Eláruljuk a tökéletes tojáskrém minden titkát

Közeleg a húsvét, frissítsük hát fel tudásunkat a tojáskrém tökéletes elkészítésével kapcsolatban, hogy amikor a vendégek az asztal köré ülnek, ne érjen senkit csalódás. Nem lesz nehéz, kezdjünk is neki!

Persze nemcsak húsvétkor készíthetünk tojáskrémet, hanem egyszerű hétköznapokon is: azonban ilyenkor talán mégis nagyobb az igény minden olyan étel iránt, ami tojásos. Ha több különböző köntösben is szeretnénk az ünnepi asztalra helyezni ezt az alapanyagot, mindenképpen vegyük be a szelekcióba a gazdag, selymes tojáskrémet is, ami előételként, de akár a sonka mellett kínálva is csodás kiegészítője lehet a lakomának. Azonban mielőtt eljutnánk az evésig, tanuljuk meg az elkészítést, hisz' egyáltalán nem bonyolult.

A tojáskrém receptjéért kattints a képre!

Mindig friss tojásból

Fontos, hogy frissen főzött (de már hideg) tojásból készüljön a tojáskrém. Ezáltal elkerülhetjük a kellemetlen, szürkés réteg kialakulását, ami a pihentetés során jön létre a főtt sárgáján. Nem csak esztétikai szempontból fontos ez: a krém íze is jobb lesz.

Készítsünk 10-12 perces keménytojásokat, majd engedjük őket jeges vízbe, és nagyjából 10-15 perc elteltével pucoljuk meg, és hideg víz alatt mossuk át őket.

A krémes alap

A tojáskrém receptjéért kattints a képre!

Akkor lesz a lehető legkrémesebb a kencénk, ha nem egyben zúzzuk össze a tojásokat, hanem különválasztva dolgozunk velük. A sárgájákat törjük szét villával, amíg nedves homokra emlékeztető állagot nem kapunk. Ekkor keverjük hozzá a majonézt, tejfölt és mustárt, majd egy habverő segítségével dolgozzuk teljesen simára.

Érdemes a fehérjét apróbb kockákra vágni, hogy könnyen kenhető krémet kapjunk. Szintén figyeljünk arra, hogy ne legyenek túl nagy, kilógó darabok a krémben.

Az ízek egyensúlya

A tejföl és a majonéz kettőse természetesen nem is kérdés ebben a receptben, azonban további ízekre is szüksége lesz a krémnek: mégpedig mustárra és citromlére. Ezektől enyhén fanyar aroma költözik a tojáskrémbe, ami kifejezetten jól áll neki.

A tojáskrém receptjéért kattints a képre!

Lehetséges kiegészítők

Az eddig elkészített tojáskrémalapba kedvünk szerint különböző kiegészítőket tehetünk. Hagymát mindenképpen használjunk: egy kellemesen édeskés lilahagyma például kiváló választás, de az újhagyma vagy a medvehagyma is működhet. A zöldfűszerek közül a petrezselyem és a metélőhagyma is kiváló ízt ad.

Keverhetünk még a krémbe sült szalonnát, sonkát, reszelhetünk bele sült céklát, vagy pikánsabbá tehetjük némi tormával.

Készítsünk gazdag tojáskrémet:

Hozzávalók:

8 db főtt tojás, 125 g majonéz, 2 ek tejföl, 1 ek mustár, 0.5 citromból nyert citromlé, só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint, 3 ek snidling, 3 ek petrezselyem, 1 kis fej lilahagyma

A főtt tojásokat megpucoljuk, félbevágjuk, és különválasztjuk a sárgákat a fehérjéktől. A sárgákat először egy villával morzsásra törjük, majd hozzáadjuk a majonézt, a mustárt, a tejfölt és a citromlevet. Sózzuk-borsozzuk, majd amennyire lehet, csomómentesre keverjük.

A tojásfehérjéket felkockázzuk, majd az aprított snidlinggel, petrezselyemmel és a lilahagymával együtt a tojássárgájás krémhez adjuk. Az egészet alaposan összekeverjük, majd legalább 30 percre behűtjük, és úgy tálaljuk.

A tojáskrém receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több húsvéti ötlet, tipp és tanács:

Címlapról ajánljuk