5 pofonegyszerű tipp, hogy finomabb legyen a sült zöldség

A zöldségek sütésénél nem mindig érezzük elég ízletesnek a végeredményt. Tartsd be ezt az 5 tippet, hogy ez megváltozzon!

Mindig bajban vagyok vele, hogy milyen köretet készítsek a fő fogásokhoz.Legtöbbször a zöldségre szavaznék, de mire elkészülök a párolásával, sosem vagyok elégedett. Bár rendkívül egészségesek nyersen fogyasztva is, valahogy mindig az intenzív ízeket hiányolom belőlük.

A sült zöldségek viszont teljesen más világ! A gyökérzöldségek, mint a répa, de a brokkoli, karfiol vagy épp a hagyma és a paradicsom is más-más ízélményt nyújtanak egy kis sütést követően. Roppanós vagy éppen lágy és krémes ételekké válhatnak a tányérodon, ha megfogadod ezt az öt egyszerű tippet:

1. Vágd őket falat méretűre!

A hőmérséklet és a sütési, főzési idő minden zöldség esetén más és más, az édesburgonyától például ne várjunk öt perces csodát, de ha apró darabokra vágod őket, nagyban felgyorsíthatod a folyamatot. A szeletek viszont pillanatok alatt elkészülnek, erre mindenképp ügyelned kell majd.

2. Használj megfelelő mennyiségű olajat!

Nem kell annyira eláztatnod a zöldségeket az olajjal, hogy ússzon az edény alján.Épp megfelelő, ha egy étkezésre való adag zöldséghez egy-két evőkanállal mersz ki, ez a mennyiség öt darab apróra vágott burgonya elkészítéséhez elég is. Azért, hogy minden szemet egyenletesen befedjen az olaj, célszerű egy keverőtálban összedolgozni, majd egy teáskanál sóval-borssal gyorsan meghinteni. Bánhatsz bátran a fűszerekkel.

3. Hagyj elegendő helyet!

A sütőt mindig béleld ki alufóliával vagy sütőpapírral és az egyes szeleteket jól elkülönítve helyezd a tepsire, hogy egyenletesen tudjanak pirulni.Arra is szánj időt, hogy előre megnézed, mennyi idő szükséges az egyes zöldségeknek ahhoz, hogy ne csak párolódjanak, de finomra is süljenek. Ha rutinossá válsz, elég lesz az illatokra és a látványra hagyatkoznod.

4. Magas hőfokon süss!

A sütőt melegítsd körülbelül220 fokra, majd helyezd be a tepsit. Ennél kicsit alacsonyabb fokozat és magasabb is megfelelő lehet, attól is függ, mennyi időd van a konyhában garázdálkodni és, hogy mekkorára szelted korábban a zöldségeket. A vékony szeletek hamar megéghetnek, ezért a fenti hőmérséklet egy ideális középút.

via GIPHY

5. Ne vedd ki túl korán a sütőből!

Adjuk meg az időt a zöldségeknek, hogy finomra süljenek. Amikor a szélek már barnulni kezdenek, villa segítségével ellenőrizzük, mennyire puhák. Átlagosan 20 perc elegendő, de mindig kavarjuk meg a darabokat alaposan, hogy egyenletesen készüljenek. Mikor már tényleg úgy érezzük, hamarosan falatozhatunk, mégis hagyjuk őket sülni még egy kicsit. Ha tovább barnulnak, még jobban kijönnek majd az ízek.

Egy kis segítség - Ezekkel a sütési időkkel számolhatunk:

  • sárgarépa - 20 perc
  • édesburgonya - 35 perc
  • paradicsom - 30 perc
  • brokkoli - 20 perc
  • padlizsán - 25 perc
  • hagyma szeletek 15 perc
  • cukkini - 10 perc
  • karfiol - 20 perc
  • burgonya - 30 perc
  • paprika - 15 perc

Sült zöldségezésre fel!

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...