Nem (csak) rajtad múlik: 3 tényező, ami nehezíti a tojás pucolását

Lehet, hogy első pillantásra úgy tűnhet, a főtt tojás pucolása egy teljesen önkényesen változó folyamat, azonban a siker és a kudarc mögött igenis állnak különböző tényezők. Nézzük, mik ezek!

Akiknek szinte minden napja főtt tojással indul, biztos nagyra értékelik, amikor a tojáspucolás könnyedén és fájdalommentesen megy. Persze azt mind nagyon jól tudjuk, hogy sajnos a valóság ennél egy fokkal mostohább – a nehézkesen töredező-szakadó héj, ami magával rántja a tojás főtt belsejének jelentős részét, kollektív rémálmunk. Van egy jó hír azonban, ami talán majd vidámabb kedvre fordít minden tojáspucolás közben káromkodót: a héj eltávolításának sikere nagyrészt nem rajtunk múlik. De ha ez így van, mégis hogyan tudjuk majd elkerülni a reggeli tojásunk nagyjának elvesztését? Az alábbi cikkből kiderül!

Félig megpucolt, főtt tojás vágódeszkán
3 tényező, ami nehezíti a tojás pucolását

Idősebb a tojás

Sokan nem tudják, azonban idővel rengeteg változás megy végbe a tojáson belül. Mivel a héj nem zár száz százalékosan, hiszen porózus, a tojás belsejében a levegő mértéke folyamatosan nő. Ez kissé átrendezi a fehérje és sárgája pozícióit, változtat azok állagán, és nem utolsó sorban nehezebbé teszi a pucolást is.

A tojás belseje és héja között egy vékony hártya található, ami az idő múlásával egyre tartósabb, vastagabb lesz. Ennek következménye, hogy az idősebb tojásokat nehezebb megpucolni.

A lágy-kemény skála

Mindenki máshogy szereti a reggelijét, a kanalazós lágytojástól egészen a porhanyós, száraz belsejű keményig megannyi verzió közül válogathatunk. Egyedül annyi tartsunk észben, hogy a választásunk befolyásolja majd a héj eltávolításának nehézségét is.

Míg a lágyabb tojások (5-7 perces főzési idővel) belseje könnyebben szakad, a héj kisebb áldozatokkal eltávolítható. Minél tovább főzünk egy tojást, a hártyás rész annál jobban tapad majd a keményedő fehérjére, ezáltal jócskán megnehezítve a tiszta és sértetlen hámozást.

Nem pihent eleget

Abban a pillanatban, hogy megszólalt a főzéshez állított időzítőnk, a tojásokat, a forró vízből kihalászva érdemes rögvest hideg közegbe helyezni. Ez egyrészről megállítja a főzési folyamatot (tehát a tojásunk épp olyan állagú marad, amilyennek szeretnénk), másrészt azonban a könnyebb pucolást is megalapozza.

Érdemes valamennyit hideg vízben pihentetni a főtt tojást, és csak azután lehúzni a héjat: ne hagyjuk azonban teljesen kihűlni, mert akkor ismét nehezebbé válhat a csupaszítás.

A sikeres hámozáshoz bőven elég lesz egy rövidebb, 1-3 percig tartó hűvös fürdő.

Plusz egy segítő lépés

Ha pedig tényleg egészen biztosra szeretnénk menni, a tojások pucolását végezzük lassan csorgó, hideg vízsugár alatt. A mosogatóba tegyünk egy tálat, amibe a héjak hullhatnak, majd a csapot enyhén megnyitva fürdessük hámozás közben is a tojásokat. Garantált siker!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tanácsokat, tippeket is fogadd meg:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...