Gyakran halljuk, hogy ajánlott rendszeresen – legalább heti egyszer – halat fogyasztani a megfelelő omega-3 zsírsav-bevitel érdekében. Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy omega-3 zsírsavforrásként a tengeri halak jelentősek, az édesvíziek nem.
Ettől azonban még nem kell félresöpörni a pontyot, a busát, a fogast, a kárászt, a pisztrángot, a keszeget, a harcsát az asztalról!
Az édesvízi halak is kiváló fehérjeforrások, jellemzően alacsony zsírtartalmúak, változatosan, könnyen elkészíthetőek. Velük kapcsolatban leginkább arra kell figyelnünk, hogy magas víztartalmuk miatt nagyon gyorsan romlanak, ezért használjuk fel őket a vásárlás napján, vagy fagyasszuk le őket!
Bátran készítsünk hazai, édesvízi halat hetente (legalább) egyszer – kitűnőek akár levesként, akár grillezve, sütve, zöldségekkel készítve, karakteresen fűszerezve, és jól beilleszthetőek a kiegyensúlyozott vagy a testsúlycsökkentő étrendbe is.
Receptjeink közül kiválogattam nektek most 10 db, adagonként kevesebb, mint 300 kcal energiatartalmú édesvízi halból készült étel receptjét, próbáljátok ki őket!
-
1.
Kárász grillserpenyőben vegyes zöldséggel
-
2.
Sült ponty grillezett zöldségekkel
-
3.
Vajban pirított harcsa sült citrommal
-
4.
Grillezett pisztráng
-
5.
Lime leveles ponty vagy amúr szelet
-
6.
Tealevélen sült busa zöldsalátával
-
7.
Bőrén sült fogas idényzöldségekkel
-
8.
Paradicsomos-szarvasgombás harcsa
-
9.
Pisztráng tanyai lány módra
-
10.
Fogas korianderrel és petrezselyemmel