5+1 káposztakészítési mód karácsonyra – ezek közül válassz az ünnepi asztalra!

Káposzta nélkül nincs karácsonyi menü, valamilyen formában mindenképpen az asztalra kerül. Ezek a legismertebb receptek!

Történelmünkben nagyon messzire kellene visszanyúlnunk, ha a töltött káposzta receptjének a megjelenéséig szeretnénk eljutni. Egy korábbi ételtípus, a húsos káposzta egy későbbi változata, melyről őseink ódákat zengtek. Valószínűleg nem török, hanem balkáni eredetű, más megnevezései: szárma, dolma, takart.

Erdélyi lucskos töltött káposzta - receptért kattints ide!

Töltött káposzta

Első és megkerülhetetlen téli káposztás ételünk tehát a töltött káposzta. Ezt nemcsak karácsonykor, hanem disznótorok alkalmával is készítjük. Szabolcsban paradicsomos alapban főzik az édes káposztalevélbe tekert darált sertéshúsos, rizses és jó fűszerpaprikás tölteléket. Erdélyben savanyított káposztába göngyölik. Az Alföldön sok más sertésrész is kerül a töltelékek közé. Akár tejföllel és kaporral főzzük, akár a fenti módok egyikét választjuk, két dolog biztos: tegyünk szalonnát kockázva, pirítva a töltelékek alá, vagy beléjük ízesítőnek, plusz apró káposztával töltsük ki jól a lábast a csomagocskák között. Én személy szerint merítek mindenhonnan, és egy nagyon gazdag, még füstölt kolbászt is tartalmazó káposztát főzök. Aki pedig idén váltott volna vegán életmódra, annak sem kell elhagynia ezt a fogást az ünnepi menüből, rendelkezünk ilyen recepttel is az oldalon!

Párolt káposzta

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Általában lila káposztát párolunk a liba vagy kacsasült mellé. Hogy miért ezt szeretjük jobban, amikor egy jól elkészített fehér káposzta van olyan finom, mint a lila? Hát mert sokkal szebb! Főleg, ha lila hagymát, almát, narancsot vagy valamilyen más gyümölcsöt is teszünk hozzá. Van olyan ünnepi receptünk is, amiben egyenesen a sütni való hús alá tesszük a káposztát, ebben az esetben viszont nem lilát, hiszen megszínezné a húst. Az alábbi ajánlónkkal segítünk egy cseppet, válaszd ki a kedvenc recepted!

Káposztasaláta

Almás-mézes coleslaw

Különleges almás-mézes káposztasaláta, akár magában fogyasztva, akár egy jó hamburger mellé is tökéletes!  Érdemes kipróbálni! ;) Próbáld ki Te is Picato Apple-Honey szósszal!

Mivel káposztából sosem elég, a párolt káposzta mellett legyen még káposztasaláta is az ünnepek alatt! Gyorsan elkészül, frissítő, és üde színfoltja a menünek. Majonézzel, mert karácsony van, vagy könnyű citromos-olívaolajos, esetleg joghurtos öntettel, ha mégsem engednénk szabadjára a kalóriákat, minden formában jó lesz!

Székelykáposzta

Székelygulyás

A jó székelygulyás világos rózsaszín színű, a fokhagyma és a kömény kitűnően egészíti ki benne a káposzta kellemesen savanykás ízét. Néhol finomra vágott kaprot is használnak az ...

Káposzta és hús, nyerő kombináció, amit egy kevés füstölt hússal, kolbásszal turbózhatunk fel. Tipikus ‘ahány ház, annyi szokás recept’. Én amit tudok, beleteszek. Egyes régiókban a savanykás íz tompítására gerslit, vagyis árpagyöngyöt, máshol rizst vagy krumplit főznek hozzá. Lehet húsgolyókkal is főzni, de bármilyen legyen, szerintem egy jó nagy karéj házi fehér kenyérnél nincs jobb kísérő hozzá, és másnap felmelegítve a legeslegjobb!

Káposztaleves

Húsmentes scsí

A scsí egy orosz káposztaleves, aminek 1000 változata van, ez egy amolyan "gyors", húsmentes verzió, amit ősszel és télen összedobhatunk a hűtő tartalmából.

Göcseji gombócleves

Egy új, mégis hagyományos alternatíva azoknak, akik kedvelik a gombócleveseket, korhelylevest. A zöldségek aprítása idő- és türelemigényes, de a végeredményért - mint mindig - ...

Ha szívesen kikukkantanál a magyaros levesek világából, akkor itt egy kiváló orosz recept: a scsi. Ugyanúgy 1000-féle variációban létezik, mit például a gulyás. Szép is, jó is, gyors is. Mi kell még? A göcseji gombócleves sokunk nagy kedvence. Ebben a zöldséges-savanyúkáposztás verzióban kevesebben ismerik, pedig szerintem így a legízletesebb. Mindenképpen kipróbálásra ajánlom! A kapor-tejföl kombó a legtöbb ételnek jót tesz, nem kivételek ez alól a levesek sem. Egy jó raguleves pedig bármikor jöhet, karácsonykor válaszd a káposztás verzióját.

Káposztás tészták

Házi káposztás rétes

Nem tudtam, mire vállalkozom, amikor eldöntöttem, hogy megsütöm a Főzősuli egyik cikkeként a házi rétest. Igen-igen, saját kezűleg gyúrt és nyújtott tésztáról beszélek, igaz, ...

Téli káposztás lepény

Káposztás lepényt is készítenek Franciaországban - számos régiója közül ezt éppen Elzászban, ahol a szomszédos Németország gasztrohagyományaiból csurran-cseppen: nehéz, házias, ...

A káposztás rétes a legjobb sós rétes a világon, ezt talán csak a káposztás hassé übereli. Mindaddig, ameddig nem ismerjük meg a káposztás lepényt és a káposztás palacsintát, ahol a palacsintatésztába hagymán dinsztelt káposzta kerül. Ugye, hogy első olvasásra is elolvadtatok? A rétes tésztájának elkészítése ‘mindössze’ két-két és fél óra. Lehet, hogy a sok egyéb konyhai munkafolyamat mellé nem lesz időd bevállalni. A rétes valóban csak frissen sütve jó, ellenben a hasé vagy a pogácsa, amit akár előző nap elkészíthetünk. A palacsintát vagy a lepényt akár uzsonnára vagy vacsorára is gyorsan összedobhatjuk.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...