A legfinomabb tócsnihoz egyedül krumpli kell, semmi más

Tócsni, tócsi, lapcsánka: mindegy, milyen néven ismerjük a krumplis lepényt, az elkészítésében talán egyetértünk. Vagy mégsem? Szerintem például csak krumpli kell bele.

A tócsni akkor jó, ha kívül aranybarna és ropogós, belül pedig nem olajos, hanem enyhén van tartása, de már bőven nem nyers. Mindehhez a tökéletes állaghoz pedig meglepő módon kisebb mértékben járul hozzá a technika, és nagyobb mértékben az alapanyagok. Véleményem szerint az igazán finom tócsnihoz nem kell semmi más, csak krumpli. Gyorsan el is mondom, miért.

A legfinomabb tócsnihoz egyedül krumpli kell, semmi más

A kulcs az egyszerűség

Lehet, hogy ez számomra egy nagyon személyes probléma, mindenesetre úgy gondoltam, kénytelen leszek megosztani. Hiszen talán többen is vagyunk, akik már többször rontottunk el lapcsánkát, mint azt szerettük volna. És talán szükségünk van néhány jótanácsra is.

A sok elrontott tócsni után arra jöttem rá, hogy a jó végeredményhez vezető úton bizony a kevesebb a több.

Hiszen a mindennel telepakolt, gazdagított és felturbózott lapcsánkáknak mindig valamilyen baja akad a serpenyőben vagy a sütőben: szétszakadnak, leragadnak, odaégnek, nyersek maradnak.

Ráadásul a technikán nincs nagyon mit változtatni: moderáltan bő olajban, forró edényben kell kisütni a kisebb-nagyobb lepényeket, amíg aranybarnák nem lesznek kívülről. Tehát, ami marad, amin érdemes változtatni, azok a felhasznált hozzávalók.

Tócsi 2. (Tejfölös)

A tócsit gyerekkoromban vacsorára ettük, teával. Szerintem a tócsi ma is inkább vacsora étel; sör- vagy borkorcsolya - így tejfölösen, ahogy én szeretem. Reszelt sajttal megszórva ...

Mosolygós lapcsánka

Ezzel a lapcsánka variációval azt hiszem hatalmas nagy sikereket lehetne alkotni egy gyerekzsúrban, mert nem elég, hogy finom az étel, de emellett még marha mókás is. Jó, igazából nem is ...

Mi kerüljön a tócsniba?

Általában a következő dolgok szerepelhetnek egy tócsnireceptben, és általában ezek a dolgok a következő problémákat okozhatják:

  • tojás: ugyan nagyon jól összeragasztja a krumpliszálakat, ha túl sokat használunk belőle, nagyon ragacsos lesz a tészta, és nyers marad
  • liszt: amennyiben használunk tojást, akkor persze használnunk kell lisztet is, hogy sűrítsük vele a masszát, a liszt azonban sajnos kellemetlen ízhez is vezethet, ha nem sül meg rendesen, ráadásul a sok liszt gumis állagot eredményez a glutén miatt
  • sajt: ez ugyan annyira nem gyakori, sokan mégis használják, pedig az állagban nem sokat segít, talán csak az ízben egy kicsit, összességében azonban érdemesebb rászórni a lepény tetejére

Én mindig is inkább úgy éreztem, hogy a tojás és a liszt hozzáadása csak egy huzavona, amit folyamatosan javítgatni kell: még több folyadék, még több liszt, ésígytovább. Ezért nem is értem, hogy miért tartott ilyen sokéig rájönnöm: a legegyszerűbb tócsniba tulajdonképpen nem is kell más, csak krumpli.

Csak a krumpli

Na jó, a reszelt krumpli mellett kell még két dolog: só és bors. Míg az utóbbi csak ízesítésre szolgál, addig a sóval két dolgot is elvégzünk: kivonjuk a felesleges nedvességet a burgonyából (ettől ropogósabb lesz), és ízt adunk neki.

Tehát kövessük a következő lépéseket:

  • hámozzuk meg, és reszeljük le a burgonyát (a nagy lyukú oldalon)
  • sózzuk meg, és forgassuk át alaposan, majd hagyjuk pihenni 10 percig
  • ezután tegyük szűrőbe, és nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet
  • ízesítsük még több sóval és borssal
  • egy serpenyőben forrósítsunk pár evőkanál olajat, majd kanalazzunk bele a krumpliból
  • lapítsuk ki a lepényeket, és süssük mindkét oldalukon aranybarnára őket

És már készen is van a legropogósabb, legkönnyebb tócsni, ami mindig tökéletesen sikerül.

Rusztikus tócsni

Cicege, lepcsánka, beret, mackó... Rengeteg neve van ennek a pokolian egyszerű és nagyon finom, krumplis, népi ételnek.

Tócsni 3.

Gyorsan elkészíthető meleg vacsora, friss salátával nagyon finom. Nálunk szereti a család apraja, nagyja.  

Tócsni azaz krumplilepény

A krumplin kívül mehet bele még sokféle zöldség, ez csak az alaprecept. Aki attól tart, hogy nem áll össze a lepény, készítheti tojással is. Az csak újkrumplinál fordulhat elő, amiben ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tökéletes recept és trükk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...