Sütemény, szósz és saláta a túlérett gyümölcsök megmentésére

Itt a nyár, egyre több gyümölcsöt hozunk haza a boltból vagy piacról. Sőt, egyes esetekben talán túl sokat is. A túlérett gyümölcsök évszaka ez, amikor mindig jól jön egy trükk a maradékok megmentésére.

A túlérett gyümölcs elsőre problémának tűnhet, esetleg pazarlásnak, hogy a kukába kell dobni azt a sok jó gyümölcsöt, amiről megfeledkeztünk. Szerencsére könnyen előnyt kovácsolhatunk ebből a problémából, hiszen jobbnál jobb módok akadnak a konyhában a túlérett gyümölcsök felhasználására.

Sütemény, szósz és saláta a túlérett gyümölcsök megmentésére

Néhány fontos szempont

Bármennyire is szeretnénk minden maradékot megmenteni és minél kevesebb ételt kidobni, vannak esetek, amikor már menthetetlen, sőt veszélyes lehet a gyümölcs.

Soha ne használjunk fel penészes gyümölcsöket. Ez még akkor sem teljesen biztonságos, ha a rossz részt kivágjuk. Sajnos az ilyeneket egészben ki kell dobnunk.

Kis adag lekvár

A befőzés nem kell, hogy mindig egész napos tevékenység legyen. Kevesebb, mint egy óra alatt összehozhatunk egy kis adag lekvárt: a néhány üveg megkönnyíti majd a dolgunkat reggelinél.

Használjuk ugyanazokat az arányokat, mint amikor sokat főzünk. Ugyanúgy figyeljünk az üvegek tisztaságára és a fertőtlenítésre, nehogy a maradékmentő akciónk kudarcba fulladjon.

Gyümölcskenyér

Mind ismerjük a túlérett banánokból készülő banánkenyeret, ami szinte finomabb, ha öreg gyümölcsből sütjük. Ugyanezen a vonalon elindulva bármilyen gyümölcsből csinálhatunk ilyen süteményt.

Próbálgassuk a túlérett barackot, epret vagy áfonyát muffinok, kevert édességek tésztájában.

Morzsasüti

A kevert süteménynél is egyszerűbb összedobni egy morzsasütit. Ez egy olyan édesség, amihez tulajdonképpen csak egy alaprecept kell, utána kedvünkre cserélgethetjük a gyümölcsöt és a fűszereket.

A tetejére csak vajjal összemorzsolt liszt és cukor kell, alatta a gyümölcs sziruposra sül. Még könnyebb túlérett darabokkal dolgozni, mert gyorsabban elkészülnek, még édesebbek lesznek.

Klasszikus banánkenyér

Ohh te csodás banánkenyér. A legjobb módja annak, hogyan használjuk fel a barna, megpöttyösödött banánokat a konyhapultról. Ez a klasszikus változat szaftos, puha, és rendkívül jól ...

Smoothie

Fagyasztással is megállíthatjuk a gyümölcsök további romlását, ráadásul ilyen fagyott formában fel is tudjuk őket használni. Ha smoothie-t készítünk, nem is kell kiolvasztani a darabokat, így hidegen turmixolhatunk egy fantasztikus reggelit belőle.

Gyümölcsszósz

Ha még kisebb adaggal dolgozunk, és már nem elég lekvárnak, főzzünk belőle szószt. Ezt önthetjük fagylaltra, palacsintára, más édességre.

Salátaöntet

A nagyon megnyomódott gyümölcsök már nem nyújtanak túl szép látványt, ezért pürésítsük le őket. Az így kapott gyümölcslevet tegyük salátaöntetekbe: friss, nyári aromát kölcsönözhetünk a zöldségeknek.

Keverjük be olajjal, ecettel és fűszerekkel: enyhés édes öntetet kapunk a végén.

Mangós-zöld teás smoothie

Szuper reggeli energiabomba, amit akár már előző este bekészíthetünk a hűtőbe. Turmixgép sem feltétlenül szükséges hozzá, a botmixer is megoldja!

Tízperces eper-spárga saláta

A tavasz két legcsodásabb alapanyaga került most egy kirobbanóan friss és végtelenül egyszerű salátába, ami cakumpakk 10 perc alatt elkészül. Gyakorlatilag annyira egyszerű műveletről ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Jönnek a gyümölcsök, főzzünk velük egész nyáron:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Pizzás gofri sajttal

Mit kapunk, ha egy gazdag pizzatésztát megtöltünk paradicsommal és sajttal, majd a forró gofrisütőbe dugjuk? Nos, természetesen pizzás gofrit, ami kívülről ropog, belül pedig sajttal ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...