Új étrend a láthatáron: bolygódiéta, amivel nem csak magadat mentheted meg

A Föld intő jeleire egyre többen felfigyelünk, és érezzük, változtatnunk kell táplálkozási szokásainkon. Erre a legújabb módszer a bolygódiéta. Nézzük meg, mit tartalmaz!

Minden, ami az asztalunkra kerül, hatással van Földünk jövőjére. Ezt hangsúlyozza ki a legfrissebb kutatás alapján készült bolygódiéta is. Ugyan komoly tudomány áll a háttérben, az ajánlott étrend meglepően elérhető mindannyiunk számára. Egy kevés odafigyelés és tudatosság kell csupán, a hatást pedig mi magunk és a Föld is megérzi majd. A bolygódiéta lehet egyszerű is, lássuk hogyan!

Egy kis tudomány

A mezőgazdaság a Föld területének 40% foglalja el, ezért fontos, hogy amit itt megtermelünk, ne terhelje nagyon le a környezetet. Az állattenyésztés és növénytermesztés rengeteg vizet használ és gyakran az erdők rovására terjeszkedik. Nem arról van szó, hogy ezt teljesen le kell állítanunk. Inkább abban kell okosnak lennünk, hogy a már használatban lévő területet mire használjuk fel.

Gondoljunk csak bele: mivel járunk jobban? Ha a megtermelt növényeket mi magunk esszük meg, vagy azt az állatoknak adjuk? Rengeteg felesleges és káros folyamattól megszabadulhatunk, ha a hangsúlyt a növényi táplálkozásra helyezzük át.

A bolygódiéta egy javaslat, legegyszerűbb egy mérlegként elképzelni: legyen több étrendünkben a zöldség, gyümölcs, hüvelyes, gabona, illetve mag és kevesebb a hús, a tejtermék.

Frissítő gyümölcsleves

Betört a meleg, ellenállhatatlan vágyat érzetem egy nagy tányér jéghideg gyümölcsleves iránt. Kevésbé édesen szeretem, inkább savanykásan, erről a meggy és a ribizli mellett a lime ...

Egy ilyen étrend a tudósok szerint sokat javítana egészségünkön mindenhol a világban. Visszaszorítaná emellett a Föld egyik felén jelen lévő éhséget és másik felén terjedő elhízást. Fő célja persze a bolygó élettartamának megnövelése.

Csak semmi pánik

Természetesen szó sincs arról, hogy holnaptól mindenki csak zöldséget ehet. A legfontosabb azt megértenünk, hogy ez egy javaslat a tudósok részéről, aminek keretein belül lavírozva mindannyian találhatunk magunknak egy szimpatikus, de hatásos megoldást.

A legjobb az egészben, hogy minden országban az éppen elérhető alapanyagokkal tudunk gazdálkodni. Mivel az egész Föld számára készült a kutatás, az étrend egyszerűen alakítható a különböző országokban, figyelembe véve az adott nemzet kultúráját, konyháját és ízeit.

Mentsd meg a Földet a bolygódiétával

Ugyan a kutatás grammra pontosan megadja, hogy miből mennyit ehetünk minden nap, ne kezdjük el a reggelit, ebédet és vacsorát mérlegre helyezni. A lényegesebb és könnyebben betartható megkötés, hogy naponta nagyjából 2500 kalóriát vigyünk be. Összességében együnk tudatosabban: akkor, ha éhesek vagyunk, és csak annyit, amire épp szükségünk van.

Miből mennyit együnk?

A bolygódiéta alapvető lényege, hogy étkezéseink legalább fele legyen zöldség és gyümölcs. A maradék helyet főleg hüvelyesekkel és gabonafélékkel töltsük meg.

Csökkentsük a hús, a tejtermékek és a cukor bevitelét, hiszen ezek a környezetet és egészségünket is megterhelik.

Tényleg nem kell méricskélni vagy túl sokat számolni. A hét fő étkezéseit osszuk fel, ebből egy legyen húsos, a többi inkább növény- és gabonaalapú. Tejből naponta egy pohárral igyunk meg, és limitáljuk az egyéb tejtermékek (sajt, túró, tejföl) illetve tojás fogyasztását is heti 3-4 napra. Nekünk alig fog feltűnni a változás, a Föld azonban sokkal boldogabb lesz.

Tanácsok

Főzzünk változékonyan! Erre rengeteg lehetőségünk van a zöldségek és gyümölcsök világában. Ha tehetjük, válasszunk hazai, szezonális termékeket, így garantáltan frissek lesznek és biztosak lehetünk abban is, hogy nem a világ végéről szállították őket hazánkba.

Főzzünk tudatosan! Tervezzük meg előre, hogy mikor mit eszünk. Így kevesebb élelmiszer köt majd ki a kukában, mi pedig sokat spórolhatunk rajta.

Főzzünk otthon! Csökkentsük az éttermezések, ételrendelések számát. Kevesebb szemetet fogunk termelni, és teljesen irányításunk alatt tarthatjuk az egész család táplálását.

Vega quesadilla

A legtutibb húsmentes mexikói kaja rengeteg zöldséggel, sajttal és tejföllel. Ezt a vega quesadillát mindenképp készítsétek el Ti is, megéri! ;)

Sokszor elhangzik a környezettudatossággal kapcsolatban egy mondat, ami véleményem szerint itt is fontos lehet. Inkább nagyon sok keveset tevő, de tudatos és próbálkozó emberre van szükségünk, mint kevés éghajlathősre. Nem kell egyedül megváltanunk a világot, együtt könnyebb lesz!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ha még többet tennél a bolygóért, olvasd el ezeket is:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!