Kerüld el ezt a 4 hibát, ha tökéletesen ropogós és aranybarna hagymakarikát szeretnél

A hasábburgonya mellett talán a hagymakarika foglalja el a második helyet az olajban sült köretek ranglétráján. Amikor házilag készítjük, néhány hiba becsúszhat az egyenletbe: most ezeket vegyük sorra, tanuljunk belőlük, hogy legközelebb minden simán menjen.

A tökéletes hagymakarikának sok ellensége van: a túl forró olaj, a nem elég sűrű tészta, sőt, ironikus módon még maga a hagyma szerkezete is. Van néhány tipikus hiba, ami előfordulhat a sütésük közben, és mindegyik visszavezethető az elkészítés valamelyik lépésére, amit valószínűleg elrontottunk. Következzen minden tudnivaló és konyhatitok a tökéletes hagymakarikákról.

Kerüld el ezt a 4 hibát, ha tökéletesen ropogós és aranybarna hagymakarikát szeretnél

Elsősorban arról a fajta karikáról lesz szó, ami nem a klasszikus liszt-tojás-prézli bundában, hanem a folyékony, általában sörtésztás tésztában készül. Ezt ugyanis könnyebb elrontani.

Hiba #1: megégett, száraz hagyma

Mi történik: a hagyma túl közeli kontaktba kerül a forró olajjal, és nincs, ami megvédje tőle. Ezért túl hamar megég, és ki is szárad.

A hiba oka: túl híg tésztát kevertünk. Mivel nagyon folyós, nem tud megmaradni a hagymán, és lecsúszik róla.

Megoldás: amennyiben nem lett elég sűrű a tészta, adjunk hozzá egy kevés lisztet. A megfelelő állagot úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy kanalat belemártunk: húzzunk az ujjunkkal egy vonalat a közepére. Ha nem tűnik el a csík, a tészta elég sűrű lesz.

Hiba #2: nyers tészta

Mi történik: a tészta belül nyers marad, így a hagyma sem tud teljesen átsülni. Ráadásul, amikor kivesszük az olajból, a karika elázik és szottyos lesz, mert túl sok nedvesség marad benne.

A hiba oka: itt a másik irányba lendülünk túl, ugyanis a tészta nagyon sűrű. Amikor belemártjuk a zöldséget, többet vesz fel belőle, mint amennyi képes ilyen rövid idő alatt alaposan megsülni.

Megoldás: lazítsuk fel a masszát egy kevés vízzel vagy tejjel. Végezzük el itt is a kanalas tesztet, hogy biztosak legyünk az állagban.

Hiba #3: megrepedt panír

Mi történik: sütés közben a karikák panírja megreped, és ugyan nem esik szét az egész, a szakadás arra épp elég, hogy a hagyma jól megszívja magát olajjal. A legelső probléma szintén megjelenik itt, a hagyma könnyen megég és száraz lesz.

A hiba oka: a hagymán belül, az egyes rétegek közt hajszálvékony membránok találhatók. Ez az átlátszó réteg gyorsabban megsül, mint a karika többi része, és ahogy összemegy, kiszakítja a panírt.

Na, pont ilyen egy tökéletes hagymakarika

Megoldás: egyenként eltávolítani őket nagyon macerás és időigényes lenne, ezért bele se kezdjünk. Ennél sokkal egyszerűbb megoldás, ha lefagyasztjuk a hagymát. Ettől a vékony réteg szétszakad, és nem fogja megrepeszteni a panírt. Sütés előtt olvasszuk ki a karikákat, úgy mártsuk a tésztába.

Hiba #4: szétcsúszott karika

Mi történik: amikor beleharapunk, a tészta lecsúszik a hagymáról, külön-külön tudjuk csak megenni a karika részeit.

A hiba oka: ebben az esetben a tészta megsül, de a hagyma nyers marad. Ezért a külsejét át tudjuk harapni, de magát a zöldséget már nem. Így jön létre a szétcsúszás.

Megoldás: vágjuk nagyjából ujjnyi szélesre a hagymát, és amennyire tudjuk, egyforma szeleteket hozzunk létre. Így biztosan átsülnek majd, egyszerre fognak elkészülni, és egyik részük sem marad nyers.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több jótanács, amivel minden sikerül majd a konyhában:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...