Új étrend a láthatáron: bolygódiéta, amivel nem csak magadat mentheted meg

A Föld intő jeleire egyre többen felfigyelünk, és érezzük, változtatnunk kell táplálkozási szokásainkon. Erre a legújabb módszer a bolygódiéta. Nézzük meg, mit tartalmaz!

Minden, ami az asztalunkra kerül, hatással van Földünk jövőjére. Ezt hangsúlyozza ki a legfrissebb kutatás alapján készült bolygódiéta is. Ugyan komoly tudomány áll a háttérben, az ajánlott étrend meglepően elérhető mindannyiunk számára. Egy kevés odafigyelés és tudatosság kell csupán, a hatást pedig mi magunk és a Föld is megérzi majd. A bolygódiéta lehet egyszerű is, lássuk hogyan!

Egy kis tudomány

A mezőgazdaság a Föld területének 40% foglalja el, ezért fontos, hogy amit itt megtermelünk, ne terhelje nagyon le a környezetet. Az állattenyésztés és növénytermesztés rengeteg vizet használ és gyakran az erdők rovására terjeszkedik. Nem arról van szó, hogy ezt teljesen le kell állítanunk. Inkább abban kell okosnak lennünk, hogy a már használatban lévő területet mire használjuk fel.

Gondoljunk csak bele: mivel járunk jobban? Ha a megtermelt növényeket mi magunk esszük meg, vagy azt az állatoknak adjuk? Rengeteg felesleges és káros folyamattól megszabadulhatunk, ha a hangsúlyt a növényi táplálkozásra helyezzük át.

A bolygódiéta egy javaslat, legegyszerűbb egy mérlegként elképzelni: legyen több étrendünkben a zöldség, gyümölcs, hüvelyes, gabona, illetve mag és kevesebb a hús, a tejtermék.

Frissítő gyümölcsleves

Betört a meleg, ellenállhatatlan vágyat érzetem egy nagy tányér jéghideg gyümölcsleves iránt. Kevésbé édesen szeretem, inkább savanykásan, erről a meggy és a ribizli mellett a lime ...

Egy ilyen étrend a tudósok szerint sokat javítana egészségünkön mindenhol a világban. Visszaszorítaná emellett a Föld egyik felén jelen lévő éhséget és másik felén terjedő elhízást. Fő célja persze a bolygó élettartamának megnövelése.

Csak semmi pánik

Természetesen szó sincs arról, hogy holnaptól mindenki csak zöldséget ehet. A legfontosabb azt megértenünk, hogy ez egy javaslat a tudósok részéről, aminek keretein belül lavírozva mindannyian találhatunk magunknak egy szimpatikus, de hatásos megoldást.

A legjobb az egészben, hogy minden országban az éppen elérhető alapanyagokkal tudunk gazdálkodni. Mivel az egész Föld számára készült a kutatás, az étrend egyszerűen alakítható a különböző országokban, figyelembe véve az adott nemzet kultúráját, konyháját és ízeit.

Mentsd meg a Földet a bolygódiétával

Ugyan a kutatás grammra pontosan megadja, hogy miből mennyit ehetünk minden nap, ne kezdjük el a reggelit, ebédet és vacsorát mérlegre helyezni. A lényegesebb és könnyebben betartható megkötés, hogy naponta nagyjából 2500 kalóriát vigyünk be. Összességében együnk tudatosabban: akkor, ha éhesek vagyunk, és csak annyit, amire épp szükségünk van.

Miből mennyit együnk?

A bolygódiéta alapvető lényege, hogy étkezéseink legalább fele legyen zöldség és gyümölcs. A maradék helyet főleg hüvelyesekkel és gabonafélékkel töltsük meg.

Csökkentsük a hús, a tejtermékek és a cukor bevitelét, hiszen ezek a környezetet és egészségünket is megterhelik.

Tényleg nem kell méricskélni vagy túl sokat számolni. A hét fő étkezéseit osszuk fel, ebből egy legyen húsos, a többi inkább növény- és gabonaalapú. Tejből naponta egy pohárral igyunk meg, és limitáljuk az egyéb tejtermékek (sajt, túró, tejföl) illetve tojás fogyasztását is heti 3-4 napra. Nekünk alig fog feltűnni a változás, a Föld azonban sokkal boldogabb lesz.

Tanácsok

Főzzünk változékonyan! Erre rengeteg lehetőségünk van a zöldségek és gyümölcsök világában. Ha tehetjük, válasszunk hazai, szezonális termékeket, így garantáltan frissek lesznek és biztosak lehetünk abban is, hogy nem a világ végéről szállították őket hazánkba.

Főzzünk tudatosan! Tervezzük meg előre, hogy mikor mit eszünk. Így kevesebb élelmiszer köt majd ki a kukában, mi pedig sokat spórolhatunk rajta.

Főzzünk otthon! Csökkentsük az éttermezések, ételrendelések számát. Kevesebb szemetet fogunk termelni, és teljesen irányításunk alatt tarthatjuk az egész család táplálását.

Vega quesadilla

A legtutibb húsmentes mexikói kaja rengeteg zöldséggel, sajttal és tejföllel. Ezt a vega quesadillát mindenképp készítsétek el Ti is, megéri! ;)

Sokszor elhangzik a környezettudatossággal kapcsolatban egy mondat, ami véleményem szerint itt is fontos lehet. Inkább nagyon sok keveset tevő, de tudatos és próbálkozó emberre van szükségünk, mint kevés éghajlathősre. Nem kell egyedül megváltanunk a világot, együtt könnyebb lesz!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ha még többet tennél a bolygóért, olvasd el ezeket is:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...