Íme a tökéletes ünnepi töltött káposzta, nem csak kezdőknek

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül, ezt mindenki tudja. Bár ennek a klasszikus ételnek az elkészítése minden háztartásban egy kicsit máshogy zajlik, mutatunk egy receptet, amivel szerintünk nem lőhetsz mellé.

A töltött káposzta elengedhetetlen fogás a két ünnep között, hiszen napokig eltárolható anélkül, hogy veszítene ízéből (ugye tudjuk, hogy ez az egyetlen étel, ami még másnaposan, felmelegítve, akár megmikrózva is hibátlan), nem tud belőle kevés készülni, ráadásul gyorsan és egészen egyszerűen összeállítható. Az már más kérdés, hogy sok idő kell neki, míg tálalhatóvá válik.

A töltött káposzta mindenhol egy kicsit máshogy készül, nekünk pedig nem célunk szentírásba foglalni a tökéletes receptet, ezzel az elkészítési módszerrel viszont egy nagyon finom, nagyon szaftos és ízletes étel születik majd. Igyekszünk egy-két tippet is adni azoknak, akik még nem annyira jártasak a káposztakészítésben.

Hozzávalók 8 adaghoz:

1.5 kg savanyú káposzta, 12 db káposztalevél (savanyított), 40 dkg sertéslapocka (darált), 40 dkg sertéscomb (darált), 40 dkg füstölt oldalas, 10 dkg kolbász, 20 dkg kolozsvári szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 12 dkg rizs, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fűszerpaprika, 4 db babérlevél, só és bors ízlés szerint, 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál finomliszt, 0.5 dl víz

A füstölt húst előző nap beáztatjuk. Erre a lépésre akkor van igazán szükség, ha rendes, házi füstölésű oldalasunk van, a gyors füstöléssel készült oldalasnak elég egy alapos mosás is. Ennek függvényében másnap vagy még aznap feltesszük az oldalast főni. Attól függ, milyen húst kaptunk, addig főzzük, amíg félpuha lesz, nagyjából. 1 - 1 és 1/2 órát.

FONTOS: a füstölt hús főzővizét ne öntsük ki, kelleni fog!

A rizst félpuhára főzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A savanyú káposztát mindig kóstoljuk meg, mennyire savanyú, ízlés szerint mossuk át egyszer-kétszer, nyomkodjuk ki belőle a vizet, majd tegyük félre.

A vöröshagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk. Kis lángon kiolvasztjuk a szalonnát, a pörcöket kivesszük és félrerakjuk. A szalonna zsírján üvegesre pirítjuk a vöröshagymát.

A darált húst egy tálba tesszük, hozzáöntjük a rizst, a vöröshagymát, a szalonnapörcöket, a zúzott fokhagymát, egy kávéskanál borsot, 2 kávéskanál sót és egy csapott evőkanál fűszerpaprikát.

Öntünk hozzá egy fél dl vizet, és alaposan összedolgozzuk (a víz a tojás helyett van. A tojás keményíti a tölteléket, ha vízzel keverjük, puhább marad.)

A tölteléket elosztjuk 12 felé. Erre azért van szükség, mert így egyenlő méretű töltelékeink lesznek. A káposztaleveleket is szemügyre vesszük: ha túl kemény torzsájuk van, azt kivágjuk, vagy klopfolóval kicsit megcsapkodjuk, hogy puha legyen, és fel tudjuk tekerni.

Kipróbálnál egy másik receptet is? Kattints a képre!

A tekerés:

A tenyerünkbe veszünk egy levelet úgy, hogy a torzsa nézzen felfelé. Középre helyezünk egy adag tölteléket, és először felülről, majd alulról ráhajtjuk a káposztalevelet. Takarjuk be balról is, majd a jobb irányba kezdjük el tekerni. Így biztosan nem lesz túl szoros a töltelék, de „kivetkőzni" sem fognak.

Fogjunk egy nagy fazekat (tényleg legyen nagy, lesz benne bőven anyag), tegyünk az aljába egy sor savanyú káposztát. Arra kerüljön egy adag töltött káposzta, pár darab kolbász és néhány darabka füstölt oldalas. A töltött káposztákat ne pakoljuk nagyon egymásra, férjenek el kényelmesen.

Tegyünk rá még egy adag savanyú káposztát, tölteléket, húst és kolbászt, majd ismét takarjuk le, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Savanyú káposzta kerüljön felülre, és emeletenként jöhet egy-két babérlevél is. Az oldalas főzővizéből öntsünk rá annyit, hogy ellepje az edény tartalmát.

Közepes lángon főzzük jó 2 órán keresztül.

Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni. Utána szétszedjük, azaz óvatosan kipiszkáljuk belőle a töltelékeket, vigyázva, hogy ki ne essenek a káposztalevélből. Félretesszük.
Zsírt olvasztunk, szórunk rá pirospaprikát és egy evőkanál lisztet. Vízzel felengedjük, olyan sűrűnek kell lennie, mint a tejfölnek. Rácsorgatjuk az aprókáposztára, elkeverjük, és berántjuk.
Tálaláskor alulra tesszük az aprókáposztát, rá a tölteléket, mellé az oldalast és a kolbászt. Jöhet a tejföl és a friss kenyér, kész is van a töltött káposztánk!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a finomságokat is próbáld ki:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...