Így készül a (szerintünk) tökéletes falafel, ami jobb, mint a körúti

Ettük már a belvárosi büfékben és talán nem voltunk elájulva, esetleg volt már szerencsénk külföldön is megkóstolni, de ott sem volt az igazi? Nos, akkor eljött a nagy pillanat: süssünk otthon falafelt!

A csicseriborsóból készült kis golyóbisok már szerte a világon sok ember szívébe belopták magukat. Igen, a falafel manapság olyannyira nemzetközi jelenségnek számít, hogy a legtöbb nagyvárosban lépten-nyomon találkozhatunk vele a közel-keleti éttermek menüjén. Van belőle lapos és kerekebb, apró és fullasztóan nagy, rikítóan zöld és halovány barnás: talán épp a sokszínűség miatt nehéz eldönteni, hogy milyen is egy tökéletes falafel. Ha mégis megpróbálkoznánk ezzel a leckével, kövessük a cikk tanácsait, süssük meg életünk csicserigolyóját!

A falafel receptjét ITT találod / Fotó: Rosanics Petra

Milyen egy jó falafel?

Elsősorban friss: amivel eddig találkozhattunk egyes éttermekben, egészen valószínű, hogy már egy ideje ott ücsörgött a pult üvege mögött. Ezzel szemben a jó falafel pár perccel a kisütés után már az asztalon landol, kívül aranybarna és ropogós, belül pedig porhanyós, de nem száraz.

Szinte ijesztően zöld: ezt az elképesztő színt a rengeteg zöldfűszernek köszönheti, ami a masszába kerül. Lehet ez kapor, koriander, petrezselyem, de akár a három keveréke is.

Kellően fűszeres: mivel a csicseriborsónak önmagában nincs túl jellegzetes íze, a belőle készült fasírtot elég sok mindennel kell ízesíteni. A már említett zöldfűszerek a szín mellett kellemes aromát is adnak neki, amit még tovább fokozhatunk különböző szárított fűszerekkel (kömény, koriander, bors, stb.) is.

Mi nem kell a falafelbe?

Tojás: lehet, hogy találkoztunk pár olyan recepttel, amelyek tojást írnak összetevőként. Ez nagy zsákutca, ugyanis a klasszikus falafel tésztájában erre egyáltalán semmi szükség.

A golyókat valamilyen közel-keleti csoda fogja össze, amire mi halandó európaiak nagyon maximum egy kevés liszttel segíthetünk rá, ha nem akar összeállni a massza. Egyesek szerint ez is már minimális szentségtörésnek számít, azonban ha tényleg nagyon laza a falafelünk, kihúzhat a csávából a liszt hozzáadása. Ha tehetjük, használjunk csicseriborsólisztet.

Konzerv csicseriborsó: míg a hummuszhoz kifejezetten a gőzölt, puha szemek kellenek, a csicserikrém párjához a falafelhez, csak és kizárólag a száraz, beáztatott hüvelyes visz el minket. Ha esetleg kallódik a kamrában egy bontatlan csomag csicseri, tökéletes alkalom lehet a felhasználására a falafelsütés.

Hogyan süssük a falafelt?

A falafel egyike azon kevés ételeknek, amiket ugyan megsüthetünk sütőben, de a végeredmény nem lesz ugyanaz. A kis golyók szinte kötelező tulajdonsága az egységesen ropogós és mélybarna külső, amit csak forró, bő olajban érhetünk el.

Figyeljünk továbbá arra is, hogy ne zsúfoljuk túl a lábast, mert a falafelek könnyen egymáshoz ragadnak.

Hogyan együk a falafelt?

Csavarhatjuk tortillába vagy tömködhetjük pitába rengeteg zöldséggel és szósszal. Halmozhatjuk egy gazdag hummusztál tetejére is, de főzelékek és más egytálételek feltéteként is működhet. Vigyázzunk vele, mert nagyon tápláló!

Így készül a tökéletes házi falafel

Hozzávalók: 200 g csicseriborsó, 1 db lila hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek olívaolaj, 2 csokor petrezselyem, 0.5 csokor kapor, római kömény, fahéj, cayenne bors, só és bors ízlés szerint, 2 ek víz, 3 evőkanál rozsliszt, 1 tk sütőpor, 7 dl napraforgó olaj a sütéshez

A nyers, szárított csicseriborsót egy nagy tálba öntjük, és felöntjük vízzel. Egy éjszakát hagyjuk így állni, ezalatt a csicseri két-háromszorosára duzzad.

A falafel receptjéért kattints IDE / Fotó: Rosanics Petra

A megdagadt csicserit másnap reggel leszűrjük, majd konyhai papírtörlővel bélelt tálcára öntjük, ahol hagyjuk teljesen megszáradni.

Amikor már nem nedves a csicseriborsó, turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a darabolt lila hagymát és a fokhagymagerezdeket, minimális olívaolajat, tetszés szerinti zöldfűszereket (ne spóroljunk vele, legyen jó zöld tőle a golyó!) és a szárított fűszereket. Turmixoljuk morzsásra.

Amikor már elég morzsás a csicseri, adjunk hozzá kevés vizet, kb. 1.5x annyi lisztet és egy kevés sütőport. Turmixoljuk össze az egészet alaposan, majd lefedve tegyük egy órára hűtőbe.

A pihentetett masszából bevizezett kézzel gyúrjunk gombócokat, amiket aztán forró, bő olajban 7-10 perc alatt süssünk barnára. Közben forgassuk meg őket, hogy minden irányból ugyanúgy süljenek. 2-3 adagban süssük ki őket, véletlenül sem túlzsúfolva a golyókat az olajban, különben összetapadhatnak.

A falafel teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Készítsd el ezeket az ételkülönlegességeket is:

Címlapról ajánljuk