Retró húsvéti tojás újratöltve! – Ez a színes változat mindenkit levesz a lábáról

Legyen a tavasz legfőbb ünnepe különleges színekben pompázó az asztalon is! Ez a színes töltött tojás egészen biztosan új szintre emeli a húsvéti hidegtál fogalmát!

A húsvéti hidegtálak egyik elengedhetetlen eleme a töltött tojás. Ez a klasszikus fogás számos ízesítéssel elkészíthető, és igazi műremekeket lehet belőlük csinálni, gondoljunk csak a régi, képes szakácskönyvek hidegtálas receptjeire, ahol még csillagformájú habzsákkal nyomták ki a hosszú csíkokban kanyargó tojásos tölteléket a kemény fehérjeágyba...

Az idők változnak, az emberek pedig kíváncsiak lesznek az új ízekre, variációkra. A nosztalgikus töltött tojás receptjét újragondolva született meg ez a színes, fűszeres hideg fogás, amely reggelire, ebédre és vacsorára (vagy akár mindhárom alkalomra) is tökéletes választás lesz!

A currys töltött tojások receptjét itt találod!

Hogyan lesznek ilyen színesek a tojásaink?

A főtt tojások elkészítéséhez erre lesz szükséged: 15 db tojás, 1 db cékla (lereszelve), 6 dl víz (langyos), 3 evőkanál cukor, 1 dl ecet, 1 teáskanál só

A lereszelt céklát leöntjük a sós, cukros, ecetes vízzel. Állni hagyjuk körülbelül 20 percet, majd leszűrjük a levet (akár ki is nyomkodhatjuk a céklát, de gumikesztyű legyen kéznél).
A tojásokat hideg vízben tegyük fel főni, várjuk meg, míg enyhén felforr a víz, majd vegyük le a tűzről, takarjuk le. Hagyjuk a vízben kihűlni, nagyjából annyira, hogy meg tudjuk őket pucolni.

Az elkészült pácba a készre főtt tojásokat tetszés szerint egyben hagyva vagy félbevágva áztassuk be. A felezett tojásokat értelemszerűen a sárgájuk nélkül. (Ezeket tegyük félre a töltelékhez.) Készíthetünk 6, 7 vagy 8 perces tojásokat is. Azoknak lágyabb a közepe, úgyhogy őket inkább egyben pácoljuk.

Sőt készíthetjük úgy is, hogy a főtt tojásokon a rajtahagyott héjat „szilánkosra” törögetjük, így, miután beáztattuk, a tojások kívül márványosak lesznek.

A pácban a tojások egy-két óra alatt már látványosan megszíneződnek, de hagyhatjuk állni akár egy egész éjszakán át, ha intenzívebb színt szeretnénk. Miután elértük a kívánt színt, szűrjük le a tojásokat, és papírtörlővel szárítgassuk meg őket. Felhasználásig hűtőben tároljuk.

A currys töltött tojások receptjét itt találod!

És mi minden kell a töltelékhez?

4 evőkanál majonéz, 150 g krémsajt, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál curry por (opcionális), 1 evőkanál kurkuma (színe végett), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 5 g zselatin (+ 2- 3 evőkanál víz), 1 kávéskanál füstölt pirospaprika (plusz a dekoráláshoz), 50 g csíra (dekoráláshoz (opcionális)), 6 szál snidling (dekoráláshoz (opcionális)), 100 g tejföl, 0.5 dl habtejszín

A tojások kikapart sárgáját majonézzel, mustárral, sajtkrémmel és tejföllel simára turmixoljuk.
Ízesítsük curryvel, kurkumával, sóval, borssal és egy kevés pirospaprikával. A zselatint keverjük el a hideg vízzel, majd hagyjuk megduzzadni. Keverjük hozzá a tejszínt, és mikróban pár másodperc alatt melegítsük fel. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd keverjünk hozzá egy-két evőkanállal a krémből, végül adjuk hozzá az egészhez, és keverjük el vele alaposan, nehogy csomós legyen. Tegyük a krémet hűtőbe. 15-20 perc alatt kellően megdermed, és tölthetjük is habzsákba.

A tojásokat egyenként, ízlésesen töltsük meg a currys krémmel. Tálaláskor szórjuk meg pirospaprikával, apróra vágott snidlinggel és ízlés szerint friss csírákkal.

A currys töltött tojások receptjét itt találod!

A teljes receptet itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a húsvéti receptek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...