Így használd a csicseriborsót a legizgalmasabban levesbe, tésztához vagy a reggelihez

Egy szupergazdag, mégis könnyed minestronét, egy nem mindennapi olasz tésztakülönlegességet és egy valóban kuriózum számba menő reggeli fogást készítettünk, ezeket nektek is ki kell próbálnotok!

A csicseriborsó az egyik legősibb kultúrnövényünk, kitűnő fehérje- és kalciumforrás, emellett jelentős a vas- és a rosttartalma. Viszonylag magas a szénhidráttartalma is, ezért nagy mennyiségben való fogyasztása nem célravezető, de heti rendszerességgel azért érdemes beiktatni az étrendünkbe. A nyers változatot egy éjszakára áztassuk be, az áztató vizet azonban minden esetben öntsük ki, és friss vízben főzzük a csicserit, nehogy a kimosódott esetleges méreganyagok az ételünkbe kerüljenek. Gyorsabb és azonnal használható változata az üveges vagy konzerves kiszerelés. Ezt leszűrés után azonnal főzhetjük, piríthatjuk, pürézhetjük, és bármihez felhasználhatjuk. A csicseriborsó salátákba, levesbetétnek, tésztaszószokba, krémekhez, vega és vegán fasírtok, golyók alapjául, vagy csak snacknek is nagyszerű választás.

Most három nagyon vagány receptet mutatunk hozzá!

Minestrone

Leves mindig a megfelelő idényzöldségekből, így lehet egyszerűen megfogalmazni a minestrone mibenlétét. Ebben a hűvös időben a könnyedebb hagyma, zellerszár, paradicsom és répa mellé kerülhet bele valami tartalmas is. Leggyakrabban cannellinit, azaz fehér babot, vagy tavasszal zöldbabot használnak hozzá, de ismeretesek a csicseris receptek is. Ebbe az összeállításba minden finomság belekerült, amit csak találtunk a kínálatban. A lényeg, ahogy minden ételnél elmondható, a minőségi alapanyagokban rejlik. Az alapzöldségek és a kiegészítők révén az ízek összeérnek, és egy nagyszerű ízbombát kapunk. Az i-re a pontot a reszelt parmezán teszi fel, de más keményebb, jól reszelhető olasz sajtot is használhatunk. Vegán variánsként pedig növényi sajtpótló készítményeket alkalmazzunk, hiszen ez a végső tálalási trükk – ez a kis selymesítő, krémesítő rész egyszerűen kötelező ehhez a levestípushoz.

Tudtad? A csicserikonzerv levét ne engedd a csapba! Az aquafaba ugyanis nagyszerű helyettesítője lehet a tojásfehérjének, így pedig egyre népszerűbb alapanyag a vegán étrendben. Példának nézd meg ezt a csokis receptet!

Gnocchi

Eredendően főtt burgonyával készülnek a bordázott gnocchi-készítőn átsodort kis duci tésztagolyók, de ismerjük a répás, céklás, spenótos és más, egyéb zöldséges változatait is. Mind-mind színesek, szépek. Most egy igazi vagány, a csicseris változat mutatkozik be, és amilyen rusztikus maga, olyan rusztikus szószt kapott maga mellé. Utóbbiba tettünk vastag karikákra vágott salottát és nagyszemű kapribogyókat, valamint csodálatos, a zöldtől a mély lilába átmenő színű, kisebb méretű, és nagyon ízletes olívabogyókat a paradicsomszósz mellé. Egyszerű és nagyon ízgazdag fogás!

Csicseris reggeli

A csicseri egy másik lehetséges megjelenése az őrölt liszt formátum, mely igen sokoldalúan felhasználható. Süthetünk belőle kenyeret, süteményeket, kekszeket, alkalmazhatjuk szószok sűrítésére, és az itt látható reggeli elkészítéséhez egyaránt. Ha több tésztát öntünk, és nagyobb méretben sütjük, akkor omlett helyett adhatjuk. Tölthetünk bele friss vagy párolt koktélparadicsomot, újhagymát és spenótot. Így kisebb adagokban sütve édesen és sósan is tálalhatjuk. Mi egy nagyszerű tavaszváró cottage cheese-es tölteléket választottunk hozzá, ami persze ricottából vagy túróból is készülhet. Valójában bármivel kínálhatjuk a palacsintához hasonlatos reggeli korongokat: húsos, vegetáriánus és vegán összeállításban is tündérien mutatnak majd a tányéron!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk