például jelentősen csökkenti ökológiai lábnyomunkat.

Receptoldal marha nélkül?

Mindezeket megfontolva döntött úgy az amerikai weboldal, hogy a jövőben mellőzik a marhahúsos recepteket, cikkeket és tartalmakat a megjelenéseikben. Az új vonal elsődleges célja, hogy hangsúlyt helyezzen más hozzávalókra és ételekre és összességében a fenntarthatóbb táplálkozásra.

Nem a marhahús ellen, hanem a bolygó mellett akarunk állást foglalni!

- írják közleményükben. Hozzáteszik persze, hogy a marhamentes étrend nem fogja rögtön megoldani az összes környezeti problémát, azonban egy nagyon jó kezdete lehet a szükséges változásoknak.

Nyilván az amerikai kontinens húsfogyasztása eltér a miénktől: sokkal több marha kerül az asztalra, mint Európában. Azonban a lényeg mindenhol ugyanaz: az állati termékek fogyasztását csökkentenünk kell.

A legfinomabb zöldséges lasagne

A darált húst vöröslencsére, a besamelt cottage cheese-zes szószra cseréltük, megszórtuk sok-sok sajttal és bébispenóttal, majd pillanatok alatt el is fogyott az egész tepsi. Ez a mi ...

Vega chilis bab tacoba töltve

Fogyasztható önmagában egytálételként is, de kiváló tortillatekercsbe vagy tacoba töltve. Egyszerű, praktikus, gyors vacsora a rohanó hétköznapokban.

Megfigyelhető amúgy az emberek igényeinek változása: megindult a lassú eltávolodás a húsos ételektől. Ezt a vegetáriánus receptek meglepő népszerűsége is bizonyítja, írják az oldal szerkesztői.

Hatásos lehet-e egy ilyen kezdeményezés? Egy fenntarthatóbb bolygó nyilván nagy feladat, egyetlen ember étrendje nem fogja megváltani a világot. Azonban nagyon fontos, hogy meginduljon a párbeszéd arról, hogy mit tudunk tenni a Földért nap mint nap.

Vega quesadilla

A legtutibb húsmentes mexikói kaja rengeteg zöldséggel, sajttal és tejföllel. Ezt a vega quesadillát mindenképp készítsétek el Ti is, megéri! ;)

Lencsés vegaburger

Ezúttal egy olyan lencsés vegaburgert készítettünk nektek, amire még a legnagyobb húsevő kollégáink is elismerően csettintettek. A burgernek a gyümölcsös szósz egy kis pikantériát ...

El tudtok képzelni egy húsmentes életet? Kevesebb húst főznétek vajon, ha nem látnátok ilyen recepteket? Osszátok meg velünk véleményeteket, mondjátok el, ti mit gondoltok erről!


Tegyünk többet a bolygóért minden nap:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...