Tippek, hogy még sokáig ihassunk finom, tiszta vizet

Március 22-e a víz világnapja, ami felhívja a figyelmünket arra, ami a mindennapjaink része kellene, hogy legyen: hogy megbecsüljük az ivóvizet! Most segítünk abban, mit tehetsz azért, hogy megóvd a vizeinket.

A víz világnapját – az ENSZ kezdeményezésére – 1993 óta minden évben március 22-én tartjuk, és ilyenkor amellett, hogy ünnepeljük a vizet, felhívjuk a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére, hiszen jelenleg is kétmilliárd ember él biztonságos vízhozzáférés nélkül – írja a nőklapja.hu.

A klímaváltozás, a vegyszerek és a pazarló életmódunk lassan teljesen felemésztik a Föld vízkészletét. Ezért is fontos, hogy nagyon megbecsüljük, hogy tiszta vizet ihatunk, és tegyünk azért, hogy erre minél tovább legyen lehetőségünk. Nekünk, és a következő generációknak is. Érdemes tehát spórolni a vízzel, mutatunk is pár módszert, amivel csökkenthetjük a vízfogyasztásunkat, és megóvhatjuk a vizeinket.

Tippek, hogy még sokáig ihassunk finom és tiszta vizet

Használjuk újra!

Ne öntsük ki a „piszkos” vizet se, hiszen könnyedén felhasználhatjuk például a wc tisztításakor. A főzéshez felhasznált vagy az akváriumban kicserélt vizet se öntsük ki, használjuk fel növényeink locsolásához.

Gyűjtsük össze!

Ha van rá lehetőségünk, akkor gyűjtsünk esővizet, és locsoljuk meg vele szomjas virágainkat, amikor szükségük van rá. Ha arra várunk, hogy bemelegedjen a víz, akkor tegyünk egy edényt a csap alá, amiben összegyűjthetjük. A poharunkban, kulacsunkban maradt állott vizet se öntsük ki, hanem itassuk meg vele növényeinket. A kertben akkor érdemes locsolni, amikor a legkevesebb folyadék párologhat el: ha van rá módunk, akkor reggel nyolc óra előtt, illetve este nyolc óra után öntözzünk!

Ne folyassuk!

Lehetőleg zárjuk el a csapot, amikor fogat mosunk, borotválkozunk vagy szappanozzuk a kezünket. Lehetőleg mosást is csak akkor indítsunk el, ha meg tudjuk teljesen pakolni a mosógépet vagy a mosogatógépet. Ezen kívül szereljünk fel víztakarékos zuhanyrózsát, és fürdés helyett inkább zuhanyozzunk, hiszen így negyedannyi vizet fogyasztunk el, mintha beülnénk egy kád melegvízbe.

Cseréljük le a tisztítószereinket!

Ha tehetjük, használjunk természetes alapanyagokat. Cseréljük le a bolti tisztítószereinket ecetre, szódabikarbónára és mosószódára, mosódióra, ezzel megóvjuk a környezetünket a káros vegyszerektől. Amiatt sem kell aggódnunk, hogy ezekkel a szerekkel nem tűnnek el kórokozók és szennyeződések.

Ne öntsünk akármit a lefolyóba!

Az ételmaradéknak, a kávézaccnak vagy a zsiradéknak nincs helye sem a lefolyóban, sem a WC-ben. A gyógyszerekre és a fáradt olajra ez hatványozottan vonatkozik, kezeljük őket veszélyes hulladékként, és az arra kijelölt helyen adjuk le őket!


Még több cikk a tudatosságról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...