Top zabpelyhes sütik 200 kalória alatt

Egyre többen próbálják ki a zabpelyhet – a pár éve még ismeretlen alapanyag népszerűsége szerencsére növekszik. Íme tíz zabpelyhes sütirecept a hétvégére, 200 kalória alatt!

A mi kamránknak akkor vált állandó darabjává a zabpehely, amikor megkezdtem nagyobbik fiam hozzátáplálását - immáron 9 éve. Akkoriban ha megemlítettem, hogy a fiam zabkását reggelizik, általában csodálkozó tekintetekkel találkoztam, de ma azért már ennél kedvezőbb a helyzet. Ezt a kívánatos trendet erősíti az is, hogy zabpehely gyakorlatilag bármelyik üzletben kapható, akár két változatban is: nagyobb, egész szemekből készült pelyhekként, vagy ezek tört változataként, amelyik kisebb pelyheket tartalmaz, de még nem liszt. Speciális szaküzletekben, bioboltokban kapható zabpehely liszt is. Tavasszal volt szerencsém egy ausztriai utazás során házi pelyhesítőt is kipróbálni, na az nagyon menő volt, nekem is nagyon tetszett és a fiúknak is.

Én a nagyobb, egész pelyheket pl. kekszekbe szoktam sütni, a reggeli gyümölcsös zabkását felerészt egész, felerészt kisebb szemekből készítem, a liszt pedig a hagyományos liszthez hasonlóan használható fel.

Na de lássuk, miért is jó nekünk, ha zabpelyhet eszünk?

A többi teljes őrlésű gabonaféléhez hasonlóan magas élelmirost-tartalmú, kitűnő energiaforrás. A natúr pelyhek a héj nélküli teljes gabonaszemet tartalmazzák annak minden előnyével: magas növényi fehérje-, B1-vitamin- és magnéziumtartalommal.

A fentiek mellett érdemes még tudni, hogy a zab korpa részében (amelyet a pelyhek tartalmaznak) megtalálható az ún. béta-glükán nevű poliszacharid is, amely segítheti a vér koleszterinszintjének csökkentését.

Receptjeink közül kiválogattam nektek most 10 db, adagonként kevesebb, mint 200 kcal energiatartalmú zabpelyhes süteményreceptet. Próbáljátok ki őket!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...