Cicege, lepcsánka, lapcsánka, beret, mackó, a tócsninak megannyi neve van, hiszen egy nagyon közismert, nagyon egyszerű és olcsó ételről van szó. Ahhoz, hogy tócsnit készítsünk, nem lesz szükségünk sok mindenre, csupán krumplira, néhány kanál lisztre, tojásra, sóra, borsra, na és persze jó adag olajra.
A krumplikat hámozd meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeld le mindet (mi három adaghoz fél kiló krumplit használtunk fel). A lereszelt krumplit szórd meg négy kanál finomliszttel, keverd el, majd üss bele egy tojást, ezután határozott mozdulatokkal keverd el a krumplis-tojásos elegyet és sózzad, borsozzad ízlés szerint.
Ezután egy magasabb falú serpenyőbe önts négy deci olajat, majd ha az felforrósodott, egy evőkanálnyi tócsnimassza már mehet is a tűzre. Oldalanként süsd 3-4 percig, majd csepegtesd le a kész ételt konyhai törlőpapíron.
Veres Mari receptje egy kicsit más, kísérletező kedvű szakácsoknak azonban érdemes kipróbálniuk.
Ez a recept több alapanyaggal van kiegészítve, a tócsniba kerül egy fél teáskanálnyi borsikafű, egy kis fej apróra vágott vöröshagyma valamint petrezselyem vagy snidling is.
TIPP: a tócsnihoz használj régebbi krumplit (bár tudjuk, már régen elmúlt az újkrumpli szezonja, a fiatalabb termésben nincs elég keményítő, széteshet az étel).
Mártogatósnak készíts tejfölös-fokhagymás szószt. Kiadós étel, de néhanapján muszáj bűnözni kicsit.
Ez is érdekelhet:
Ezeket olvastad már?
11 egészséges(ebb) cukkinis fogás, ami az egész családot lenyűgözi majd
A cukkini egész évben elérhető, és ha megfelelően készítjük el, akkor abszolút beilleszthető a diétás fogások közé is.
Nosalty5 étel, ami miatt táskásak lehetnek a szemeid
Bizony, nem csak akkor jelentkezhetnek karikák a szemed alatt, ha keveset alszol. Megmutatjuk, melyek azok az ételek, amelyek előidézhetik ezt a tünetet!
Liptai LillaLegalább 8 okot mondunk, miért egyél minél több SÜTŐTÖKÖT a...
A sütőtök óriás karriert futott be, mert gyerekkorunkban még maximum bébipapikban találkoztunk vele, mára meg igazi sztár lett. Jön a szezon!
Brecz Judit