5+1 tipp, hogy szűkös pénztárcával is egészségesen étkezz

Az infláció az egekben, a hatósági áras csirkefarhát és finomliszt pedig nem éppen a legegészségesebb – mit tegyen az ember, ha szeretné olcsón megúszni az egészséges étkezést?

Egyre nehezebb egészségesen étkezni úgy, hogy az embernek ne kelljen bankot rabolnia, mielőtt boltba megy. Szerencsére egyelőre még mindig nem lehetetlen a dolog, csak egy kis tervezést igényel. Az alábbi 6 tipp segít azoknak is egészséges ételeket varázsolni az asztalra, akik úgy érzik, nincs pénzük füstölt lazacra és avokádóra, de mégsem szeretnének egészségtelenül enni.

5+1 tipp, hogy szűkös pénztárcával is egészségesen étkezz

1. Tervezz előre!

Ez mindennek az alfája és ómegája: így biztosan nem fogsz felesleges dolgokat venni, amiket később majd ki kell dobni, mert megromlanak, ezen kívül nagyon hasznos tud lenni akkor is, ha könnyen elcsábulsz a finom falatok után. Tervezd meg vasárnap, mit fogsz főzni a héten, és eszerint vásárolj be, szigorúan követve a bevásárlólistát!

2. Azt is tervezd meg, éppen mi van jó áron!

Hiába tervezgeted a heti menüt, ha nem tudod, mi az, amit érdemes megvenni. Kicsit ódivatúnak tűnhet, de érdemes figyelni a nagy áruházláncok akcióit, és azok köré tervezni a heti menüt, vagy pedig követni, éppen milyen zöldségnek és gyümölcsnek van szezonja. Ezzel rengeteget tudsz spórolni, ráadásul rávezethet a következő tippre is.

Tőkehal babbal és chorizoval

Tippek :) Tőkehal:Ajánlott a hal középső vastagabb részét használni. Egyenletesebben sül és szebb is. Chorizo: Fűszeres spanyol sertéskolbász. Nagyon jól megy fehér húsú halakhoz. ...

3. Fagyassz le!

Ha valami olyat találsz nagyon jó áron, amit egyébként gyakran is eszel, vagy gyakori alapanyag a konyhádban, akkor érdemes bevásárolni belőle, és lefagyasztani azt, amit azon a héten nem használsz fel.

Néhány áruházlánc szokott tematikus heteket csinálni, ilyenkor egészen különleges, egészséges ételekhez lehet jó áron hozzájutni. Persze azért gondold át a fagyasztód kapacitását is, de érdemes a későbbiekre is gondolni.

4. Mindenképp főzz otthon!

Ahogyan az élelmiszerárak, úgy az éttermek és kifőzdék árai is egyre mennek felfelé. Minden tekintetben jobban jársz, ha otthon főzöl: olcsóbb, tudod, hogy mi van a kajában, ráadásul tudod úgy alakítani a menüt, hogy éppen azokból az alapanyagokból készüljön, amik jó áron vannak. Egy-egy rendelős megoldás még járható út lehet, de alapvetően mindig jobban jársz, ha főzöl magadra és a családra is.

5. Ne csak a hús köré tervezd a menüt!

Rengeteg jó növényi forrás közül választhatsz a nagy áruházláncok polcain, ezek ráadásul jellemzően olcsóbbak is, mint a hús. Heti néhányszor hagyd el a húsféléket, és válaszd inkább a hüvelyeseket, a tofut, a tojást, esetleg a konzerv halféléket. Változatosabb is lesz a menü, és a pénztárcád is meghálálja.

Lencsebolognai

Erre a lencsére még azok is ránéznek, akik nem húsmentesen étkeznek! A klasszikus bolognai ragu zöldséges változatának titka a lencse, ami a darált húshoz hasonló állagot kölcsönöz ...

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

+1. Termessz magadnak!

Még egy kis erkélyen, sőt, akár ablakban is termeszthetsz néhány alapvető zöldséget, gyümölcsöt vagy fűszernövényt – nagyjából minden, amit magadnak termesztesz, olcsóbban jön ki, mintha mindig megvennéd. Ha szerencsés vagy, és kerttel is rendelkezel, ültess uborkát, paprikát, hagymaféléket! Próbálkozhatsz eperrel, ribizlivel, akár még szőlővel is. Ha szűkös a helyed a lakásban, a fűszernövényekkel szintén tudsz spórolni.

Forrásunk volt.


Még több a vásárlásról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...