5+1 tipp, hogy szűkös pénztárcával is egészségesen étkezz

Az infláció az egekben, a hatósági áras csirkefarhát és finomliszt pedig nem éppen a legegészségesebb – mit tegyen az ember, ha szeretné olcsón megúszni az egészséges étkezést?

Egyre nehezebb egészségesen étkezni úgy, hogy az embernek ne kelljen bankot rabolnia, mielőtt boltba megy. Szerencsére egyelőre még mindig nem lehetetlen a dolog, csak egy kis tervezést igényel. Az alábbi 6 tipp segít azoknak is egészséges ételeket varázsolni az asztalra, akik úgy érzik, nincs pénzük füstölt lazacra és avokádóra, de mégsem szeretnének egészségtelenül enni.

5+1 tipp, hogy szűkös pénztárcával is egészségesen étkezz

1. Tervezz előre!

Ez mindennek az alfája és ómegája: így biztosan nem fogsz felesleges dolgokat venni, amiket később majd ki kell dobni, mert megromlanak, ezen kívül nagyon hasznos tud lenni akkor is, ha könnyen elcsábulsz a finom falatok után. Tervezd meg vasárnap, mit fogsz főzni a héten, és eszerint vásárolj be, szigorúan követve a bevásárlólistát!

2. Azt is tervezd meg, éppen mi van jó áron!

Hiába tervezgeted a heti menüt, ha nem tudod, mi az, amit érdemes megvenni. Kicsit ódivatúnak tűnhet, de érdemes figyelni a nagy áruházláncok akcióit, és azok köré tervezni a heti menüt, vagy pedig követni, éppen milyen zöldségnek és gyümölcsnek van szezonja. Ezzel rengeteget tudsz spórolni, ráadásul rávezethet a következő tippre is.

3. Fagyassz le!

Ha valami olyat találsz nagyon jó áron, amit egyébként gyakran is eszel, vagy gyakori alapanyag a konyhádban, akkor érdemes bevásárolni belőle, és lefagyasztani azt, amit azon a héten nem használsz fel.

Néhány áruházlánc szokott tematikus heteket csinálni, ilyenkor egészen különleges, egészséges ételekhez lehet jó áron hozzájutni. Persze azért gondold át a fagyasztód kapacitását is, de érdemes a későbbiekre is gondolni.

4. Mindenképp főzz otthon!

Ahogyan az élelmiszerárak, úgy az éttermek és kifőzdék árai is egyre mennek felfelé. Minden tekintetben jobban jársz, ha otthon főzöl: olcsóbb, tudod, hogy mi van a kajában, ráadásul tudod úgy alakítani a menüt, hogy éppen azokból az alapanyagokból készüljön, amik jó áron vannak. Egy-egy rendelős megoldás még járható út lehet, de alapvetően mindig jobban jársz, ha főzöl magadra és a családra is.

5. Ne csak a hús köré tervezd a menüt!

Rengeteg jó növényi forrás közül választhatsz a nagy áruházláncok polcain, ezek ráadásul jellemzően olcsóbbak is, mint a hús. Heti néhányszor hagyd el a húsféléket, és válaszd inkább a hüvelyeseket, a tofut, a tojást, esetleg a konzerv halféléket. Változatosabb is lesz a menü, és a pénztárcád is meghálálja.

+1. Termessz magadnak!

Még egy kis erkélyen, sőt, akár ablakban is termeszthetsz néhány alapvető zöldséget, gyümölcsöt vagy fűszernövényt – nagyjából minden, amit magadnak termesztesz, olcsóbban jön ki, mintha mindig megvennéd. Ha szerencsés vagy, és kerttel is rendelkezel, ültess uborkát, paprikát, hagymaféléket! Próbálkozhatsz eperrel, ribizlivel, akár még szőlővel is. Ha szűkös a helyed a lakásban, a fűszernövényekkel szintén tudsz spórolni.

Forrásunk volt.


Még több a vásárlásról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek