5 trükk a túl csípős ételek enyhítésére

Biztos sokan jártunk már így: azt hittük, hogy kevés erős paprikát tettünk az ételbe, a kóstolásnál azonban kiderült, hogy egy kicsit túltoltuk a dolgot. Ahhoz, hogy ne robbanjon le a fejünk, és ne kelljen az egész fazék tartalmát kiönteni, kövessük a lenti enyhítő trükkök egyikét.

Nem menthetetlen dolog a túl csípős étel, több módszerrel is visszavehetünk a tüzességéből, hogy ne kelljen végigszenvedni a teljes étkezést. Különböző ízesítőkkel vagy hozzáadott alapanyagokkal enyhíthetünk a túl csípős ételeken, lássuk, mik ezek.

5 trükk a túl csípős ételek enyhítésére

Hígítsuk valamivel

Ez a módszer nem csupán a folyadékkal való hígítást jelenti. Persze ez a legegyszerűbb lehetőség: ha levesről vagy szaftosabb raguról van szó, öntsük fel vízzel vagy alaplével, ezzel is javítva kicsit az intenzitáson.

A sűrűbb ételek esetében, amiket nem érdemes vízzel túl levessé tenni, inkább használjunk többet a szilárd alapanyagokból.

Ha a receptben van krumpli, hüvelyes, bármilyen zöldség vagy gabona, egy keveset tegyünk a fazékba, mielőtt készre főne az étel. Kis darabokra vágjuk, hogy legyen ideje megpuhulni. Mivel több szilárd hozzávaló lesz az ételben, egyenletesebb lesz a fogás csípőssége, nem fogjuk olyan erősnek érezni.

Chilis Mac and Cheese

Ez a legtutibb komfort kaja, amit mostanában főztünk – egy edényben készül az egész, és cakkumpakk fél óra alatt megvan. A chilis Mac and Cheese-ről van szó, ami nem más, mint a ...

Régimódi chilis bab

A jól ismert darált húsos verziónál régebbi a kockázott húst tartalmazó chilis bab - de érdemes így is kipróbálni, a régi verzió ugyanis sokkal tovább fő, és ízesebb, rusztikusabb, ...

Adjunk hozzá tejterméket

Ez inkább utólagos megoldásként jelentkezhet, mivel a tejtermékek hozzáadása a forró ételhez általában azok kicsapódásában végződik. Ha mégis bele akarjuk keverni, mindenképpen a tűzről levéve tegyük.

Egy kevés tejszín, egy kanál tejföl vagy joghurt sokat segíthet az égető ízeken, de meglepő módon a kókusztej is képes erre (például a thai konyhában gyakori a chili és a kókusztej párosa).

Savanyítsunk rajta

Az ízekkel tovább játszva, bevethetjük a csípőssel szemben a savanyút is. Az ilyen alapanyagok ugyanis beindítják a nyálelválasztást, ezzel is csillapítva a fogás tüzességét.

Keverjünk el a kész ételben egy kevés ecetet, citromlevet, vagy kínáljunk mellé egy gerezdet valamilyen citrusból (pl. lime). Ezekkel is helyére billenthetjük az ízek egyensúlyát.

Tegyük kicsit édessé

A savassághoz hasonlóan az édesség is képes hasonló hatást elérni egy nagyon erős ételben. Egy kis cukor vagy méz megszelídíti az aromákat. Persze csak vigyázva vessük be, ha túllövünk a célon, a főételből hirtelen desszert lesz.

Párosítsuk enyhe körettel

A konyhán kívül, az ebédlőasztalon is tehetünk még csodát: a tálaláskor tegyünk a csípős fogás mellé valamilyen semleges köretet. Nem baj, ha kicsit alulsózott a rizs vagy a krumpli, ezzel is csak az összhatás lesz kellemesebb.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt


Konyhai megoldások minden helyzetre:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...