Tökéletes pirított rizs három pofonegyszerű lépésben

Nagy kedvencünk, a pirított rizs fél órás ebéd lehet, de sok helyen elbukhatunk, amikor készítjük. Ez a cikk azért született, hogy legközelebb bakik nélkül főzhessük.

Az ördög a részletekben rejtőzik, így van ez a tökéletes pirított rizs elkészítésénél is. De ne engedjük ilyen könnyen elriasztani magunkat ettől a finomságtól, elég, ha pár szabályt figyelembe veszünk. Mindegyik pofonegyszerű, egy lendülettel megtanulható, és garantálja, hogy ezen túl csak tökéletes pirított rizs kerül az asztalra.

Tökéletes pirított rizs, három pofonegyszerű lépésben

A hozzávalók

Válasszunk tetszőlegesen zöldségeket, a legfontosabb az, hogy mind egyszerre főjenek meg. Ami gyorsabban puhul, vágjuk nagyobbra, a keményebbeket kis darabokra. Így minden kellően roppanós lesz, és nem marad nyers.

Amennyiben teszünk bele húst, azt is azonos méretű kockákra vágjuk, hogy egyformán süljenek.

Rizsből érdemes hosszúszeműt használni, mert könnyebb lesz vele dolgozni. Jó minőségű legyen, hiszen ez teszi ki az étel nagyját.

Az előkészületek

Mindig számoljunk azzal, hogy egy nappal korábban kell kezdenünk a főzést. A rizs ugyanis akkor jó, ha egy estét megfőzve pihen a hűtőben. Alaposan mossuk meg egy szűrőben, főzzük másfélszer annyi sós vízben. Ha megfőtt, egy nagy tálra vagy tálcára borítsuk ki, egyengessük el egy rétegben, hogy alaposan ki tudjon hűlni. Hűtőben hagyjuk állni egy estét.

Másnap, minden hozzávalót vágjunk fel előre, mert gyorsan kell majd dolgoznunk. A húst, zöldségeket tegyük külön dobozba, tálba.

Amennyiben használunk szójaszószt, azt is keverjük el a recept szerint (általában fűszer és rizsecet kerül bele), tegyük a többi mellé. A tojásokat egy villával verjük fel alaposan.

A főzés folyamata

A legfontosabb, hogy a láng mindig magas legyen, hiszen végtére is pirított ételről van szó. Folyamatosan fölötte kell állnunk, és kevernünk: nem akarjuk, hogy leégjen, de minden darabja kapjon rendes színt.

Egy nagy serpenyőben (ha van, akkor wokban) melegítsünk olajat, mehet bele a hagyma, miután megpuhult, a fokhagyma és gyömbér. Ekkor jöhetnek a zöldségek: alaposan pirítsuk meg őket.

Hogy ne száradjon ki, a zöldségek után dobhatjuk bele a húst (ha használunk). Mikor megsült, jöhet a rizs. Ha jól csináltuk, a szemek csak egészen kicsit tapadnak, kellően elválnak egymástól.

Amikor a serpenyőben minden alaposan lepirult, a közepén húzzuk szét a rizst, húst és zöldségeket. Ebbe a mélyedésbe kell beleöntenünk a felvert tojást. Pár másodpercig hagyjuk, hadd süljön le az alja, majd kezdjük el intenzíven kavarni. Rántottadarabok keletkeznek, és ha már sehol nem nyers a tojás, keverjük össze a serpenyő tartalmával.

Lecsós pirított rizs

Volt egy adag maradék rizs, meg nyárhoz híven rengeteg paprika és paradicsom. Egyet csavartam csak rajta a klasszikus rizses lecsó kombinációhoz képest, de az pont elég volt ahhoz, hogy egy ...

Utolsó lépésként jöhet rá a szósz

Egyenletesen öntsük a rizsre, hogy mindenhol bevonja. Még párat kavarjunk rajta, és vegyük le a tűzről. Tálaljuk azonnal, forrón és ropogósan. Jó étvágyat!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További tanácsaink a tökéletes ételekhez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...