Amerikai kutatók friss tanulmányukban azt írják: nem muszáj teljesen átrendezni az étrendünket azért, hogy jót tegyünk a bolygóval, már az apró változtatások is sokat segíthetnek. Hatásos lehet például az, ha egy magas kibocsátással járó ételt egy alacsony kibocsátással járóra cserélünk le, már ezzel is érhetünk el hatást.
A The American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a marhahúst fogyasztó amerikaiak akár 48 százalékkal is csökkenthetik étrendjük szénlábnyomát, ha naponta csak egy adagot cserélnek a marhahúsból egy bolygóbarátabb alternatívára.
A Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvostudományi Kara és a Michigani Egyetem kutatói egy felmérés adatait felhasználva megnézték, mit eszik több mint 16 000 amerikai egy átlagos napon, majd kiszámolták, mekkora változást érhetnének el az emberek, ha csak egy magas kibocsátással járó élelmiszert hasonló, fenntarthatóbb élelmiszerre cserélnének naponta.
Alapvetően két mérőszámot vizsgáltak: az élelmiszerrel összefüggésbe hozható kibocsátást, illetve az ahhoz felhasznált víz mennyiségét.
Nem meglepő, hogy az amerikaiak étrendjében a legnagyobb környezeti hatást a marhahús okozza, ráadásul a megkérdezettek 20 százaléka naponta legalább egy adagot eszik belőle. Ha felcserélnek egy adag marhahúst – például darált marha helyett pulykát választanak – , az étrendjük miatt kibocsátott üvegházhatású gázok átlagosan 48 százalékkal, a vízhasználat pedig 30 százalékkal csökkenne.
Nagyon egyszerű változtatásokkal jelentősen megváltoztathatják az étrendjük szénlábnyomát – a legegyszerűbb az lenne, ha a marhahúst baromfival helyettesítenék
– mondta Diego Rose, a kutatás vezetője.
A kutatás azt is megvizsgálta, hogy a változás hogyan érinti az Egyesült Államokban egy nap alatt elfogyasztott élelmiszerek általános környezeti hatását. Megnézték, hogy ha csak 20 százaléknyi amerikai cserélne le egyetlen adag marhahúst a napi étrendjében környezetbarát alternatívára, az az élelmiszerek környezeti lábnyomát 9,6 százalékkal, a vízhasználatot pedig 5,9 százalékkal csökkentené.
A mezőgazdasági termelés a globális üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mintegy negyedét és a bolygó édesvízhasználatának mintegy 70 százalékát teszi ki.
Bár a kutatásban a marhahúsnak volt a legnagyobb szénlábnyoma, a szakértők más ételeket is megvizsgáltak. Egy adag garnélát tőkehalra cserélni 34 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, a tejtermékek szójatejjel való helyettesítése 8 százalékos csökkenést eredményezett.
Még több zöld tartalom: