Így készül a (szerintünk) tökéletes falafel, ami jobb, mint a körúti

Ettük már a belvárosi büfékben és talán nem voltunk elájulva, esetleg volt már szerencsénk külföldön is megkóstolni, de ott sem volt az igazi? Nos, akkor eljött a nagy pillanat: süssünk otthon falafelt!

A csicseriborsóból készült kis golyóbisok már szerte a világon sok ember szívébe belopták magukat. Igen, a falafel manapság olyannyira nemzetközi jelenségnek számít, hogy a legtöbb nagyvárosban lépten-nyomon találkozhatunk vele a közel-keleti éttermek menüjén. Van belőle lapos és kerekebb, apró és fullasztóan nagy, rikítóan zöld és halovány barnás: talán épp a sokszínűség miatt nehéz eldönteni, hogy milyen is egy tökéletes falafel. Ha mégis megpróbálkoznánk ezzel a leckével, kövessük a cikk tanácsait, süssük meg életünk csicserigolyóját!

A falafel receptjét ITT találod / Fotó: Rosanics Petra

Milyen egy jó falafel?

Elsősorban friss: amivel eddig találkozhattunk egyes éttermekben, egészen valószínű, hogy már egy ideje ott ücsörgött a pult üvege mögött. Ezzel szemben a jó falafel pár perccel a kisütés után már az asztalon landol, kívül aranybarna és ropogós, belül pedig porhanyós, de nem száraz.

Szinte ijesztően zöld: ezt az elképesztő színt a rengeteg zöldfűszernek köszönheti, ami a masszába kerül. Lehet ez kapor, koriander, petrezselyem, de akár a három keveréke is.

Kellően fűszeres: mivel a csicseriborsónak önmagában nincs túl jellegzetes íze, a belőle készült fasírtot elég sok mindennel kell ízesíteni. A már említett zöldfűszerek a szín mellett kellemes aromát is adnak neki, amit még tovább fokozhatunk különböző szárított fűszerekkel (kömény, koriander, bors, stb.) is.

Mi nem kell a falafelbe?

Tojás: lehet, hogy találkoztunk pár olyan recepttel, amelyek tojást írnak összetevőként. Ez nagy zsákutca, ugyanis a klasszikus falafel tésztájában erre egyáltalán semmi szükség.

A golyókat valamilyen közel-keleti csoda fogja össze, amire mi halandó európaiak nagyon maximum egy kevés liszttel segíthetünk rá, ha nem akar összeállni a massza. Egyesek szerint ez is már minimális szentségtörésnek számít, azonban ha tényleg nagyon laza a falafelünk, kihúzhat a csávából a liszt hozzáadása. Ha tehetjük, használjunk csicseriborsólisztet.

Konzerv csicseriborsó: míg a hummuszhoz kifejezetten a gőzölt, puha szemek kellenek, a csicserikrém párjához a falafelhez, csak és kizárólag a száraz, beáztatott hüvelyes visz el minket. Ha esetleg kallódik a kamrában egy bontatlan csomag csicseri, tökéletes alkalom lehet a felhasználására a falafelsütés.

Hogyan süssük a falafelt?

A falafel egyike azon kevés ételeknek, amiket ugyan megsüthetünk sütőben, de a végeredmény nem lesz ugyanaz. A kis golyók szinte kötelező tulajdonsága az egységesen ropogós és mélybarna külső, amit csak forró, bő olajban érhetünk el.

Figyeljünk továbbá arra is, hogy ne zsúfoljuk túl a lábast, mert a falafelek könnyen egymáshoz ragadnak.

Hogyan együk a falafelt?

Csavarhatjuk tortillába vagy tömködhetjük pitába rengeteg zöldséggel és szósszal. Halmozhatjuk egy gazdag hummusztál tetejére is, de főzelékek és más egytálételek feltéteként is működhet. Vigyázzunk vele, mert nagyon tápláló!

Céklás humusz ropogós pitával

Kolléganőmtől kaptam egy nagy fej céklát. Ahhoz kevés volt, hogy savanyúságot készítsek belőle, de a céklás humuszt már régen ki akartam próbálni. Nemcsak a színe gyönyörű, de az ...

Hummusz alaprecept és hummusz-variációk

A hummusz nem véletlenül a fél világ kedvenc mártogatósa: percek alatt elkészíthető házilag, olcsóbb a bolti verzióknál, ráadásul rengetegféleképpen variálhatjuk. Most épp ezért ...

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

Így készül a tökéletes házi falafel

Hozzávalók: 200 g csicseriborsó, 1 db lila hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek olívaolaj, 2 csokor petrezselyem, 0.5 csokor kapor, római kömény, fahéj, cayenne bors, só és bors ízlés szerint, 2 ek víz, 3 evőkanál rozsliszt, 1 tk sütőpor, 7 dl napraforgó olaj a sütéshez

A nyers, szárított csicseriborsót egy nagy tálba öntjük, és felöntjük vízzel. Egy éjszakát hagyjuk így állni, ezalatt a csicseri két-háromszorosára duzzad.

A falafel receptjéért kattints IDE / Fotó: Rosanics Petra

A megdagadt csicserit másnap reggel leszűrjük, majd konyhai papírtörlővel bélelt tálcára öntjük, ahol hagyjuk teljesen megszáradni.

Amikor már nem nedves a csicseriborsó, turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a darabolt lila hagymát és a fokhagymagerezdeket, minimális olívaolajat, tetszés szerinti zöldfűszereket (ne spóroljunk vele, legyen jó zöld tőle a golyó!) és a szárított fűszereket. Turmixoljuk morzsásra.

Amikor már elég morzsás a csicseri, adjunk hozzá kevés vizet, kb. 1.5x annyi lisztet és egy kevés sütőport. Turmixoljuk össze az egészet alaposan, majd lefedve tegyük egy órára hűtőbe.

A pihentetett masszából bevizezett kézzel gyúrjunk gombócokat, amiket aztán forró, bő olajban 7-10 perc alatt süssünk barnára. Közben forgassuk meg őket, hogy minden irányból ugyanúgy süljenek. 2-3 adagban süssük ki őket, véletlenül sem túlzsúfolva a golyókat az olajban, különben összetapadhatnak.

A falafel teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Készítsd el ezeket az ételkülönlegességeket is:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...