Chiliolajat – nem meglepő módon – két hozzávalóból, erős paprikából és jó minőségű olajból tudunk készíteni. Az így kapott ízesített zsiradékkal főzhetünk, süthetünk, de akár hideg ételekben, salátákban vagy szendvicsekben is használhatjuk. És az egészben a legjobb, hogy a chiliolajat teljesen a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk, hogy épp annyira legyen tüzes, ahogy azt mi szeretjük.
Milyen olajból?
Mivel egy ízesített olajról van szó, érdemes alapként valamilyen semleges ízű zsiradékot választani. Például ilyen a napraforgó- vagy repceolaj, ami önmagában nem túl aromás, mégis képes a benne főzött dolgok ízét átvenni.
Ha ragaszkodunk az olívaolajhoz, valamilyen kevésbé erőteljes fajtát használjunk, nehogy elnyomjuk vele a chili erejét.
Arra is figyeljünk, hogy az olívaolajnak alacsonyabb a füstpontja, azaz könnyebben megég a tűzhelyen. Ettől kellemetlen, kesernyés ízt kap, ami elrontja az egész projektünket.
Milyen chiliből?
Az, hogy milyen paprikát választunk, befolyásolja majd az elkészítési módot is. A legegyszerűbb a szárított, egész vagy őrölt chili, mert ezt a meleg olajban meg tudjuk főzni.
Persze friss paprikával is dolgozhatunk, azonban ebben az esetben óvatosabbnak kell lennünk. A forró olajban ugyanis könnyen odaég a zöldség. Ahogy látni fogjuk, a friss chilire más út vár majd.
Kétféle módszer az ízesítésre
Ha nem bírjuk nagyon a csípőset, nem kell a miatt aggódnunk, hogy nagyon erős lesz az olaj. A recept akkor is működik, ha kevesebb paprikát használunk, teljesen a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk. A minimum mennyiség egy liter olajhoz egy evőkanál chili.
A száraz fűszert meleg (nem forró) olajban fogjuk áztatni. Ehhez a zsiradékot a tűzhelyen addig melegítsük, amíg épp csak elkezd „füstölni”. Semmiképp ne forraljuk fel, mert megégeti a paprikát.
Vegyük le a tűzről, és hagyjuk 1-2 percig pihenni. Utána öntsük rá a chilire, keverjük el és hagyjuk állni minimum két óráig. Minél tovább ázik a keverék, annál csípősebb lesz az olaj.
A friss chilit ezzel szemben hideg olajba kell tennünk. A paprikákat vágjuk félbe, helyezzük egy jól záró üvegbe, majd öntsük színültig tele olajjal. Sajnos nem lesz kész másnap: használat előtt egy-két hónapig hagynunk kell érni.
Tárolás
A kész olajat mindkét esetben tartsuk légmentesen záró üvegben, és három hónapon belül használjuk fel. Ha még tovább szeretnénk megőrizni, hat hónapig eláll a hűtőben.
Dönthetünk úgy, hogy benne hagyjuk a chilit az olajban: ebben az esetben idővel egyre csípősebb lesz a készítmény. Persze, ha nem szeretnénk pár hét múlva egy sokkal csípősebb olajat leemelni a polcról, szűrjük le az egészet.
Felhasználás
Főzhetünk vele, használhatjuk sima olaj helyett, ha csípős alapot akarunk adni az ételeknek. Utólagos ízesítésre is alkalmas: csepegtessük levesekre, főzelékekre, ragukra.
Bekeverhetünk vele salátaönteteket, mártásokat és szószokat, ízesíthetünk vele főtt zöldség- és gabonaköretet. Pizzára, tésztára, focacciára csorgatva is nagyon finom.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket a házi praktikákat is próbáld ki: