Ezzel a trükkel tudod környezettudatosabbá tenni az étrendedet

Egy friss kutatás szerint már egyetlen, egyébként nagy kibocsátással járó étel lecserélése komoly változást hozhat az étrended szénlábnyomában.

Amerikai kutatók friss tanulmányukban azt írják: nem muszáj teljesen átrendezni az étrendünket azért, hogy jót tegyünk a bolygóval, már az apró változtatások is sokat segíthetnek. Hatásos lehet például az, ha egy magas kibocsátással járó ételt egy alacsony kibocsátással járóra cserélünk le, már ezzel is érhetünk el hatást.

A The American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a marhahúst fogyasztó amerikaiak akár 48 százalékkal is csökkenthetik étrendjük szénlábnyomát, ha naponta csak egy adagot cserélnek a marhahúsból egy bolygóbarátabb alternatívára.

Pikáns csirkeburger coleslaw-val

Kívül ropogós, fűszeres panír, belül szaftos csirke jellemzi ezt a burgert. A coleslaw édes-savanykás ízvilágával és a chili erejével tökéletes harmóniát alkot. 

A Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvostudományi Kara és a Michigani Egyetem kutatói egy felmérés adatait felhasználva megnézték, mit eszik több mint 16 000 amerikai egy átlagos napon, majd kiszámolták, mekkora változást érhetnének el az emberek, ha csak egy magas kibocsátással járó élelmiszert hasonló, fenntarthatóbb élelmiszerre cserélnének naponta.

Alapvetően két mérőszámot vizsgáltak: az élelmiszerrel összefüggésbe hozható kibocsátást, illetve az ahhoz felhasznált víz mennyiségét.

Nem meglepő, hogy az amerikaiak étrendjében a legnagyobb környezeti hatást a marhahús okozza, ráadásul a megkérdezettek 20 százaléka naponta legalább egy adagot eszik belőle. Ha felcserélnek egy adag marhahúst – például darált marha helyett pulykát választanak – , az étrendjük miatt kibocsátott üvegházhatású gázok átlagosan 48 százalékkal, a vízhasználat pedig 30 százalékkal csökkenne.

Nagyon egyszerű változtatásokkal jelentősen megváltoztathatják az étrendjük szénlábnyomát – a legegyszerűbb az lenne, ha a marhahúst baromfival helyettesítenék

– mondta Diego Rose, a kutatás vezetője.

A kutatás azt is megvizsgálta, hogy a változás hogyan érinti az Egyesült Államokban egy nap alatt elfogyasztott élelmiszerek általános környezeti hatását. Megnézték, hogy ha csak 20 százaléknyi amerikai cserélne le egyetlen adag marhahúst a napi étrendjében környezetbarát alternatívára, az az élelmiszerek környezeti lábnyomát 9,6 százalékkal, a vízhasználatot pedig 5,9 százalékkal csökkentené.
A mezőgazdasági termelés a globális üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mintegy negyedét és a bolygó édesvízhasználatának mintegy 70 százalékát teszi ki.

Szaftos spagettitorta

A spagettitortával vagy az szokott lenni, hogy szaftos, de szétesik szeleteléskor, vagy gyönyörűen áll, de kiszárad. Ez a recept garantáltan szaftos marad, és mégis szépen szeletlehető!

Zöldséges halas bulgur

Az egész úgy kezdődött, hogy egy baráti társasággal évek óta járunk együtt a Balatonra, és a menüt mindig előre lebeszéljük, ki mit enne-főzne. Az egyikünk felhozta, hogy idén ...

Bár a kutatásban a marhahúsnak volt a legnagyobb szénlábnyoma, a szakértők más ételeket is megvizsgáltak. Egy adag garnélát tőkehalra cserélni 34 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, a tejtermékek szójatejjel való helyettesítése 8 százalékos csökkenést eredményezett.

Forrásunk volt.


Még több zöld tartalom:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...