A tökéletes tükörtojás...négyféleképpen elkészítve

Az egyik leggyakrabban készített ételek közé tartozik, épp ezért folyton igyekszünk tökéletesíteni rajta. Most mutatjuk, hogyan készíthetsz tökéletes tükörtojást négyféleképpen!

Ha nem is készít minden nap az ember tükörtojást, de nálunk legalábbis heti több alkalommal biztosan kerül tojás a sistergő serpenyőbe. És amilyen perfekcionisták vagyunk, ezt az egyszerűnek tűnő ételt is szeretjük a lehető legjobban készíteni. Mindössze egy kis zsiradékra és egy serpenyőre van hozzá szükség, minden más rajtad múlik. Ehhez hoztunk négy különböző módot, hogy biztosan bearanyozza a napodat egy mennyei tükörtojás!

A tökéletes tükörtojás…négyféleképpen elkészítve

Olaj vagy vaj?

Először azonban érdemes tisztázni a kérdést, hogy olajon vagy vajon érdemes inkább sütni a tükörtojást. A válasz, attól függ, hogyan szereted a tojást! A tojást sütheted olvasztott sós vagy sótlan vajban. A vaj használatával jól átfőtt és ízletes tükörtojás a végeredmény, de ugyanez elmondható az olívaolajban készültről is, így az egyéni ízpreferencia vagy a diéta (tejmentesség) a döntő.

Az alapok

Mindegyik mód azonosan kezdődik: melegítsd fel az öntöttvas serpenyődet (ahhoz viszont ne használj olívaolajat!) vagy tapadásmentes serpenyődet közepes hőmérsékleten. Adj hozzá két teáskanál vajat vagy olajat tojásonként, és forgasd, amíg teljesen felolvad a vaj, vagy csillogóvá nem válik az olaj. Mehetnek a tojások a serpenyőbe, és süsd őket 2-3 percig, amíg a fehérje a sárgája széléig megsül.

Buggyantott tojás meurette-módra

Mit mondhatnék...egy tányér Franciaország. Lehet, hogy sokan azt gondolják, túl sok macera ez egy buggyantott tojásért, de nem az! Egy dolog van vele, tényleg házi alaplével kell dolgozni, ...

Márványsajtos féltükörtojás

A fő kísérleti forrásom (leginkább reggelinél) a tojás és a sajt. Legutóbb egy krémlevesnél (gyermekláncfűleves) készítettem sajtkorongokat, most pedig a tükörtojásomat spékeltem ...

1.) Napos oldal felül

A legalapabb tükötojás, amikor a tojássárgája felfelé néz, és nem kell semmit forgatni.

Ha a fentiek már megtörténtek, és a fehérje nagyjából megszilárdult, fedd le a serpenyőt, és süsd még 20-30 másodpercig tovább, amíg a fehérje teljesen megszilárdul, de a sárgája még folyós marad. 15 másodperc elteltével megnézheted, hogy az ízlésednek megfelel-e az állaga.

2.) Feje tetejére állított

Bár trükkösnek tűnik, ennél a tojásnál, amikor a fehérje elérte a sárgája szélét, akkor egy spatulával egyszerűen forgasd át a tojást, vagyis a sárgája legyen lefelé, és süsd még 30 másodpercig. Csak annyi ideig hagyd ott, hogy a fehérje és a sárgája hozzáérjen a forró serpenyőhöz, de a közepén még folyós maradjon.

3.) Közepesen átsült

Ez a fajta tulajdonképpen az előbbi továbbfejlesztett, pontosabban tovább sütött verziója:

miután megfordítod a tojást, 2-3 percig süsd tovább, egészen addig, amíg a sárgája nagyjából megszilárdul, és csak a közepén marad egy kicsit folyós.

4.) Teljesen átsült

Ezt a tükörtojást kell a leghosszabb ideig sütni, és ahogy az logikusan kikövetkeztethető, itt már semmi sem marad folyós, hanem minden teljesen átsül. Ennek eléréséhez, miután megfordítottad a tojást, egyszerűen süsd tovább 3-4 percig, amíg a sárgája egyáltalán nem folyik, és kész is.

Te melyik változatod fogod legközelebb elkészíteni reggelire?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több tojásos téma itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...