A tokaji aszú a Tokaj-hegyaljai borvidéken előállított, aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor. A leghíresebb tokaji bor, világhírű. Évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése és az ezt követő különleges borkészítési eljárás.
Legismertebb hozzá párosított étel a (roston sült) libamáj, de gyakorta ajánlják túróval, barackkal, csokoládéval készített desszertekhez és érett, kemény kéksajtokhoz is. Próbáljuk ki gyümölcsalapú macaronokkal, creme brulée-vel, diós, gesztenyés, diós, kávés ízekkel, étcsokival, különleges sófajtákkal párosítva is!Ne csak ajándékozzuk és tartogassuk, igyuk is, hiszen jó alternatívája lehet a pezsgőnek - családi, baráti eseményeken, szülinapokon, találkozókon, közös nagy ebédeken/vacsorákon, szülinapkor, keresztelő stb. esetén bontsunk egy üveggel és koccintsunk vele!