A 3 legbiztosabb módszer, ha fagyott DARÁLT HÚST akarsz kiolvasztani

Fasírt, hamburger vagy lasagne lesz a vacsora? Esetleg holnap készítenél valami finomat darált húsból? Mutatjuk a legbiztonságosabb módszereket a hús kiolvasztására.

A darált hús nagyon sokoldalú alapanyag, rengeteg ízletes ételt készíthetünk vele az egyszerűbb fogásokon át egészen az összetettebb, bonyolultabb ételekig. Ahogy sok más húsfélét, a darált húst is sok esetben tesszük el vásárlás után a fagyasztóba, kiolvasztásánál viszont érdemes odafigyelni a kockázati tényezőkre. Fasírt lesz a holnapi ebéd, esetleg már ma este készítenél egy jó hamburgert vagy lasagnét? Mutatjuk, hogyan olvaszthatod ki a húst a legbiztonságosabb módszerekkel.

Az eredeti lasagne al forno receptjéhez kattints ide!

Ha csak holnapra kell a hús...

Bár szabad szemmel nem látjuk, húsok kiolvasztásánál fokozottan kell ügyelnünk arra, hogyan dolgozunk. A nem megfelelő olvasztás során az alapanyag felületén könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, ez pedig gyomorrontáshoz, rosszulléthez vezethet. Bár egyszerű megoldásnak tűnik kivenni a húst a fagyasztóból, és kirakni olvadni a konyhapultra, ez a legtöbb kockázattal járó megoldás, így ha lehet, válasszuk a hosszabb, de biztonságosabb módszert:

Ha van időnk, érdemes a darált húst egy tálban vagy tálcára téve a hűtőben kiolvasztani, így nagyjából fél nap alatt kienged majd. Ez a módszer a legbiztonságosabb, a hűtőben ugyanis egészen biztos, hogy nem romlik a hús minősége, ráadásul ha változik a terv, akkor is simán tárolhatod még egy-két napig.

Tudtad, hogy a fagyott darált húst nem meleg, hanem hideg vízben érdemes kiolvasztani?

Ha csak egy óránk van

Áztassuk vízbe! A közhiedelemmel ellentétben nem meleg, hanem hideg vizet kell használni az olvasztáshoz. Első lépésként bizonyosodjunk meg róla, hogy a darált hús jól lezárt tasakban vagy dobozban van. Miért ne használjunk meleg vizet? Meleg vizes közegben a fagyott hús külső rétege hamar felmelegszik, a felületen pedig könnyebben és gyorsabban elkezdhetnek szaporodni a kórokozók. A vizet érdemes fél óránként cserélni, a hús pedig 2-3 óra alatt ki fog olvadni annyira, hogy dolgozni tudj vele, jó ha tudod azonban, hogy a kiolvadt húst már nem szabad napokig tárolni. Azt aznap fel kell használni, minimum hőkezelni.

Ha csak 5 perced van...

Akkor se essünk kétségbe, ha nem jutott eszünkbe nap közben kivenni a húst a fagyasztóból. Ilyen esetekre való a konyhapulton heverő mikrohullámú sütőnk, amiben 50%-os energiafelhasználással pár perc alatt felmelegíthetjük a húst. 2-3 percenként érdemes megfordítani a darálthústömböt ahhoz, hogy megfelelően kiolvadjon minden oldalról, ilyenkor nem baj, ha egy kicsit megfő a külső réteg, a kiolvadt alapanyagot viszont azonnal el kell fogyasztanunk, azt a hűtőben már semmilyen körülmények között nem szabad tovább tartogatni.

+1 tipp:

Gondolkodj előre, és spórolj helyet a fagyasztóban! A frissen vásárolt darált húst rakd át egy lezárható tasakba, menj át rajta egyszer sodrófával, majd gondosan zárd be, és rakd a fagyasztóba! Nem csak hogy kevesebb helyet fog foglalni, de ki is préseled belőle a felesleges levegőt, így a későbbiekben valamivel gyorsabban fog majd kiolvadni a hús.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a tippek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...