Eláruljuk a tökéletes tojáskrém minden titkát

Közeleg a húsvét, frissítsük hát fel tudásunkat a tojáskrém tökéletes elkészítésével kapcsolatban, hogy amikor a vendégek az asztal köré ülnek, ne érjen senkit csalódás. Nem lesz nehéz, kezdjünk is neki!

Persze nemcsak húsvétkor készíthetünk tojáskrémet, hanem egyszerű hétköznapokon is: azonban ilyenkor talán mégis nagyobb az igény minden olyan étel iránt, ami tojásos. Ha több különböző köntösben is szeretnénk az ünnepi asztalra helyezni ezt az alapanyagot, mindenképpen vegyük be a szelekcióba a gazdag, selymes tojáskrémet is, ami előételként, de akár a sonka mellett kínálva is csodás kiegészítője lehet a lakomának. Azonban mielőtt eljutnánk az evésig, tanuljuk meg az elkészítést, hisz' egyáltalán nem bonyolult.

A tojáskrém receptjéért kattints a képre!

Mindig friss tojásból

Fontos, hogy frissen főzött (de már hideg) tojásból készüljön a tojáskrém. Ezáltal elkerülhetjük a kellemetlen, szürkés réteg kialakulását, ami a pihentetés során jön létre a főtt sárgáján. Nem csak esztétikai szempontból fontos ez: a krém íze is jobb lesz.

Készítsünk 10-12 perces keménytojásokat, majd engedjük őket jeges vízbe, és nagyjából 10-15 perc elteltével pucoljuk meg, és hideg víz alatt mossuk át őket.

A krémes alap

A tojáskrém receptjéért kattints a képre!

Akkor lesz a lehető legkrémesebb a kencénk, ha nem egyben zúzzuk össze a tojásokat, hanem különválasztva dolgozunk velük. A sárgájákat törjük szét villával, amíg nedves homokra emlékeztető állagot nem kapunk. Ekkor keverjük hozzá a majonézt, tejfölt és mustárt, majd egy habverő segítségével dolgozzuk teljesen simára.

Érdemes a fehérjét apróbb kockákra vágni, hogy könnyen kenhető krémet kapjunk. Szintén figyeljünk arra, hogy ne legyenek túl nagy, kilógó darabok a krémben.

Az ízek egyensúlya

A tejföl és a majonéz kettőse természetesen nem is kérdés ebben a receptben, azonban további ízekre is szüksége lesz a krémnek: mégpedig mustárra és citromlére. Ezektől enyhén fanyar aroma költözik a tojáskrémbe, ami kifejezetten jól áll neki.

A tojáskrém receptjéért kattints a képre!

Lehetséges kiegészítők

Az eddig elkészített tojáskrémalapba kedvünk szerint különböző kiegészítőket tehetünk. Hagymát mindenképpen használjunk: egy kellemesen édeskés lilahagyma például kiváló választás, de az újhagyma vagy a medvehagyma is működhet. A zöldfűszerek közül a petrezselyem és a metélőhagyma is kiváló ízt ad.

Keverhetünk még a krémbe sült szalonnát, sonkát, reszelhetünk bele sült céklát, vagy pikánsabbá tehetjük némi tormával.

Készítsünk gazdag tojáskrémet:

Hozzávalók:

8 db főtt tojás, 125 g majonéz, 2 ek tejföl, 1 ek mustár, 0.5 citromból nyert citromlé, só ízlés szerint, fekete bors ízlés szerint, 3 ek snidling, 3 ek petrezselyem, 1 kis fej lilahagyma

A főtt tojásokat megpucoljuk, félbevágjuk, és különválasztjuk a sárgákat a fehérjéktől. A sárgákat először egy villával morzsásra törjük, majd hozzáadjuk a majonézt, a mustárt, a tejfölt és a citromlevet. Sózzuk-borsozzuk, majd amennyire lehet, csomómentesre keverjük.

A tojásfehérjéket felkockázzuk, majd az aprított snidlinggel, petrezselyemmel és a lilahagymával együtt a tojássárgájás krémhez adjuk. Az egészet alaposan összekeverjük, majd legalább 30 percre behűtjük, és úgy tálaljuk.

A tojáskrém receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több húsvéti ötlet, tipp és tanács:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...