Nem (csak) rajtad múlik: 3 tényező, ami nehezíti a tojás pucolását

Lehet, hogy első pillantásra úgy tűnhet, a főtt tojás pucolása egy teljesen önkényesen változó folyamat, azonban a siker és a kudarc mögött igenis állnak különböző tényezők. Nézzük, mik ezek!

Akiknek szinte minden napja főtt tojással indul, biztos nagyra értékelik, amikor a tojáspucolás könnyedén és fájdalommentesen megy. Persze azt mind nagyon jól tudjuk, hogy sajnos a valóság ennél egy fokkal mostohább – a nehézkesen töredező-szakadó héj, ami magával rántja a tojás főtt belsejének jelentős részét, kollektív rémálmunk. Van egy jó hír azonban, ami talán majd vidámabb kedvre fordít minden tojáspucolás közben káromkodót: a héj eltávolításának sikere nagyrészt nem rajtunk múlik. De ha ez így van, mégis hogyan tudjuk majd elkerülni a reggeli tojásunk nagyjának elvesztését? Az alábbi cikkből kiderül!

Félig megpucolt, főtt tojás vágódeszkán
3 tényező, ami nehezíti a tojás pucolását

Idősebb a tojás

Sokan nem tudják, azonban idővel rengeteg változás megy végbe a tojáson belül. Mivel a héj nem zár száz százalékosan, hiszen porózus, a tojás belsejében a levegő mértéke folyamatosan nő. Ez kissé átrendezi a fehérje és sárgája pozícióit, változtat azok állagán, és nem utolsó sorban nehezebbé teszi a pucolást is.

A tojás belseje és héja között egy vékony hártya található, ami az idő múlásával egyre tartósabb, vastagabb lesz. Ennek következménye, hogy az idősebb tojásokat nehezebb megpucolni.

A lágy-kemény skála

Mindenki máshogy szereti a reggelijét, a kanalazós lágytojástól egészen a porhanyós, száraz belsejű keményig megannyi verzió közül válogathatunk. Egyedül annyi tartsunk észben, hogy a választásunk befolyásolja majd a héj eltávolításának nehézségét is.

Míg a lágyabb tojások (5-7 perces főzési idővel) belseje könnyebben szakad, a héj kisebb áldozatokkal eltávolítható. Minél tovább főzünk egy tojást, a hártyás rész annál jobban tapad majd a keményedő fehérjére, ezáltal jócskán megnehezítve a tiszta és sértetlen hámozást.

Nem pihent eleget

Abban a pillanatban, hogy megszólalt a főzéshez állított időzítőnk, a tojásokat, a forró vízből kihalászva érdemes rögvest hideg közegbe helyezni. Ez egyrészről megállítja a főzési folyamatot (tehát a tojásunk épp olyan állagú marad, amilyennek szeretnénk), másrészt azonban a könnyebb pucolást is megalapozza.

Érdemes valamennyit hideg vízben pihentetni a főtt tojást, és csak azután lehúzni a héjat: ne hagyjuk azonban teljesen kihűlni, mert akkor ismét nehezebbé válhat a csupaszítás.

A sikeres hámozáshoz bőven elég lesz egy rövidebb, 1-3 percig tartó hűvös fürdő.

Plusz egy segítő lépés

Ha pedig tényleg egészen biztosra szeretnénk menni, a tojások pucolását végezzük lassan csorgó, hideg vízsugár alatt. A mosogatóba tegyünk egy tálat, amibe a héjak hullhatnak, majd a csapot enyhén megnyitva fürdessük hámozás közben is a tojásokat. Garantált siker!

Káposztás pirog egyszerűen (Pirozhki)

Oroszországból származik, de az egész kelet-európai régióban elterjedt a pirog, az egyszerű kelt tésztából és variálható töltelékből álló, töltött batyu. Az alábbi, ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a hasznos konyhai tanácsokat, tippeket is fogadd meg:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!