Az őszi zöldségek ugyan nagyon finomak, ízletesek és egészségek, a megfőzésük és elkészítésük mégsem olyan egyszerű. Jellemzően kemények, lassan puhulnak, és a hámozásuk sem egy leányálom. Ha van egy kis időnk, érdemes kipróbálni az őszi zöldségek egészben sütését, ez ugyanis egy olyan módszer, ami könnyebbé teszi az egész folyamatot.
Süssünk egész zöldségeket!
Ahelyett, hogy a nyersen pucolással és a nehézkes kockára vágással bajlódnánk, válasszunk egy könnyebb technikát: az egészben sütést. A sütés azért is előnyösebb, mint a vízben főzés, mert kevesebb ízt veszítünk a folyamat során, és az aromák is mélyebbek, gazdagabbak lesznek.
Az egészben sütés ugyan több időbe telik, azonban összességében jobban járunk vele, mert megúszhatjuk az előkészítés maceráit, és ízletesebb zöldséget kapunk a végén.
Ha rajta hagyjuk a héjat a zöldségen, a benne lévő nedvességtől vajpuhára párolódik az egész, anélkül, hogy az ízes szaftból egy csepp is kárba veszne.
A következő zöldségeket mind süthetjük héjastul, egészben:
- cékla
- zeller
- édesburgonya
- sütőtök
Alufólia, a segítőtárs
Ahhoz, hogy a sütőben ne száradjon ki a zöldség, hanem egyenletesen süljön át, szükségünk lesz némi alufóliára. Akkor lesz teljesen puha a sült zöldség, ha alaposan bebugyoláljuk a fóliával.
Ellenkező esetben a héja megszikkad, és sokkal lassabban puhul meg a belseje, mivel a gőz nem közvetlenül éri, hanem kiszabadul a sütő terébe. Ezért ne hagyjuk ki a fóliázást. Egyedül a sütőtök esetében nem szükséges a csomagolás, az akár félbe vágva is megpuhul a sütőben.
Olajjal a ragadás ellen
Persze ha minden nélkül, csak úgy csupaszon csavarjuk a fóliába, a zöldség héja hozzá fog ragadni, és egy rémálom lesz megpucolni. Ezért szükségünk lesz némi olajra, hogy ne legyen tapadás a fóliacsomagban.
Nagyon fontos, hogy a zöldségek külsejét mossuk meg, mert földes, koszos lehet. Ugyan nem fogjuk megenni a héjat, a biztonság kedvéért inkább legyen tiszta. Töröljük szárazra, és dörzsöljük be olajjal. Ezután jöhet a fóliacsomagolás.
Mihez kezdjünk a sült zöldséggel?
A sütési idő minden esetben az adott zöldségtől és annak méretétől függ, de készüljünk arra, hogy egy órát biztos el fog tölteni a sütőben a csomag. 200-230℃-on süssük, és az egy óra letelte után óvatosan bontsuk ki a fóliát, majd szúrjunk bele egy kést. Ha könnyedén áthalad a zöldségen, akkor tudhatjuk, hogy elkészült, azonban ha még némi ellenállással találkozunk, tegyük vissza a sütőbe.
A teljesen átsült zöldségről sokkal egyszerűbb lesz lehúzni a héjat: például a cékla esetében egy kis késsel lekapargathatjuk. A zellernél az is járható út, ha félbevágjuk, és a krémes tartalmát kikanalazzuk.
Ezután készíthetünk a sült zöldségekből egyszerű köretet, salátát (olajos magvakkal, leveles zöldekkel és sajttal kiegészítve), esetleg krémlevest is, de sütemények tésztájába is kerülhet, pürésítve.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
Konyhai trükkök és technikák minden alkalomra: