Az ősz és tél zöldségei mind olyanok, mint maga az évszak: kemények, nehezen puhulnak. A zord külső azonban ízletes és gazdag belsőt rejt, amit muszáj elkészítenünk töltött zöldség formájában is. Ahhoz azonban, hogy túljussunk a kezdeti nehézségeken (hiszen mégsem egy zsenge cukkinival dolgozunk), be kell vetnünk pár ötletes trükköt. A technikán túl még néhány ízletes töltelék is bemutatkozik a cikkben, amelyek hozzáadásával megalkothatjuk életünk őszi hangulatú töltött zöldségét.
Burgonya, édesburgonya
Mind a narancssárga édes, mind az egyszerű hétköznapi burgonya gazdagodhat egy fűszeres töltelékkel. A krumplikat érdemes egészben, héjastul megsütni, hogy minél több íz maradjon bennük.
Mossuk meg alaposan a szemeket (közepes vagy nagy darabokat válasszunk), majd töröljük meg és dörzsöljük be őket olajjal.
Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 200 fokon nagyjából 15-20 percig, vagy amíg kissé megpuhulnak.
Vágjuk fel a tetejüket hosszában, és nyissuk szét a burgonyákat. Tegyünk rájuk tetszőleges tölteléket, és mehet vissza a sütőbe, további 5-10 percre. A töltelék piruljon/olvadjon meg alaposan.
Karalábé
Ugyan nyárias zöldség, ilyenkor a hideg időben is hozzájuthatunk a zöld gumóhoz. Kivájva és töltelékkel egybesütve különleges ebéd válhat a karalábéból.
Mivel makacs, kemény zöldség, érdemes kicsit előfőznünk: pucoljuk meg, vájjuk ki a belsejét, ahova majd a töltelék megy. Főzzük lobogó vízben 5-10 percig, hogy kissé megpuhuljon.
Ezután törölgessük szárazra olajjal, sóval és fűszerekkel dörzsöljük be, töltsük meg, és a süssük 200 fokos sütőben puhára és aranybarnára.
Zeller
A zeller a téli zöldségek kemény diója, szó szerint: vastag héja és szilárd húsa miatt igen sok időt kell eltöltenie a sütő melegében, hogy tényleg vajpuha legyen. Ez pedig problémát jelenthet akkor, ha meg akarjuk tölteni.
Süssük elő a zöldséget: megpucolva masszírozzuk be olajjal, sóval és borssal, majd szorosan bugyoláljuk alufóliába. A benne lévő gőz teljesen felpuhítja a gyökérzöldséget, hogy utána könnyebb legyen a kivájás és a megtöltés feladata.
Ha már elég puha, vájjuk ki, és tömjük meg alaposan. Süssük további 10-15 percig, akár a tetejét is megpiríthatjuk.
Sütőtök
A sütőtök képes nagyon puhára sülni, azonban ehhez viszonylag sok időre van szükség. A töltött tökhöz a legideálisabb, ha hosszában félbevágjuk a zöldséget. Kaparjuk ki a magjait, és csorgassunk rá olajat. Szórjuk meg sóval és borssal.
Tegyük 200 fokos sütőbe, ahol 30-40 perc alatt süssük közepesen puhára. Ekkor vegyük ki, tegyük a mélyedésbe az elkészített tölteléket, és mehet vissza a sütőbe 10-15 perc erejéig.
Töltelékötletek
És mivel töltsük a zöldségeinket? Mivel ezek laktatóbbak, tartalmasabbak, mint a nyár zsenge zöldségei, egy könnyedebb töltelék is elég lesz. Nem muszáj gabonát használnunk, akár a húst is kihagyhatjuk belőle, ha épp olyan kedvünk van.
Ezek helyett inkább töltsük a zöldségeket olajos magvakkal, sajttal és jó sok őszies fűszerrel. Például így:
- burgonya: zöldfűszeres-fokhagymás túró, lilahagyma, szalonna
- édesburgonya: juhtúró, dió
- karalábé: fűszeres darált hús, reszelt sajt
- zeller: dió, kéksajt, kakukkfű, fokhagyma
- sütőtök: mogyoró, fetasajt, kecskesajt, chili
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Süssünk-főzzünk őszi alapanyagokkal: