A túlérett gyümölcs elsőre problémának tűnhet, esetleg pazarlásnak, hogy a kukába kell dobni azt a sok jó gyümölcsöt, amiről megfeledkeztünk. Szerencsére könnyen előnyt kovácsolhatunk ebből a problémából, hiszen jobbnál jobb módok akadnak a konyhában a túlérett gyümölcsök felhasználására.
Néhány fontos szempont
Bármennyire is szeretnénk minden maradékot megmenteni és minél kevesebb ételt kidobni, vannak esetek, amikor már menthetetlen, sőt veszélyes lehet a gyümölcs.
Soha ne használjunk fel penészes gyümölcsöket. Ez még akkor sem teljesen biztonságos, ha a rossz részt kivágjuk. Sajnos az ilyeneket egészben ki kell dobnunk.
Kis adag lekvár
A befőzés nem kell, hogy mindig egész napos tevékenység legyen. Kevesebb, mint egy óra alatt összehozhatunk egy kis adag lekvárt: a néhány üveg megkönnyíti majd a dolgunkat reggelinél.
Használjuk ugyanazokat az arányokat, mint amikor sokat főzünk. Ugyanúgy figyeljünk az üvegek tisztaságára és a fertőtlenítésre, nehogy a maradékmentő akciónk kudarcba fulladjon.
Mind ismerjük a túlérett banánokból készülő banánkenyeret, ami szinte finomabb, ha öreg gyümölcsből sütjük. Ugyanezen a vonalon elindulva bármilyen gyümölcsből csinálhatunk ilyen süteményt.
Próbálgassuk a túlérett barackot, epret vagy áfonyát muffinok, kevert édességek tésztájában.
Morzsasüti
A kevert süteménynél is egyszerűbb összedobni egy morzsasütit. Ez egy olyan édesség, amihez tulajdonképpen csak egy alaprecept kell, utána kedvünkre cserélgethetjük a gyümölcsöt és a fűszereket.
A tetejére csak vajjal összemorzsolt liszt és cukor kell, alatta a gyümölcs sziruposra sül. Még könnyebb túlérett darabokkal dolgozni, mert gyorsabban elkészülnek, még édesebbek lesznek.
Smoothie
Fagyasztással is megállíthatjuk a gyümölcsök további romlását, ráadásul ilyen fagyott formában fel is tudjuk őket használni. Ha smoothie-t készítünk, nem is kell kiolvasztani a darabokat, így hidegen turmixolhatunk egy fantasztikus reggelit belőle.
Gyümölcsszósz
Ha még kisebb adaggal dolgozunk, és már nem elég lekvárnak, főzzünk belőle szószt. Ezt önthetjük fagylaltra, palacsintára, más édességre.
Salátaöntet
A nagyon megnyomódott gyümölcsök már nem nyújtanak túl szép látványt, ezért pürésítsük le őket. Az így kapott gyümölcslevet tegyük salátaöntetekbe: friss, nyári aromát kölcsönözhetünk a zöldségeknek.
Keverjük be olajjal, ecettel és fűszerekkel: enyhés édes öntetet kapunk a végén.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Jönnek a gyümölcsök, főzzünk velük egész nyáron: