Tippek, hogy még sokáig ihassunk finom, tiszta vizet

Március 22-e a víz világnapja, ami felhívja a figyelmünket arra, ami a mindennapjaink része kellene, hogy legyen: hogy megbecsüljük az ivóvizet! Most segítünk abban, mit tehetsz azért, hogy megóvd a vizeinket.

A víz világnapját – az ENSZ kezdeményezésére – 1993 óta minden évben március 22-én tartjuk, és ilyenkor amellett, hogy ünnepeljük a vizet, felhívjuk a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére, hiszen jelenleg is kétmilliárd ember él biztonságos vízhozzáférés nélkül – írja a nőklapja.hu.

A klímaváltozás, a vegyszerek és a pazarló életmódunk lassan teljesen felemésztik a Föld vízkészletét. Ezért is fontos, hogy nagyon megbecsüljük, hogy tiszta vizet ihatunk, és tegyünk azért, hogy erre minél tovább legyen lehetőségünk. Nekünk, és a következő generációknak is. Érdemes tehát spórolni a vízzel, mutatunk is pár módszert, amivel csökkenthetjük a vízfogyasztásunkat, és megóvhatjuk a vizeinket.

Tippek, hogy még sokáig ihassunk finom és tiszta vizet

Használjuk újra!

Ne öntsük ki a „piszkos” vizet se, hiszen könnyedén felhasználhatjuk például a wc tisztításakor. A főzéshez felhasznált vagy az akváriumban kicserélt vizet se öntsük ki, használjuk fel növényeink locsolásához.

Gyűjtsük össze!

Ha van rá lehetőségünk, akkor gyűjtsünk esővizet, és locsoljuk meg vele szomjas virágainkat, amikor szükségük van rá. Ha arra várunk, hogy bemelegedjen a víz, akkor tegyünk egy edényt a csap alá, amiben összegyűjthetjük. A poharunkban, kulacsunkban maradt állott vizet se öntsük ki, hanem itassuk meg vele növényeinket. A kertben akkor érdemes locsolni, amikor a legkevesebb folyadék párologhat el: ha van rá módunk, akkor reggel nyolc óra előtt, illetve este nyolc óra után öntözzünk!

Ne folyassuk!

Lehetőleg zárjuk el a csapot, amikor fogat mosunk, borotválkozunk vagy szappanozzuk a kezünket. Lehetőleg mosást is csak akkor indítsunk el, ha meg tudjuk teljesen pakolni a mosógépet vagy a mosogatógépet. Ezen kívül szereljünk fel víztakarékos zuhanyrózsát, és fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, hiszen így negyedannyi vizet fogyasztunk el, mintha beülnénk egy kád melegvízbe.

Cseréljük le a tisztítószereinket!

Ha tehetjük, használjunk természetes alapanyagokat. Cseréljük le a bolti tisztítószereinket ecetre, szódabikarbónára és mosószódára, mosódióra, ezzel megóvjuk a környezetünket a káros vegyszerektől. Amiatt sem kell aggódnunk, hogy ezekkel a szerekkel nem tűnnek el kórokozók és szennyeződések.

Ne öntsünk akármit a lefolyóba!

Az ételmaradéknak, a kávézaccnak vagy a zsiradéknak nincs helye sem a lefolyóban, sem a WC-ben. A gyógyszerekre és a fáradt olajra ez hatványozottan vonatkozik, kezeljük őket veszélyes hulladékként, és az arra kijelölt helyen adjuk le őket!


Még több cikk a tudatosságról:

Legújabb receptek

Rakott karfiol sajttal

A rakott karfiol egy igazán kiadós étel, hiszen van benne zöldség, hús, rizs, tejföl és sajt. Mindemellett nagyon finom és természetesen ízlés szerint még sok mást is csempészhetünk ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 húsmentes ebédötlet, ha tartod a böjtöt... vagy csak kacérkodsz...

A jóllakás tudománya nem áll meg a szénhidrát + hús kombójánál, ezen már rég túlvagyunk. A hüvelyesek, a gomba, a különféle zöldségek, fűszerek, növényi fehérjeforrások és persze a tojás is laktató és millióképp variálható alapanyagok, ha tartod a böjtöt, vagy szimplán csak nem eszel húst.

8 hely, ahol tilos tárolni a forrólevegős sütőt

Az, hogy hová helyezzük a forrólevegős sütőt, jelentősen befolyásolja annak biztonságát és teljesítményét: ha rosszul választunk, akkor nemcsak, hogy nem működik majd megfelelően a gép, de balesetveszélyessé is válhat. Mondjuk, mire kell figyelni!

Top Receptek

Pihe-puha túrós süti

Ezt a sütit nagynéném sütötte mindig esküvőkre, búcsúkra. Amióta bevettem a "repertoáromba" sok dicséretet begyűjtöttem vele, mert tényleg pihe-puha, kellemesen citromos ízű, ...

Tejes pite

A tejes pite egy nagyon gyorsan elkészíthető és minimális erőfeszítést igénylő édesség.

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!