A tojással főzés lexikonja: így nem lesz rántotta a madártejből

Nem mindegy, mit és hogyan főzünk tojással. Különböző ételekhez különböző módokon kell használnunk, nehogy minden tojáslevessé alakuljon.

Leves, főétel, desszert, szinte minden kategóriában találunk olyan fogást, amit tojással főzünk. Használjuk sűrítésre, ekkor krémes állagú levest vagy tésztaszószt kapunk. Egyes ételeknél azonban kifejezetten az a cél, hogy kisebb-nagyobb sült tojásdarabok legyenek a tálban. Minden magyarázat és technika itt van a cikkben, így biztos nem leszünk bajban, ha legközelebb tojással főzünk.

A tojással főzés lexikonja: így nem lesz rántotta a madártejből

„Minden mindegy” ételek

Vannak ételek, ahol teljesen mindegy, hogyan adjuk a tojást az edényhez. Nem számít a hőmérséklet, éppen azt akarjuk elérni, hogy a forróságtól a tojás megsüljön, és különféle méretű darabokban gazdagítsa az így készült fogást.

A legismertebb példa itt a tojásleves. A felforralt folyadékba csurgatott nyers tojás hirtelen fő meg, és vékony szálak keletkeznek belőle. Hasonló elkészítési módnak számít a tojásos pirított rizsé. Ez a közkedvelt ázsiai ihletésű gyors étel főtt rizsből, zöldségekből (esetleg húsból) és tojásból készül. A tojást utoljára adjuk a többi hozzávalóhoz, a serpenyő közepén olyanra sül, mint a rántotta.

Lecsós pirított rizs

Volt egy adag maradék rizs, meg nyárhoz híven rengeteg paprika és paradicsom. Egyet csavartam csak rajta a klasszikus rizses lecsó kombinációhoz képest, de az pont elég volt ahhoz, hogy egy ...

Klasszikus tojásos nokedli

A tojásos nokedli amennyire egyszerű étel, annyira nagyszerű is. Pillanatok alatt elkészül, mégis rendkívül finom, ráadásul jó laktató is. Próbáljátok ki Ti is ezek alapján!

Egy kevés odafigyelés

A következő szintre lépve találunk olyan ételeket, amelyeknél egy kicsit jobban kell figyelnünk, mit csinálunk. Egyszerre krémes és darabos állapotot kell elérnünk, ettől lesz az egész tökéletes.

A húsvéti ételek koronázatlan királya, a tojásos nokedli is ilyen: akkor csináljuk jól, ha a tojás egy kicsit folyékony marad, szinte olyan, mint egy lágy szósz. Ezt a kívánt textúrát két dologgal érhetjük el: mérsékelt hővel és egy kevés zsiradékkal. Ahogy a serpenyőbe kerül minden, tartsuk a lángot alatta közepes fokon, így a tojások épp csak annyira fognak megszilárdulni, amennyire kell. A zsiradék is ebben segít: a serpenyő és a tojás közvetlen érintkezését gátolja.

A kényeskedők

Semmiképpen sem lehetünk agresszívak az ilyen ételekkel. Az itt szereplő levesek, szószos tészták és desszertek a tojás óvatos főzése által nyerik el istenien selymes állagukat. Csak semmi pánik, elkészítésük nem nagy macera, kellő odafigyeléssel és gyakorlattal sikerülni fog.

A carbonara tészta és a madártej főzése közben a felvert tojásokat hőkiegyenlítéssel kell kezelnünk. Ez egyszerűen lefordítva annyit jelent, hogy a fazék tartalmával egy hőmérsékletre kell hoznunk a tojásokat. Így amikor hozzáadjuk, nem fog rögtön kicsapódni, hanem lassan sűrűsödik.

Egy tálban verjük fel a tojásokat, és tegyük a tűzhely mellé, biztos pozícióban, hogy fel ne boruljon. Vegyünk egyik kezünkbe egy merőkanalat, másikba habverőt.

Amikor a lábasban lévő folyadék kellően meleg (de nem forró), kezdjük el óvatosan a tojáshoz adagolni. Kis adagokban adjuk hozzá, és közben folyamatosan keverjük a habverővel.

Ha nagyjából egy hőmérsékleten van a kettő, a tojásos keveréket óvatosan öntsük a lábasba.

Klasszikus madártej

Tojás, tej, cukor, vanília – gyakorlatilag ennyiből áll a madártej. Nem kell bele se keményítő, se liszt, se pudingpor, így is szép sűrű, na meg eszméletlen finom krémet kapunk, ha ...

Krémes spagetti carbonara

Spagetti szénégető módra, amibe az olaszok nem tesznek tejszínt eredetileg. Hogyan lesz a csak tojássárgájából és parmezánból álló "szósz" krémes? Pont úgy, ahogy a receptben ...

És igazából ennyi: egy kevés kétkezes gyakorlással biztosan urai leszünk a helyzetnek, bármilyen tojásos ételt is főzünk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nem hagyunk egyedül a konyhában:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Tejszínes kakukkfüves gombaleves

Ez a gombaleves a gomba intenzív ízére épül, amit a gondos lepirításnak köszönhet, ezáltal mély, karamellizált jegyeket kapott. A tejszíntől selymes, a tejfölös habarástól gazdag, ...

Márványkuglóf egyszerűen

Családunkban csak „papagáj” néven fut ez a könnyen összedobható kuglóf. Nevét talán színes tésztája miatt kapta: készíthetjük vaníliásan, csokisan, puncsosan (pudingporral), ...

Zöldséges pásztorpite

A britek közkedvelt komfortétele általában jó sok darált hússal készül, azonban ha vegetáriánus diétát követünk, vagy épp nem kívánjuk a marhát, sertést, főzzük meg az alábbi ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

50 felett napi 20 gramm ebből a szénhidrátból: nem lesz...

Nem újdonság, hogy az egészséges életmód része a megfelelő táplálkozás, ezzel kapcsolatban pedig van néhány ökölszabály, amit egy bizonyos kor felett kifejezetten érdemes megfogadni. A szénhidrátra hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint mumusra, pedig nem zárhatjuk ki életünkből. 50 felett például egy bizonyos fajtája igenis egészségtámogató hatású.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!